Op 18 maart kiezen de deelnemers van het Vlaams Congres Verkeersveiligheid 2025 de winnaar van de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs 2025. Een van de kanshebbers is Stapscore, een online platform waarmee steden en gemeentes de kwaliteit van hun voetpadennetwerk in kaart kunnen brengen.
De applicatie werd ontwikkeld door IMOB, met ondersteuning van de Vlaamse overheid en in samenwerking met VerkeersplatformVZW en Beweging.net.
Met ‘Stapscore’ willen het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) van UHasselt, Beweging.net en Verkeersplatform vzw de kwaliteit van voetpaden in Vlaanderen verbeteren. Vrijwilligers beoordelen voetpaden via een digitale tool op parameters als breedte en obstakels. De gegevens resulteren in een rapport met beleidsaanbevelingen voor lokale besturen. Een pilootproject in vijf Vlaamse gemeenten (2024-2025), gesteund door de Vlaamse Overheid, test en verfijnt de tool en aanpak. Het Instituut voor Mobiliteit staat in voor de technische kant van deze digitale tool.
‘Stapscore’ speelt in op burgerbezorgdheid over voetpaden en biedt een concrete oplossing om knelpunten in kaart te brengen en aan te pakken. Uniek is de digitalisering van een beproefde methodiek en monitoring op hoger niveau. De initiatiefnemers willen ‘Stapscore’ breed uitrollen voor een systematische aanpak van voetpaden in Vlaanderen.
Vorig najaar werd de aftrap gegeven, waarna 5 pilootgemeentes achtereenvolgens aan de slag gaan met de Stapscore applicatie. Gooik begon er eind 2024 al aan. Intussen werd er met veel enthousiasme al het grootste gedeelte van het voetpadennetwerk in kaart gebracht. Het project in Buggenhout ging ook al van start en nog 3 andere Vlaamse gemeenten volgen spoedig.
In elk van die gemeentes gaat een groep plaatselijke vrijwilligers op stap. Met behulp van hun mobiele telefoon en de Stapscore app kunnen zij hun parcours registreren, met vermelding van de kenmerken van de voetpaden. Op basis van die kenmerken krijgt het voetpad vervolgens een kwaliteitsscore. De gemeente kan op basis van de scores en de geregistreerde kenmerken prioriteiten stellen voor de verbetering van de voetpaden.
Op 18 maart is Stapscore aanwezig op het Vlaams Congres Verkeersveiligheid in Puurs-Sint-Amands, waar de winnaar van de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs 2025 bekend zal worden gemaakt.
Ook de stad Tienen wil de kwaliteit van haar voetpaden in kaart brengen met Stapscore en zoekt daarvoor nog vrijwilligers. Enthousiaste vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen aan het beoordelen van de voetpaden, zijn welkom op de Stapscore-infoavond op 17 maart, om 18.30 uur in het Sociaal Huis in Tienen. Aanmelden kan via ines.meskens@beweging.net.
Wat verwacht men van de Stapscore-vrijwilligers? Als vrijwilliger ga je, wanneer het past in jouw planning, op stap in Tienen, en je geeft elk voetpad een beoordeling via de Stapscore-app. Vrijwilligers geven elk voetpad een score op verschillende parameters, zoals de breedte van de voetpaden, de verlichting, de aanwezigheid van putten of andere obstakels, enzovoort. Om een voetpad te beoordelen heb je enkel jouw smartphone nodig.
Heeft u interesse in Stapscore? Aarzel dan niet en contacteer het Stapscore Team.