Bachelor & master • 180 + 120 studiepunten • Nederlandstalig
Het is een misvatting dat een rechtenstudent regels – die vaak snel wijzigen – uit het hoofd moet leren. Je moet vooral kunnen omgaan met die rechtsregels, en verbanden en toepassingsmogelijkheden zien. Zodat je juridische problemen kan vermijden of oplossen. Het uniek onderwijsmodel van UHasselt brengt je die praktische skills bij:
Je professoren en tutoren zijn niet enkel academici. Verschillende onder hen zijn ook actief in de juridische praktijk als advocaat, notaris, magistraat, bemiddelaar,... Wat zij jou leren komt dus rechtstreeks uit de praktijkervaring.
In je derde bachelorjaar trek je naar een échte zittingszaal in het Hasseltse gerechtsgebouw waar je in een moot court (oefenrechtbank) je cliënt leert verdedigen. Als je dat leuk vindt, kan je ook deelnemen aan (inter)nationale pleitwedstrijden.
In je eerste masterjaar kies je voor een nationale stage die minstens twee weken duurt, óf ga je voor minstens één maand op een internationale stage (tijdens de zomervakantie). Je kiest zelf waar dat zal zijn: in de advocatuur of consultancy, bij een bedrijf, de magistratuur, de overheid,... Er is zelfs een stageplek in de Law Clinic van Stellenbosch University in Zuid-Afrika! Of je kiest voor de buitenlandse stage bij de Universidade Presbiteriana Mackenzie in São Paulo (Brazilië). Tijdens zo’n stage krijg je juridische opdrachten van je stagemeester. Echte praktijkervaring opdoen is immers de boodschap!
Al vanaf je eerste bachelorjaar gaat er veel aandacht naar de wisselwerking tussen het Belgisch recht, en het Europees en het internationaal recht. Internationaal en Europees recht zijn aan de UHasselt niet gewoon een extra, maar hét fundament van de opleiding. Dit komt onder andere door de expertise en samenwerking van 3 universiteiten: UHasselt, KU Leuven en Maastricht University.
Tijdens je derde bachelorjaar kan je naar Université de Namur via Erasmus Belgica voor een eerst een anderstalige ervaring. In je masteropleiding kan je op Erasmus naar het buitenland, voor 1 semester of voor een volledig academiejaar. Je kan kiezen uit meer dan 15 gastuniversiteiten in onder ander Spanje, Brazilië, Polen, Duitsland, Turkije en Brazilië. Een buitenlandse ervaring vergroot je kansen op de arbeidsmarkt: het toont dat je zelfstandig en verantwoordelijk bent, én in een internationale context kunt werken.
In de 3 bachelorjaren is er een vaststaand curriculum voor alle studenten.
*Een kwartiel bestaat uit 10 weken (inclusief blok en examens). Het curriculum is steeds onder voorbehoud.
Je tweejarige masteropleiding kan je zelf mee vormgeven:
Bekijk hieronder het curriculum. De volledige inhoud en studiepunten van de master lees je de studiegids.
* Een kwartiel bestaat uit 10 weken (inclusief blok en examens). Het curriculum is steeds onder voorbehoud.
Je kan rechtstreeks instromen met:
Je kan instromen via een schakelprogramma:
Het doel van een schakelprogramma is de professionele bachelor op het instapniveau van de masteropleiding te brengen. Wanneer je slaagt voor een opleidingsonderdeel van het schakelprogramma ontvang je een credit. Om toegelaten te worden tot de masteropleiding dien je de doelstellingen van het programma in voldoende mate bereikt te hebben. Je krijgt echter geen diploma of getuigschrift.
Het schakelprogramma omvat 90 studiepunten (of minstens anderhalf jaar voltijdse studie). In de praktijk hebben studenten ongeveer 2 jaar nodig om het schakelprogramma af te ronden. Je volgt samen met de andere studenten opleidingsonderdelen in zowel het 1ste, 2de als 3de bachelorjaar. Als schakelstudent neem je naast je verplichte curriculum ook 2 keuzevakken op naargelang je interesse. Je kiest aan het einde van het schakelprogramma voor Personen-, familie- en familiaal vermogensrecht of Ondernemingsrecht en voor Law of the International Market of Fiscaal recht.
Je kan instromen via het verkorte bachelorprogramma:
De studenten die het verkorte programma volgen kiezen twee van de drie methodologievakken. Het verkorte programma omvat dan 124 of 125 studiepunten (SP) afhankelijk van welke methodologievakken je kiest. De studenten volgen samen met de andere studenten opleidingsonderdelen in zowel het 1ste, 2de als 3de bachelorjaar.
Bekijk het equivalentieprogramma:
Aan UHasselt stimuleren we je om zelfstandig te studeren.
Daarom zijn er slechts 10 tot 12 contacturen per week voor
Je doet aan zelfstudie, werkt aan (schrijf)opdrachten of casussen en bereidt zo hoorcolleges, onderwijsbijeenkomsten en vaardighedenvakken voor.
Je zelfstandige werk komt neer op een gemiddelde van 28 tot 30 uur per week. Voeg daarbij nog de 10 tot 12 contacturen en je komt uit op een gemiddelde ‘werkweek’ van ongeveer 40 uur.
Het academiejaar start midden september 2024. Voorafgaand aan het academiejaar neem je deel aan de introductiedag op campus Hasselt (Oude Gevangenis).
De master in de rechten is een brede juridische opleiding die je naast een degelijke academische vorming via het opdracht- en probleemgestuurd onderwijs ook klaarstoomt om creatief en probleemoplossend te werken. Dit onderscheidt onze juristen en maakt ze breed inzetbaar.
Je mogelijkheden zijn zeer divers en uiteenlopend. De volledige opleiding geeft je de nodige inzichten en vaardigheden mee om je ook na je afstuderen snel te kunnen inwerken in domeinen van het recht waarin je jezelf tijdens je studie niet hebt gespecialiseerd.
Wij leggen verantwoording af over de kwaliteit van ons onderwijs, zodat jij zeker weet dat wát je leert je écht van pas zal komen. Alle informatie hierover kan je terugvinden op deze pagina.
Of volg eens een les!
Je kan tijdens schoolvakanties of op bepaalde woensdagnamiddagen een echt hoorcollege bijwonen tijdens de openlesdagen.