“Statistiek met R” is een project met lesmateriaal statistiek voor het secundair onderwijs.
SPREIDINGSDIAGRAM EN CORRELATIE
In een dataset heb je “elementen” of “records” of “objecten” (= grootheden waarvan je eigenschappen opmeet) en “veranderlijken” (= de eigenschappen die je bij die objecten opmeet). Als je per object twee eigenschappen bestudeert, dan werk je met “bivariate data”. Bij continue gegevens (zoals lengte en gewicht bij een baby) kan je de data in het vlak voorstellen met een spreidingsdiagram. Je kan daarbij op zoek gaan naar patronen en samenhang en naar de betekenis van de correlatiecoëfficiënt.
LINEAIRE REGRESSIE
Regressie bouwt een model om de samenhang tussen continue veranderlijken weer te geven. Het meest eenvoudige model ziet eruit als een rechte. Om een regressierechte goed te begrijpen heb je inzicht nodig in de rolverdeling van de bestudeerde veranderlijken. Het lesmateriaal werkt met voorbeelden om stapsgewijs de ideeën achter regressie te ontdekken. De tekst eindigt met herhalingsopgaven die als aanzet kunnen dienen voor een statistisch onderzoek.
KANSMODELLEN EN DE NORMALE VERDELING
In statistiek beschrijf je populaties, steekproeven, steekproefgrootheden… met kansmodellen (binomiale, Poisson, t, chi-kwadraat…). Een model dat je zeker ontmoet, is “de normale”. Om het normale kansmodel in een juist kader te plaatsen, bekijk je eerst algemene kansmodellen.