EDU Sherpa is een Limburgs bondgenotennetwerk dat is gelanceerd naar aanleiding van een projectoproep van minister Dalle, minister van armoedebestrijding.
Dit project richt zich op jongeren in de 3de graad secundair onderwijs die zich op de transitie naar het hoger onderwijs bevinden en die opgroeien in kwetsbare situatie (kansarmoede)
De onderwijsachterstand in Limburg blijft hardnekkig. Ondanks inspanningen verlaat een alarmerend aantal jongeren het secundair onderwijs zonder diploma, en opvallend minder jongeren in Limburg investeren in een diploma hoger onderwijs. Bovendien haken veel jongeren af tijdens hun studie. Een op acht jongeren groeien op in kansarmoede in Vlaanderen, in Limburg is dit zelfs één op zeven. We kunnen het ons niet permitteren om simpelweg kennis te nemen van deze alarmerende cijfers. We verliezen waardevol menselijk kapitaal. Jongeren met potentieel krijgen niet de kans of nemen die niet, wat een verlies is voor henzelf én de samenleving.
Edu-Sherpa heeft de ambitie om in te grijpen in de structuren die we beheersen, zodat we effectiever kunnen inspelen op de behoeften van jongeren.
We brengen diverse partners samen, waaronder lokale besturen, secundaire en hogeronderwijsinstellingen, middenveldsorganisatie, vrijwilligersorganisaties en onderzoekers. De samenwerking met deze experts zorgt ervoor dat we goed onderbouwde maatregelen ontwikkelen die aantoonbare resultaten opleveren en dat samenwerkingen kunnen ontstaan onder elkaar. .
Een belangrijk aspect van Edu Sherpa is dat we niet alleen over de jongeren en het netwerk over hen praten, maar hen ook actief betrekken in ons proces. In onze stuurgroep hebben we verschillende ervaringsdeskundigen, en we gaan onze acties bespreken met focusgroepen. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat de stem van de jongeren echt wordt gehoord en meegenomen in de besluitvorming.
Concreet richt Edu Sherpa zich op verschillende acties, zoals kennisuitwisseling tussen de betrokken organisaties, het in kaart brengen van alle initiatieven rondom de doelgroep, en het afstemmen van elkaars initiatieven. Door deze samenwerking creëren we een netwerk waarin betere doorverwijzingen mogelijk zijn, zodat jongeren sneller en effectiever de juiste ondersteuning krijgen.
Hoewel er ongelooflijk veel enthousiaste vrijwilligers en talloze organisaties zijn die zich inzetten, pakken veel kleine, tijdelijke projecten de diepere oorzaken van schooluitval niet aan. De versnippering van initiatieven laat jongeren door de mazen van het net glippen.
Met Edu Sherpa streven we ernaar om niet alleen de toegang tot hoger onderwijs te verbeteren, maar ook om een duurzaam en inclusief systeem te creëren dat talentvolle jongeren in Limburg de kans biedt hun potentieel ten volle te benutten. Samen kunnen we ervoor zorgen dat geen talent verloren gaat en dat jongeren, ondanks hun moeilijke omstandigheden, succesvol kunnen doorstromen naar het hoger onderwijs en hun toekomstperspectieven kunnen verbeteren.