Titel
De invloed van sociale contacten op de vermindering van dierlijke eiwitconsumptie. (Onderzoek)
Abstract
Het verminderen van onze dierlijke eiwitconsumptie (DEC) heeft een
positief effect op ons klimaat en milieu. Echter, menig beleidsplan is
er niet in geslaagd de DEC te verlagen. Bijgevolg is onderzoek nodig
naar de drivers van dit soort milieuvriendelijk gedrag. Voorgaande
studies bestudeerden louter onze vleesconsumptie en brachten de
rol van sociale contacten hierbij niet in rekening. Echter, eten is een
sociale activiteit. Ik stel dat de invloed van sociale contacten (sociale
invloed) een veelbelovende manier zou kunnen zijn om DEC te
verminderen. Bijgevolg is het doel van dit voorstel om sociale
invloed (SI) op het verminderen van DEC te onderzoeken. Hiertoe
dienen de volgende 3 werkpakketten (WP). In WP1 wordt een
conceptueel model opgesteld door eerdere literatuur te integreren
en wordt de relatie tussen SI en DEC geschat (PLS-SEM) met
inbegrip van moderators en mediators. In WP2 ga ik na of de
invloed van SI vermengd is met een selectie-effect. Hiertoe
introduceer ik stochastic actor-based models (SABM) in studies naar
milieuvriendelijk gedrag. Tot slot schat ik in WP3 het causale effect
van SI op DEC door middel van het ontwerpen en uitvoeren van een
randomized controlled trial (RCT) experiment in samenwerking met
ProVeg. De 3 WP dragen bij aan het reduceren van DEC, en
bijgevolg de verduurzaming van ons voedselsysteem, doordat ze de
mechanismes achter DEC reductie onderbouwen en diens effect
aantonen.
Periode
01 oktober 2020 - 30 september 2024