Covidpatiënten die de week voor hun ziekenhuisopname meer blootgesteld waren aan luchtvervuiling, en dus meer roetdeeltjes in hun lichaam hadden, lagen gemiddeld meer dan vier dagen langer in het ziekenhuis en hadden 33 procent meer kans om op intensieve zorgen te belanden. Dat blijkt uit onderzoek van UHasselt dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift European Respiratory Journal.
In volle coronapandemie, tussen mei 2020 en maart 2021, volgde het team van prof. dr. Tim Nawrot van UHasselt 328 covidpatiënten in samenwerking met het ziekenhuis van Sint-Niklaas (VITAZ) en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Bij de patiënten werd de hoeveelheid roetdeeltjes in hun bloed gemeten en werd er nagegaan hoe hoog de concentratie aan luchtvervuiling, (zowel stikstof, roetdeeltjes als fijnstof) in de buurt van hun woning was. Daarnaast keken de onderzoekers naar hoe lang de covidpatiënten in het ziekenhuis moesten verblijven en of ze behandeld moesten worden op intensieve zorgen. “Ook factoren waarvan geweten was dat ze een rol spelen in de ernst van een covidbesmetting, zoals leeftijd, geslacht en BMI werden in rekening gebracht”, zegt Stijn Vos die het onderzoek mee uitvoerde.
Langere hospitalisatie
Uit het onderzoek blijkt dat personen die aan een hogere dosis fijnstof en stikstof blootgesteld waren in de week voor ze in het ziekenhuis belandden, gemiddeld meer dan vier dagen langer in het ziekenhuis moesten blijven. En dat terwijl de graad van alle blootstelling aan luchtverontreiniging, ook die bij patiënten met hogere waarden, nog steeds onder de EU-norm lag. “Het effect van luchtvervuiling op de opname duur was vergelijkbaar met een leeftijdsverschil van 10 jaar, met andere woorden: een patiënt van 40 jaar met hogere blootstelling aan luchtvervuiling gemiddeld even lang in het ziekenhuis verbleef als een patiënt van 50 jaar die minder blootgesteld was aan luchtvervuiling”, zegt prof. dr. Tim Nawrot. “Daarnaast vonden we ook dat covidpatiënten met een hoger aantal roetdeeltjes in hun lichaam, 33 procent meer kans hadden om op intensieve zorgen te belanden tijdens hun hospitalisatie. De pandemie zorgde voor een enorme werklast voor artsen, verpleegkundigen en andere personen in de gezondheidszorg. Dit onderzoek toont aan dat luchtvervuiling die zorglast nóg verhoogde.”
Deens onderzoek
Ook een studie in Denemarken verschenen in hetzelfde tijdschrift uitgevoerd door de Universiteit van Kopenhagen toont gelijkaardige resultaten. Uit datasets van 3,7 miljoen Denen ouder dan 30 jaar, werd gevonden dat een langdurige blootstelling aan luchtvervuiling, opnieuw zelfs nog onder de EU-norm, het risico op het oplopen van COVID-19, een ziekenhuisopname of overlijden ten gevolge van COVID-19 verhoogde. “Ook deze resultaten tonen dat luchtvervuiling ons immuunsysteem aantast en ons nog kwetsbaarder maken voor COVID-19 en andere ademhalingsinfecties. Het verder terugdringen van de luchtvervuiling is dus klinisch relevant en is zelfs 40 tot 80 procent zo effectief in het verminderen van de tijd die patiënten in het ziekenhuis moesten doorbrengen als sommige van de best beschikbare COVID-medicatie.”, zegt prof. dr. Tim Nawrot.
Lees hier de volledige wetenschappelijke publicatie in European Respiratory Journal