Gezocht: gezonde deelnemers voor onderzoeken naar hoe we gezonder ouder worden.

Op dit moment bezit 1 op de 4 mensen in België de gezegende leeftijd van 60+. Geschat wordt dat tegen 2030 deze 27,1% zal groeien tot 29%.
We koppelen deze leeftijd aan genieten van je pensioen en ‘kwalitijd’ doorbrengen met familie en geliefden. Maar helaas kunnen de uitdagingen, die ouder worden met zich meebrengt, de levenskwaliteit van deze bevolkingsgroep negatief beïnvloeden.
Shoot Reval Proefpersonen LR 85 (1) Shoot Reval Proefpersonen LR 85 (1)

Wanneer we ouder worden, kunnen eenvoudige (bimanuele) taken, zoals een hemd dichtknopen, minder vlot gaan. Veters strikken duurt wat langer, autorijden vraagt meer concentratie, en het coördineren van sturen en schakelen, loopt niet meer zoals het hoort.

Deze uitdagingen, onder andere mobiliteitsproblemen, kunnen leiden tot verlies van zelfstandigheid, ook wanneer men zich beroept op zorgondersteunende opties.

Ouderdomskwalen zoals pre-diabetes zorgen er mede voor dat het verouderingsproces versnelt. Het is geschat dat 11,7% van de bevolking boven de 60 jaar diabetes heeft. Aanvullend lijdt 23% aan het metabolisch syndroom en 21% aan hoge bloedsuiker.

Niet alleen heb je bij type 2 diabetes meer kans op fysieke kwalen, personen met type 2 diabetes worden gemiddeld 12 jaar ouder geschat dan dat ze werkelijk zijn. Stel je voor dat je geboren bent in 1980, maar het lichaam en de hersenen hebt van iemand die geboren is in 1968. Hoe jonger je start met het het reguleren van je bloedsuikerspiegel door regelmatige beweging en gezonde voeding, hoe meer je het risico vermindert dat je pre-diabetes krijgt. Zo zorg je dat jij en je brein, samen, gezonder ouder worden.

Ons onderzoeksteam ‘BRAINS-Lab’ onderzoekt of deze ‘ouderdomskwalen’ gerelateerd zijn aan veranderingen in het brein.

We kijken naar hoe veroudering van onze hersenen de mogelijkheden tot beweging beïnvloedt.

De resultaten van deze studies zijn essentieel om nadien de juiste behandelmethoden te ontwikkelen, en vormen dus de basis voor trainingsprogramma’s, medicatie of richtlijnen voor de motorische problemen die ouderen nu ondervinden.

Dankzij dit onderzoek hopen we bij te dragen aan een toekomst waarin ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen bewegen en waarbij hun levenskwaliteit verzekerd wordt.

Gezocht: gezonde deelnemers

Jij kan ons hierbij helpen door deel te nemen aan het onderzoek. Jouw deelname, als gezonde persoon, is van essentieel belang voor ons om tot nieuwe inzichten te komen.

We voorzien een mooie financiële vergoeding op basis van je geïnvesteerde tijd en moeite. Je krijgt door je deelname een gratis gezondheidsscreening. Daarnaast zal je, als je dat wenst, als een van de eersten op de hoogte gebracht worden van onze onderzoeksresultaten.

Brainslab2

Deelnemen?

Wil je deelnemen? Fijn! Vul je contactgegevens hier in en we contacteren je zo snel mogelijk.

Locaties van de onderzoeken:

UHasselt

KU Leuven

UZ Leuven

De onderzoeken:

Flyer1 Flyer 2 Blank

De proeven:

Bloedafname

Door suiker en insuline in het bloed te meten, kunnen we inschatten hoe goed uw bloedsuikerspiegel gereguleerd is. Dit zou een belangrijke risicofactor kunnen zijn voor hersenaandoeningen en is daarom het onderzoeken waard.

Bodyscan

Net als fitness kan het lichaamsvetpercentage een invloedrijke gezondheidsdeterminant zijn. Vooral vetophopingen tussen organen. Daarom gebruiken wij bij ons onderzoek de gouden standaard lichaamssamenstellingscan.

Fietsen proef

We willen weten hoe je fysieke conditie verband houdt met de gezondheid van uw hersenen. Bovendien omvatten sommige van onze onderzoeken fitnesstraining, dus een fietstest is een geweldige manier om je voortgang bij te houden.

Hersenen Beeldvorming

Magnetische resonantie beeldvorming stelt ons in staat om te bestuderen hoe bepaalde delen van de hersenen eruitzien, werken, en welke chemicaliën erin zitten. Door verschillende leeftijdsgroepen te vergelijken, zullen we ontdekken hoe goed de hersenen verschillende uitdagingen kunnen aangaan naarmate mensen ouder worden.

Hersenstimulatie

Transcraniële magnetische stimulatie (TMS) is een veilige techniek waarbij de hersenen gestimuleerd worden zonder dat er iets in het hoofd wordt geplaatst. We gebruiken dit om te zien hoe verschillende delen van de hersenen met elkaar communiceren.