De onderzoeksmissie van het UHasselt Digital Future Lab is om hoogwaardig onderzoek te doen naar mensgerichte digitale technologie en baanbrekende onderzoeksresultaten te behalen voor een digitale samenleving. Het Digital Future Lab is een katalysator voor digitale evoluties in de samenleving en organiseert zich als een 360° onderzoekscentrum dat onderzoek, onderwijs en dienstverlening aan de samenleving evenwaardig waardeert. De focus op mensgerichte digitale oplossingen impliceert dat we onderzoek uitvoeren dat een directe impact heeft op het brede ecosysteem van software die door mensen in onze samenleving wordt gebruikt.
Het succes van ons onderzoekscentrum wordt gevalideerd door de impact van onze activiteiten in het echte leven. Zoals in het vorige strategische plan van het vorige onderzoekscentrum, het Expertisecentrum voor Digitale Media, blijft impact in het echte leven een belangrijk aandachtspunt en dit zal worden weerspiegeld in verschillende strategische en operationele doelen in dit plan. Onze onderzoeksbenadering houdt vast aan twee centrale principes: "Toegepast en Fundamenteel Onderzoek Gecombineerd" (ABC) en "Wetenschap, Engineering en Ontwerp Integreren" (SED). Dit betekent dat we sterk geloven dat ons fundamenteel onderzoek een reële impact heeft in de echte wereld binnen een beperkte tijdspanne, en dat de context van de echte wereld een belangrijke, eersteklas drijfveer is voor ons fundamentele onderzoekswerk. Ons onderzoek wordt gedreven door zowel academische nieuwsgierigheid als praktische en maatschappelijke probleemoplossing (het ABC-principe), en onze aanpak combineert de principes van wetenschap (begrip), techniek (bouwen en creëren) en ontwerp (creatieve oplossingen voor menselijke behoeften). Door het toepassen van de ABC- en SED-principes, voert het Digital Future Lab onderzoek uit dat impact heeft op zowel het academische veld als de samenleving.
Artificiële intelligentie, Audiovisuele kunst en digitale media, Bedrijfsadministratie en boekhouding, Cognitieve wetenschappen en intelligente systemen, Communicatietechnologie, Computerarchitectuur en -netwerken, Controlesystemen, robotica en automatie, Distributed computing, Economie en bedrijfskunde - wiskundige en kwantitatieve methoden, Electronica - embedded systems, Gezondheidszorg - medische informatica, Informatiewetenschappen, Mechatronica en robotica, Mens-machine interactie, Multimediaverwerking, Ontwerptheorieën en -methoden - Computerondersteunde engineering, simulatie en ontwerp, Product ontwikkeling, Productietechnieken, Scientific computing, Visual computing, Visuele kunsten