Herinner jij je nog het moment waarop je ouders je vertelden dat de tandenfee niet bestaat en bleek dat je tand niets waard is? Wel, eigenlijk hadden je ouders ongelijk, want onze tanden zijn van onschatbare waarde! In het hartje van de tand bevinden zich immers stamcellen die wel eens een belangrijke rol kunnen spelen in de geneeskunde van de toekomst. Daarom zijn we nu op zoek naar wijsheidstanden, specifiek van mensen met de ziekte Charcot-Marie-Tooth.
Het Nederlandse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist selecteerde dit onderzoek van prof. Esther Wolfs voor Wetenschapstalent 2023. Stem en help Esther en haar team naar de overwinning.
Het FIERCE Lab, de onderzoeksgroep van Esther Wolfs, gebruikt stamcellen uit wijsheidstanden om nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor verschillende ernstige ziektes, zoals kanker en zenuwziektes.
We konden al aantonen dat onze tandstamcellen op zoek gaan naar tumorcellen en in staat zijn om met hen te communiceren. Omwille van deze eigenschappen, gebruiken we ze als drager voor een nieuwe therapie voor kanker. Via deze stamcellen vallen we enkel tumorcellen aan, en blijven gezonde cellen bewaard.
Waarom is dit nodig? Wel, in tegenstelling tot de huidige behandelingen zoals chemotherapie, ontwikkelen wij een gerichte therapie waardoor de patiënt veel minder negatieve bijwerkingen zal ervaren. We testen deze behandeling nu in hoofd- en halskanker, maar willen dit later ook uitbreiden naar andere kankervormen.
Esther Wolfs en haar team zijn de enige ter wereld die werken met stamcellen uit wijsheidstanden in het onderzoek naar de ziekte van Charcot-Marie-Tooth (CMT). CMT is een erfelijke aandoening die de zenuwen aantast, waardoor spieren steeds zwakker worden en patiënten verlamd kunnen raken. Wereldwijd lijden 1 op de 2.500 mensen aan deze zenuwziekte, waar erV andaag is er nog geen behandeling voor CMT bestaat. Meer nog: veelbelovende kandidaat-behandelingen faalden toen ze getest werden bij patiënten. Een van de belangrijke oorzaken hiervoor is een gebrek aan goede modellen waarin de ziekte bestudeerd kan worden. Zolang we niet exact weten wat er fout loopt, kunnen we geen therapie ontwikkelen.
Waar zijn die tandjes? Onze tandstamcellen zijn uniek, want we kunnen hen gebruiken om CMT na te bootsen in een schaaltje. Door onze tandstamcellen te gebruiken als model voor CMT, kunnen we onderzoeken hoe de ziekte ontstaat en kunnen we zelfs kandidaat-behandelingen testen. Hiermee hopen we snel een therapie voor CMT te kunnen ontwikkelen.
Ben of ken jij een patient met de ziekte van Charcot-Marie-Tooth? Spread the word!
Want wij zijn op zoek naar personen met CMT die hun wijsheidstanden moeten laten trekken omwille van tandheelkundige of orthodontische redenen. Deze wijsheidstanden kunnen wij heel goed gebruiken in ons onderzoek. En wees gerust: wij regelen het transport van de tanden en staan in voor alle kosten.
Wil jij je wijsheidstanden doneren, of wil je Meer info? Mail dan naar esther.wolfs@uhasselt.be
Zeker weten! Het is fascinerend hoe ons lichaam een bron is van waardevol materiaal, en hoe zelfs je tanden een oplossing kunnen bieden voor verschillende ziektes. Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die getroffen werd door kanker. Door betere behandelingen te ontwikkelen die enkel de kankercellen aantasten, kunnen we de levenskwaliteit en het herstel van deze patiënten sterk verbeteren. Maar naast kanker, zijn er ook veel mensen die lijden aan een zeldzame aandoening, zoals bijvoorbeeld CMT, waar zelfs helemaal geen behandeling voor bestaat.
Wanneer je straks je tanden poetst, vergeet dan zeker niet hoe waardevol ze zijn!
Met haar unieke onderzoek is Esther Wolfs nu één van de 15 geselecteerde kandidaten voor Wetenschapstalent 2023 van het Nederlandse wetenschapsmagazine New Scientist. Stem haar naar de overwinning op www.newscientist.nl! Stemmen kan vanaf 16 augustus tot 15 september tot 23.00!
Stem nu!Sharing is caring – deel onderstaand filmpje op je socials, we zijn je eeuwig dankbaar.
Welke andere biomedische onderzoeken zijn er nog aan de UHasselt? Bekijk ze op onze BIOMED website.