Educatieve master • 120 studiepunten • Nederlandstalig • Ook mogelijk in verkort traject 60 studiepunten • In samenwerking met KU Leuven
NIEUW: BOOTCAMP VOOR TOEKOMSTIGE LEERKRACHTEN - info en inschrijven BOOTCAMP
Praktijk staat in de educatieve master centraal. Vanaf het begin kom je in aanraking met de onderwijspraktijk. Je oefent eerst je onderwijsvaardigheden in een veilige, vereenvoudigde context met je medestudenten. Daarna ga je over naar stages in de secundaire scholen, het hoger onderwijs, educatieve centra... Je maakt ook kennis met de diverse taken van het lerarenberoep en je doet praktijkervaring op bij diverse doelgroepen in diverse educatieve contexten. Er zijn ook praktijkgerichte opdrachten in de pedagogisch-didactische vakken en in de vakdidactiek(en).
Je wordt verder gevormd tot expert op het vlak van wetenschappen en technologie. Als je je voor het verkort traject inschrijft, volg je dit onderdeel niet.
Het deel leraarschap bestaat voor elke student uit 60 studiepunten. Je bouwt expertise op in ‘pedagogiek & didactiek’, ‘praktijk & onderzoek’ en ‘vakdidactiek’. In de specifieke vakdidactieken leer je hoe je onderwijs vorm kan geven in jouw vakgebied. De opleiding focust op de noden in het onderwijs van vandaag:
Studiebelasting en lesmomenten
Het verkort traject bestaat uit 60 studiepunten en het volledig traject uit 90 studiepunten, waarbij 1 studiepunt overeenkomt met een 28-tal studiebelastingsuren. Deze studiebelastingsuren omvatten lesmomenten, opdrachten, zelfstudie, stages… kortom al de tijd die je zal moeten besteden aan de opleiding.
Het verkort traject voltijds in 1 jaar volgen, komt zo gemiddeld neer op een 40-uren week, waarvan maximum 8u in contactonderwijs. De rest van je studietijd besteed je aan opdrachten, zelfstudie, groepswerk, ... en stage. In het volledig traject worden de vakken van de domeincomponent steeds in dagonderwijs georganiseerd. De vakken van de lerarencomponent volg je mee in het avondonderwijs.
Studieprogramma
Bekijk hieronder het studieprogramma. Meer informatie over de inhoud, de organisatie en de evaluatie kan je vinden in de studiegids.
Er zijn twee afstudeerrichtingen in de educatieve master in de wetenschappen en technologie:
Je vooropleiding is richtinggevend voor de keuze van je afstudeerrichting. Het opleidingsprogramma van de verkorte educatieve master in de wetenschappen en technologie omvat 60 studiepunten, is voor beide afstudeerrichtingen hetzelfde en bestaat uit een aantal algemene pedagogisch-didactische vakken (PD-vakken), vakdidactieken, praktijkvakken en onderzoek.
Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen.
Het opleidingsprogramma van het volledig traject bestaat uit een lerarencomponent en een domeincomponent. Het programma omvat 120 studiepunten.
Meer info over het volledig programma en de keuzeopleidingsonderdelen per vakdiscipline kan je vinden in het opleidingsprogramma (pdf, 596 KB) en in de studiegids.
Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen.
Een grote troef van de educatieve master is de vakdidactiek: je leert hoe je best kan lesgeven in jouw vak(gebied).
De vakken die je mag geven in het onderwijs worden bepaald via bekwaamheidsbewijzen. Het is de verdiepende vakdidactiek die je volgt in de educatieve masteropleiding die o.a. bepaalt voor welke vakken je het ‘vereiste’ bekwaamheidsbewijs verkrijgt. Tijdens de lessen vakdidactiek leer je welke didactische methoden je best gebruikt om lesinhouden uit jouw vak(gebied) aan te reiken aan leerlingen. Want lesgeven in fysica is helemaal anders dan lesgeven in geschiedenis.
Er bestaan drie categorieën van bekwaamheidsbewijzen:
Voorbeeld: Een educatieve master met vakdidactiek biologie krijgt een vereist bekwaamheidsbewijs voor o.a. de volgende vakken in de 2de en 3de graad in het secundair onderwijs: biologie, biochemie, natuurwetenschappen,...
Het volledig overzicht van de koppeling van de vakken secundair onderwijs aan de vakdidactieken vind je op de website van de overheid.
In de educatieve master wetenschappen en technologie volg je ‘Vakdidactiek wetenschappen en technologie”’ als basisvakdidactiek en minstens één verdiepende vakdidactiek.
Welke vakdidactieken je mag volgen, wordt bepaald door je academische bachelor.
Hieronder vind je de mogelijke vakdidactieken die je in de educatieve master wetenschappen en technologie kan volgen met de vooropleiding die rechtstreekse toegang geeft*:
Je wordt toegelaten tot de vakdidactiek biologie met de volgende vooropleiding:
Je wordt toegelaten tot de vakdidactiek chemie met de volgende vooropleiding:
Je wordt toegelaten tot de vakdidactiek engineering en technologie met de volgende vooropleiding:
Je wordt toegelaten tot de vakdidactiek fysica met de volgende vooropleiding:
Je wordt toegelaten tot de vakdidactiek informatica met de volgende vooropleiding:
Voor de vakdidactiek PAV-MAVO is er geen specifieke vooropleiding vereist, elke student mag deze vakdidactiek opnemen.
Je wordt toegelaten tot de vakdidactiek wiskunde met de volgende vooropleiding:
* Wil je graag een vakdidactiek volgen waar je geen rechtstreekse toelating voor hebt? Dan moet je kunnen aantonen dat je minstens 30 studiepunten hebt behaald in het domein van deze vakdidactiek op academisch niveau. Je neemt hiervoor steeds contact op met de studieloopbaanbegeleider van de educatieve masters.
Wat de toelatingsvoorwaarden betreft, wordt er een onderscheid gemaakt tussen de volledige educatieve
masteropleiding in de wetenschappen en technologie (120 studiepunten) en het verkort traject van de educatieve masteropleiding in de wetenschappen en technologie (60 studiepunten). Hieronder een overzicht van de opleidingen die rechtstreeks toelating hebben.
Taalvoorwaarde
Alleen studenten die voldoende kennis (niveau C1) hebben van het Nederlands worden toegelaten tot de educatieve masteropleiding. Voor deze voorwaarde verwijzen we naar de onderwijsregeling voor studenten.
• Academische bachelor in de biologie
• Academische bachelor in de chemie
• Academische bachelor in de fysica
• Academische bachelor in de informatica
• Academische bachelor in de wiskunde
• Academische bachelor in de industrieel ingenieur
• Academische bachelor in de biomedische wetenschappen
• Academische bachelor in de geneeskunde
• Academische bachelor in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie
• Academische bachelor in de biologie + master
• Academische bachelor in de geneeskunde + master
• Academische bachelor in de chemie + master
• Academische bachelor in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie + master
• Academische bachelor in de industriële wetenschappen + master
• Academische bachelor in de wiskunde + master
• Academische bachelor in de fysica + master
• Academische bachelor in de informatica + master
• Academische bachelor in de biomedische wetenschappen + master
• Academische bachelor in de biochemie en biotechnologie + master
• Academische bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen + master
• Academische bachelor in de biowetenschappen + master
• Academische bachelor in de farmaceutische wetenschappen + master
• Academische bachelor in de diergeneeskunde + master
• Academische bachelor in de biomedische wetenschappen + master
• Academische bachelor in de tandheelkunde + master
• Academische bachelor in de lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen + master
• Academische bachelor in de ingenieurswetenschappen +master
• Academische bachelor in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur in de beleidsinformatica + master
• Academische bachelor in de computerwetenschappen + master
• Academische bachelor in de productontwikkeling + master
Je kan het verkort traject combineren met je werk, gezin... De opleiding voorziet in een aantal modaliteiten waardoor dit haalbaar wordt:
• spreiden van je opleiding over meerdere academiejaren
• lessen in de avond: maximum op 2 avonden contactonderwijs
• zelfstandig plannen van opdrachten, zelfstudie, groepswerk, ....
Je kan het verkort traject volgen in één jaar of spreiden over meerdere academiejaren. Want eerlijk, fulltime werken en fulltime studeren wordt niet aangeraden. Dus afhankelijk van jouw situatie kies je voor een spreidingstraject dat het best bij je past. Hiervoor zijn verschillende modeltrajecten: start in september (modeltrajecten (vanaf september 2024) (pdf, 820 KB)) of start in februari (modeltrajecten (vanaf februari 2025) (pdf, 1,1 MB)) uitgewerkt. Spreid je het verkort traject bijvoorbeeld over 2 academiejaren, dan heb je een gemiddelde studiebelasting van 20u per week.
Als je al een job hebt in het onderwijs, dan kan je – onder bepaalde voorwaarden – de praktijkcomponent doen tijdens je job als leerkracht. Je volgt dan de educatieve masteropleiding als Leraar-In-Opleiding of afgekort LIO.
Je tewerkstelling wordt opgevat als werkplekleren en dus (gedeeltelijk) erkend als stages en praktijkgerichte
opdrachten. Als LIO word je begeleid door de school van tewerkstelling en krijg je ondersteuning vanuit de educatieve masteropleiding door de LIO-coach. De stagevakken en de masterproef worden voor LIO-studenten anders aangepakt en apart georganiseerd. LIO-studenten kunnen zich baseren op de modeltrajecten specifiek voor LIO om het opleidingsprogramma en de spreiding te bekijken, met start in september (LIO modeltrajecten(vanaf september 2024) (pdf, 775 KB)) of februari (LIO modeltrajecten (vanaf februari 2025) (pdf, 1,2 MB)).
De opleiding start met de lessen op maandag 16 september 2024, met een kick-off op woensdagavond 11 september 2024.
Starten met de opleiding in het tweede semester kan ook, de eerste lessen starten op woensdag 12 februari 2025.
Het deel leraarschap wordt op twee vaste dagen in de week georganiseerd met telkens twee lesblokken:
De volledige opleiding start ook op maandag 16 september 2024. Het deel leraarschap volg je samen met de studenten van de verkorte opleiding in avondonderwijs. De domeincomponent wordt georganiseerd in dagonderwijs van maandag t.e.m. vrijdag.
Leraar in 2de en 3de graad in het secundair onderwijs • Leraar in het deeltijds kunstonderwijs • Docent of lector in het hoger onderwijs en in het volwassenenonderwijs • Onderzoeker vakdidactiek • Werken in jouw vakgebied • Geven van bedrijfsopleidingen en -trainingen • Medewerker educatieve centra in jouw domein • …
Wij leggen verantwoording af over de kwaliteit van ons onderwijs, zodat jij zeker weet dat wát je leert je écht van pas zal komen. Alle informatie hierover kan je terugvinden op deze pagina.
Wetenschapspark 24
3590 Diepenbeek
Campus Diepenbeek, gebouw D, lokaal D10a
Studieloopbaanbegeleider
In samenwerking met KULeuven.
Het aantal opgenomen studiepunten bepaalt de studiebelasting. Zo zal je een gemiddelde studiebelasting van 40u/week hebben als je 60 studiepunten opneemt in één academiejaar met 30 studiepunten per semester. Spreid je de verkorte educatieve masteropleiding over twee
academiejaren, dan zal je een gemiddelde studiebelasting hebben van 20u/week. Er werden verschillende modeltrajecten en hun gemiddelde studiebelasting per week opgesteld voor als je start in september (pdf, 984 KB) of start in februari (pdf, 832 KB).
De onderwijs- en examenperiodes van de educatieve masters worden vastgelegd in de academische kalender van de School voor Educatieve studies (SES). De examens gaan altijd door op maandag en woensdag. Schriftelijke examens vinden steeds plaats tijdens de avonduren.
Mondelinge examens worden zowel overdag als ’s avonds georganiseerd zodat je steeds de keuze hebt.
Het inschrijvingsgeld bedraagt hetzelfde als alle andere bachelor- en masteropleidingen van UHasselt. Je betaalt een vast gedeelte per academiejaar en daarbij een variabel gedeelte per opgenomen studiepunt. Meer info lees je hier.
Voor de verkorte educatieve masters moet je geen leerkrediet inzetten.
Meer info over het leerkrediet vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen.
Werknemers in de privésector hebben onder bepaalde voorwaarden recht op het Vlaams opleidingsverlof (voorheen betaald educatief verlof) voor het volgen van de educatieve masteropleiding. Meer info kan je vinden
op de website van de Vlaamse Overheid.
Wil je een doctoraat combineren met je educatieve master? Dat kan! Mits akkoord van jouw promotor en op voorwaarde dat de voortgang van je doctoraat niet in het gedrang komt.
Tijdens je opleiding kan je ook stages doen in een universiteit of hogeschool. Bovendien is het diploma educatieve master zeker een meerwaarde voor een job als docent of lector in het hoger onderwijs.
Heb je al een diploma educatieve master of een diploma van leraar en een masterdiploma, en wens je nog een bijkomend vereist bekwaamheidsbewijs te behalen? Dat kan! Je volgt dan minstens één vakdidactiek en een korte stage van 10 lesuren. Als je nog geen diploma
educatieve master hebt, neem je ook nog de masterproef op in je opleidingsprogramma.
Het is mogelijk om de verkorte educatieve master via een VDAB-contract te volgen. Meer info en voorwaarden vind je op de webpagina van de vdab.