“Statistiek met R” is een project met lesmateriaal statistiek voor het secundair onderwijs.
“Statistiek met R” is een project in opbouw.
SPREIDINGSDIAGRAMMEN EN CORRELATIE
In een dataset heb je “elementen” (= grootheden waarvan je eigenschappen opmeet) en “veranderlijken” (= de eigenschappen die je bij die elementen opmeet). Voor baby’s (=elementen) kan je bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in de lengte en het gewicht (= veranderlijken) bij de geboorte. Je kijkt dan naar 2 eigenschappen per baby, wat leidt tot een studie met “bivariate data”. Zo’n data kan je in het vlak voorstellen als een spreidingsdiagram (of een puntenwolk) . Je kan daarbij patronen en samenhang bestuderen en op zoek gaan naar de waarde en de betekenis van de correlatiecoëfficiënt.
KANSMODELLEN EN DE NORMALE VERDELING
In de statistiek beschrijf je populaties, steekproeven, steekproefgrootheden… met kansmodellen. Voor verschillende situaties zijn verschillende kansmodellen nodig (denk maar aan namen zoals: binomiale, Poisson, t, chi-kwadraat…). Een belangrijk kansmodel dat je in statistische studies zeker ontmoet is “de normale verdeling”.
Om de studie van het normale kansmodel in een juist kader te plaatsen, begin je met een inleiding over kansmodellen.
Nu je vertrouwd bent met de basisbegrippen en de notatie-afspraken die algemeen gebruikt worden bij kansmodellen, kan je het normale kansmodel in meer detail bestuderen.