Conny Aerts studeerde af als wiskundige van de Universiteit Antwerpen (1988) en verdedigde haar doctoraatsthesis in astrofysica aan KU Leuven (1993). Vervolgens heeft ze gedurende 8 jaar als een onafhankelijke postdoctoraal onderzoeker voor het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) - Vlaanderen gewerkt en werd ze nadien aangesteld als lector (2001), hoofddocent (2004) en gewoon hoogleraar (2007) aan KU Leuven. Ze leidt ook de leeropdracht asteroseismologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en is Extern Wetenschappelijk Lid van de Max Planck Society.
Conny is een pionier in het veld van asteroseismologie, dat een grote vooruitgang kende dankzij de CoRoT, Kepler en TESS ruimtemissies. Ze ontving twee Advanced Grants door de European Research Council (ERC) en is momenteel de corresponderende hoofdonderzoeker van de ERC Synergy grant 2022 4D-STAR. Daarnaast is ze ook een KU Leuven Methusalem Begunstigde en is ze intensief betrokken bij de ESA ruimtemissie PLATO als Belgische hoofdonderzoeker.
Ellen Roels behaalde in 2023 haar doctoraat in de robotica aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Als FWO-fellow combineerde ze tijdens haar doctoraat haar interesse voor robotica en materiaalkunde met haar onderzoek naar zachte robots gemaakt van zelfherstellende polymeren. Haar focus lag op de ontwikkeling van zachte, zelfherstellende sensoren en het verfijnen van verwerkingsmethoden voor deze nieuwe soort materialen.
Na haar doctoraat ontving Ellen opnieuw een FWO-fellowship om haar postdoctoraal onderzoek naar metafluida aan te vatten. In dit project, een samenwerking tussen de VUB en KU Leuven, combineert ze haar expertise in zachte materialen en robotica om adaptieve metamaterialen te ontwikkelen die de interface van beenprotheses comfortabeler en efficiënter maken.
Naast haar wetenschappelijke activiteiten is Ellen actief in wetenschapscommunicatie. Tijdens het Nerdland Festival 2023 organiseerde ze bijvoorbeeld samen met collega's een workshop die resulteerde in het Guinness World Record voor de langste robotketen. Voor haar inspanningen op het gebied van wetenschapscommunicatie werd ze in 2024 bekroond met een KVAB Science Communication Award.