Beroerte - Beweging

06 december 2024
13:00 - 15:30

Campus Class 6 december

Van impact tot herstel: De wetenschap achter hersenberoerte en genezing

Annelies Bronckaerts prof. dr. Annelies Bronckaers (UHasselt)

De hersenen zijn het belangrijkste orgaan van het menselijk lichaam. Ze zorgen ervoor dat we kunnen zien, bewegen en dingen kunnen leren. Maar wat als ze plots geen zuurstof meer krijgen? Dat gebeurt bij een hersenberoerte.

Hersenberoerte is de tweede grootste doodsoorzaak wereldwijd en de grootste oorzaak van invaliditeit. Wereldwijd zijn er jaarlijks meer dan 19,6 miljoen gevallen van hersenberoerte. In België zijn er 19.000 slachtoffers, dat zijn er 52 per dag. 
Bij een hersenberoerte sterven de hersencellen snel af en is de kans op onomkeerbare hersenschade groot. Gelukkig zijn er momenteel een aantal goede therapieën beschikbaar, maar deze zijn meestal enkel efficiënt als ze binnen de 4 uur na het ontstaan van een hersenberoerte worden toegediend.

Het grootste probleem bij deze aandoening is dat mensen de symptomen niet herkennen en daardoor te laat naar het ziekenhuis gaan.
In deze lezing licht Prof. dr. Annelies Bronckaers (UHasselt) toe hoe je je overlevingskansen kan vergroten en zoomen we in op vragen zoals:

  • Hoe ontstaat een herseninfarct?
  • Kan ik een herseninfarct voorkomen?
  • Hoe kan ik een herseninfarct herkennen?
  • Wat gebeurt er in de hersenen tijdens een herseninfarct?
  • Welke therapieën tegen herseninfarct zijn er?
  • Welk onderzoek rond hersenberoerte gebeurt er binnen UHasselt?
  • Welke nieuwe therapieën zijn er op komst?

Bio prof. dr. Annelies Bronckaers (UHasselt)

Prof. dr. Annelies Bronckaers (UHasselt Biomed) is biologe van opleiding en sinds 2016 hoofddocent aan de Faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen van de UHasselt. Haar onderzoek focust zich op het ontwikkelen van nieuwe therapieën die de vorming van bloedvaten stimuleert, met als doel een oplossing te vinden voor hersenberoertes en chronische wonden. Een ander onderzoekstopic zijn tandstamcellen. Prof. Bronckaers doceert verschillende vakken aan de studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen.

Beweging: feiten en mythen anno 2024

'Je zou (veel meer) moeten bewegen' - een zin die je misschien weleens gehoord hebt, en heel vaak door zorgverleners (vooral je huisarts) wordt uitgesproken. En de gegevens liegen er niet om: een langere levensduur, +-30% minder kans op bepaalde soorten kanker en hart- en vaatziekten en tot 50% minder kans op dementie in fysiek zeer actieve mensen.

Maar hoe kan dit nu eigenlijk - hoe komt het dat beweging dit effect heeft? En moeten we dan altijd dezelfde vorm van beweging nemen, of zijn er toch verschillen naargelang je toestand, en welke organen je gezonder wil krijgen (bv. brein, hart of vaten)? Waarom en hoe beweging belangrijk is, en hoe beweging het best toegepast wordt voor welk doel, wordt beknopt voor jou toegelicht in deze lezing.

Bio prof. dr. Dominique Hansen (UHasselt)

Prof. dr. Dominique Hansen is gewoon hoogleraar in Inspanningsfysiologie en Revalidatie van Inwendige Ziekten aan Universiteit Hasselt (Faculteit Revalidatiewetenschappen), en wetenschappelijk medewerker aan Hartcentrum Hasselt, en onderzoekt welke beweging het best gebruikt kan worden om de ziekteprogressie van cardiometabole ziekten (bijv. obesitas, diabetes, hart -en vaatziekten) te onderbreken of om te keren.

Zo onderzoekt hij bijvoorbeeld welke inspanning ingezet moet worden om het hart te beschermen tegen hartfalen, en het brein tegen dementie, in personen met type 2 suikerziekte. Prof. Hansen heeft meer dan 200 wetenschappelijke verhandelingen/studies gepubliceerd in medische vaktijdschriften over dit onderwerp.

Dominque Hansen prof. dr. Dominique Hansen (UHasselt)

Programma

12.30u - Ontvangst met koffie en thee
13.00u - Welkom door Frédérique de Keyser - diensthoofd Universiteitsfonds UHasselt
13.05u – Van impact tot herstel: De wetenschap achter hersenberoerte en genezing - prof. dr. Annelies Bronckaers (UHasselt)
14.00u - koffiepauze *
14.30u – Beweging: feiten en mythen anno 2024- Prof. dr. Dominique Hansen (UHasselt)
15.30u - einde *

In de foyer kan u tijdens de koffiepauze en aan het einde van de Campus Class bij onze juristen terecht voor vragen over uw testament of gratis advies. Gelieve hiervoor in te schrijven en een tijdslot te kiezen. Houd er rekening mee dat het aantal tijdslots beperkt is. Mogen we vragen bij inschrijven zeker gebruik te maken van uw afspraak, zo wachten onze juristen niet nodeloos op u.

Praktisch

Waar en wanneer?

Vrijdag 6 december 2024 Campus Hasselt – Oude Gevangenis, Martelarenlaan 42 in Hasselt
Deuren open vanaf 12.30u

Hoe de Oude Gevangenis bereiken?

Met de bus

Je kan de Oude Gevangenis makkelijk bereiken met de bus. Stap uit aan halte Kolonel Dusartplein, op nog geen vijf minuutjes wandelen van de Oude Gevangenis.

Kom je met de trein?

Neem aan Hasselt station dan de Boulevardpendel naar het Dusartplein. De Boulevardpendel van De Lijn vertrekt om de vijf minuten.

Met de auto

De dichtstbijzijnde parking is Parking Kolonel Dusartplein. Deze is betalend.
Meer info over vlot parkeren in Hasselt vind op de website van stad Hasselt.

Schrijf je hier in voor vrijdag 6 december
Terug naar het Agenda Campus Classes overzicht