INTERPRO Academy

Interprofessioneel opleiden & samenwerken in zorg en welzijn
In collaboration with Health Campus

Interpro Header Website 05 01 Interpro Header Website 05 01

INTERPRO Academy is een leeromgeving die interprofessioneel opleiden en interprofessioneel samenwerken centraal stelt. We bouwen er bruggen tussen Limburgse zorgopleidingen enerzijds en het zorg & welzijn werkveld anderzijds. We doen dat door te leren van, mét en over elkaar.

We zetten in op 3 pijlers:

  • Ontmoeting: elkaars disciplines, rollen, mogelijkheden, eigenheden en verantwoordelijkheden beter leren kennen.
  • Samenwerking: het versterken van vaardigheden om in een interprofessioneel teamoverleg op een proactieve, persoonsgerichte manier kennis te delen en samen te werken aan het plannen en evalueren van de zorg.
  • Reflectie: samen reflecteren op interprofessionele samenwerking en debatteren over hoe dit duurzaam in te bedden in het gezondheidszorgsysteem van de toekomst.


Waarom INTERPRO Academy?
 
Onze samenleving staat voor grote uitdagingen zoals de vergrijzing, het steeds complexer worden van zorgvragen, een groeiend personeelstekort, budgettaire beperkingen, enz.

Een ander toekomstmodel dringt zich op, waarbij samenwerking en een meer holistische, proactieve, persoonsgerichte zorg centraal staan. INTERPRO Academy speelt in op die uitdagingen door te investeren in het meest waardevolle kapitaal: de mensen.

Door interprofessionele competenties te trainen, bieden we (toekomstige) professionals essentiële vaardigheden om samen te werken en te excelleren in een steeds complexere zorgomgeving.

Deze sleutelcompetentie vormt de basis voor de gezondheidsprofessional van de toekomst.

Je inschrijven voor INTERPRO Academy?

Wat zit er achter de projectnaam?

INTERPRO staat voor interprofessioneel. Dat behoeft weinig uitleg. Maar INTERPRO staat ook voor een visie op langere termijn. Een community of netwerk dat we in en rond de Health Campus willen uitbouwen rond dit thema.

Een “Interprofessional Network for Team-oriented Education and Role-alignment: bridging the gap between education and practice with a focus on Proactive and person-centred care, Responsibility and Outcomes”.

De INTERPRO Academy kadert binnen het lopende Innovatief Onderwijs Project (IOP), blended interprofessionele leeromgeving, met financiële ondersteuning van UHasselt.

 
Wie werkt mee aan INTERPRO Academy?

INTERPRO Academy is een samenwerking tussen opleidingen uit verschillende instellingen, samenwerkingspartners en het werkveld.

  • Deelnemende opleidingen UHasselt
    • Kinesitherapie en revalidatiewetenschappen (initiatiefnemer)
    • Biomedische wetenschappen
    • Ergotherapeutische Wetenschappen
    • Geneeskunde
    • Systeem- en procesinnovatie in de zorg
    • Verpleeg- en vroedkunde

  • Deelnemende opleidingen PXL
    • Healthcare Management
    • Sociaal werk
    • Toegepaste psychologie

 

  • Deelnemende opleidingen UCLL
    • Verpleegkunde
    • Orthopedagogie (doch geen actief deelnemende studenten dit academiejaar)

  • Samenwerkingspartners
    • CELL - Centrum Eerste Lijn Limburg
    • Health Campus

Het programma

PROGRAMMA

LOCATIE

8.30u – 11.45u

Agora, Gebouw D, Agoralaan, Campus Diepenbeek

INTERPRO Connect - enkel studenten

13.00u – 16.00u

Juiste locatie wordt gedeeld via mail.

INTERPRO Teams: interprofessioneel casusoverleg

16.00u - 17.00u

Wintertuin, Gebouw D, Agoralaan, Campus Diepenbeek

Informeel netwerkmoment: (niet voor studenten)
Ontmoet andere deelnemers, wissel ideeën uit en leg informele contacten tijdens het receptiemoment.

17.00u – 18.30u

Agora, Gebouw D, Agoralaan, Campus Diepenbeek

INTERPRO Debate: paneldebat “De Toekomst van Interprofessionele Samenwerking in de Zorg en Welzijn.”

Interproacademywerkveld

INTERPRO Teams

Neem deel aan het casusoverleg op 28 maart 2025 (13.00u - 16.00u) en draag bij aan de vorming van een nieuwe generatie professionals in zorg en welzijn.

Interprofessioneel Casusoverleg

Wat mag je verwachten van het interprofessioneel casusoverleg?

Onder begeleiding van een tutor en student-gespreksleider analyseer je in een team van studenten en professionals de perspectieven van de disciplines rond de tafel.

Werk aan een interprofessioneel zorgplan vertrekkend vanuit doelen en levensvragen van de simulant-patiënt-cliënt-mantelzorger die mee aan tafel zit.

Reflecteer op de samenwerking en ervaar hoe een persoonsgerichte en proactieve aanpak het verschil maakt.

Elke groep gaat gedurende 3 uur met één concreet topic aan de slag. Jij als professional kiest tijdens de registratie zelf welk topic het meest aansluit bij je interesse.

Het casusoverleg wordt gemodereerd door een interprofessioneel team van tutoren onder leiding van Dr Chiel Hex (huisarts & UHasselt).

Maak je keuze uit volgende topics:

  1. Thuis met grenzen:
    Hoe omgaan met een uitdagende thuissituatie bij een oudere met dementie, een toenemende afhankelijkheid en overbelaste mantelzorger(s)?

  2. Op zoek naar balans:
    Hoe een psychisch kwetsbare jongere ondersteunen binnen een uitdagende gezinsdynamiek?

  3. ‘Mer vots’:
    Hoe wederzijdse zorg organiseren thuis bij een koppel met complexe multi-pathologie?

  4. Stokken in de wielen:
    Hoe een naadloze overgang garanderen van ziekenhuis naar huis na een ingreep voor een decubituswonde bij een rolstoelgebruikster met een dwarslaesie?
PXL 20240507 091024894.PORTRAIT~3

INTERPRO Debat: De Toekomst van Interprofessionele Samenwerking in Zorg en Welzijn

Interprofessionele samenwerking vormt de kern van kwaliteitsvolle en geïntegreerde zorg. In een steeds complexer zorglandschap, waar multidisciplinaire teams de norm worden, rijzen fundamentele vragen over hoe we de samenwerking effectief, gecoördineerd en haalbaar kunnen maken. Dit paneldebat brengt experts, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen samen. Het debat wordt gemodereerd door Dr. Chiel Hex en Dhr Roeland Buckinx.

Door ervaringen en inzichten te delen, zoeken we naar praktische oplossingen voor de toekomst van interprofessionele zorg. Tijdens dit debat (17.00 - 18.30u) gaan sprekers en deelnemers in dialoog over deze 3 centrale thema's.

Debat Thema's

Thema 1: Zijn we klaar voor échte samenwerking?

  • Hoewel zorgverleners en welzijnswerkers in hun opleiding kennismaken met interprofessionele samenwerking, blijft de acceptatie en daadwerkelijke team readiness in de praktijk vaak een uitdaging.
  • Hoe kunnen drempels zoals stereotiepe denkbeelden over beroepsprofielen, vakjargon en machtsverhoudingen tussen disciplines worden aangepakt?
  • Welke strategieën kunnen helpen om weerstand tegen verandering te verminderen en écht samen te werken als een hecht team?

Thema 2: Hoe organiseren en faciliteren we interprofessionele zorg in de praktijk?

  • Een effectieve samenwerking in de zorg en welzijn vereist een heldere coördinatie. Maar wie neemt de leiding? Welke rol speelt de eerstelijnszone?
  • Hoe zetten we de doelen van de persoon met een zorg- of ondersteuningsnood centraal? Is die klaar om zelf mee(r) regie te nemen?
  • En hoe helpt technologie bij data-uitwisseling en samenwerking tussen zorg- en welzijnsactoren?

Thema 3: Is interprofessioneel samenwerken ook efficiënt?

  • Interprofessionele samenwerking moet niet alleen bijdragen aan kwaliteit, maar ook efficiënt zijn. Hoe kan geïntegreerde zorg de werkdruk verlagen zonder in te boeten op persoonsgerichte zorg?
  • Wat is de impact van financieringsmodellen en data-gedreven zorg op efficiëntie?
  • Hoe evolueren we van een reactief zorgsysteem naar meer proactieve samenwerking? En wat levert dat op?
  • Hoe kunnen we leren van internationale voorbeelden zoals IJsland en Estland?

Sprekers in het debat:

Roeland Buckinx – Manager Health Campus Limburg en Moderator van het debat

Roeland Buckinx is Manager van Health Campus Limburg, een innovatiehub waar kennisinstellingen, zorgorganisaties, bedrijven en overheden samenwerken aan kwalitatieve zorg en duurzaam ondernemerschap binnen de gezondheidssector. Health Campus Limburg is een initiatief van POM Limburg en UHasselt, in samenwerking met LRM/BioVille, PXL en UCLL, en wordt ondersteund door de provincie Limburg.
Naast zijn rol bij Health Campus Limburg is Roeland Buckinx sinds 2019 lid van de Raad van Bestuur van Zorggroep Arum, waar hij bijdraagt aan de strategische beleidsvorming in de zorgsector. Binnen de UHasselt vervult hij sinds 2022 de functie van beleidsadviseur, na eerder vier jaar te hebben gewerkt als administratief directeur van de Faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen.
Met zijn uitgebreide ervaring in gezondheidszorgbeleid, academisch management en wetenschappelijk onderzoek combineert Roeland Buckinx innovatie en samenwerking in de gezondheidssector. Als moderator brengt hij zijn expertise en verbindende aanpak in om inspirerende discussies te faciliteren.

Alex Cox – Beleidsmaker en Verbinder in Zorg en Welzijn

Alex Cox is een ervaren bestuurder en beleidsmaker in de sector zorg en welzijn, met een lange staat van dienst binnen de Christelijke Mutualiteit (CM) en tal van andere organisaties die zich inzetten voor eerstelijnszorg en maatschappelijke ondersteuning.

Als directeur Vrijwilligers en Lokaal Sociaal Beleid bij CM richt hij zich op het versterken van sociale cohesie en vrijwilligerswerk als essentieel onderdeel van de zorg- en welzijnssector.
Eerder bekleedde Cox leidinggevende functies binnen CM Limburg, onder andere als directeur Zorg en Welzijn en directeur Personeel en Organisatie.

Naast zijn werk binnen CM is Alex Cox nauw betrokken bij diverse organisaties die zich inzetten voor toegankelijke en geïntegreerde zorg. Zo is hij voorzitter van de Zorgraad Eerstelijnszone Noord-Limburg, waar hij samen met alle zorg- en welzijnsactoren op een participatieve wijze bouwt aan een sterke geïntegreerde zorg met de focus op positieve gezondheid. Samenwerking, verbinding en netwerken vormen zijn antwoord op de vele uitdagingen in zorg en welzijn. Als bestuurder bij de vzw’s GERUST, CELL, Covida, KOHESI, Wiegwijs, Samana, Kannet en Pallion draagt hij bij aan innovaties in eerstelijnszorg, ondersteuning van personen met een beperking, palliatieve zorg en mantelzorginitiatieven.

Zijn leiderschap wordt gekenmerkt door een sterke focus op verbinding, innovatie en toegankelijke zorg. Met een brede expertise in personeelsbeleid, zorgorganisatie en maatschappelijk engagement blijft Cox zich inzetten voor een veerkrachtige en inclusieve zorgsector in Vlaanderen.

Chiel Hex – Huisarts, Onderzoeker en Onderwijscoördinator

Dr. Chiel Hex is een huisarts en onderzoeker met een sterke academische en klinische achtergrond in eerstelijnsgeneeskunde. Hij combineert zijn praktijkervaring met een actieve rol in het medisch onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

Sinds 2017 is hij werkzaam als huisarts bij Huisartsenpraktijk De Oude School in Kortessem, waar hij zich inzet voor integrale en persoonsgerichte zorg. Daarnaast is hij sinds 2019 verbonden aan de UHasselt als praktijkassistent eerstelijnsgeneeskunde, waar hij onderwijs en begeleiding biedt aan geneeskundestudenten. In zijn rol als stagecoördinator en lid van het Onderwijs Management Team (OMT) draagt hij bij aan de strategische ontwikkeling van het curriculum.

In oktober 2024 startte Hex een doctoraatstraject aan UHasselt, waarin hij zich richt op de ethische en organisatorische vraagstukken binnen de huisartsgeneeskunde. Sinds 2020 is hij tevens lid van de commissie medische ethiek, waar hij meewerkt aan richtlijnen en beleid omtrent ethische vraagstukken in de zorg.
Zijn bestuurlijke betrokkenheid blijkt uit zijn functie als LOK-verantwoordelijke, waar hij de kwaliteitsbevordering binnen huisartsengroepen ondersteunt, en als bestuurslid van VZW Huisartsenwachtpost 37, waarmee hij bijdraagt aan de organisatie van de huisartsenwachtdienst in Bilzen en omgeving.

Hex behaalde zijn Master in Geneeskunde aan KU Leuven (2015, grote onderscheiding) en volgde aansluitend een Master Sportgeneeskunde (2016). Zijn medische loopbaan begon met diverse stages in huisartsgeneeskunde, pediatrie, gynaecologie en heelkunde, onder andere in het Jessa Ziekenhuis en AZ Mol.

Met zijn combinatie van klinische expertise, wetenschappelijk onderzoek en onderwijskundige betrokkenheid speelt Dr. Chiel Hex een belangrijke rol in de toekomst van de eerstelijnszorg.

Valerie Storms – Ervaringsdeskundige en Pleitbezorger voor Digitale Zorginnovatie

Valerie Storms is een toonaangevende stem in digitale zorginnovatie en patiëntbetrokkenheid. Als ervaringsdeskundige in chronische aandoeningen combineert ze haar wetenschappelijke achtergrond met een diepgaande kennis van patiëntgerichte innovatie.
Valerie Storms behaalde haar master in Bioscience Engineering: Cellular and Genetic Engineering aan de KU Leuven, waar ze ook promoveerde in Bio-informatica. Tijdens haar promotieonderzoek ontwikkelde ze geavanceerde software voor de detectie van regulatoire motieven in DNA, met toepassingen in moleculaire kankerpathways.
In 2012 werd ze program manager van de Mobile Health Unit (MHU), een expertisecentrum dat innovatie en onderzoek in mobiele gezondheidszorg stimuleert. Dit samenwerkingsverband tussen UHasselt, Jessa Ziekenhuis en Ziekenhuis Oost-Limburg richt zich op de ontwikkeling en validatie van digitale sensortechnologieën en mHealth-applicaties. Vanuit deze rol leverde ze een belangrijke bijdrage aan het bevorderen van digitale gezondheidszorg en het verbeteren van patiëntgerichte innovaties.
Momenteel is Valerie Storms Visiting Professor aan de UHasselt, waar ze zich richt op patiënt-inclusieve innovaties in de gezondheidszorg en werkt ze als Head of Digital Health Innovation voor Daiichi Sankyo Europe. Daarnaast werkt Valerie Storms actief als freelance Patient Expert. Hierbij legt ze de nadruk op het delen van patiëntervaringen en het verbeteren van patiëntuitkomsten door innovatie, met speciale aandacht voor gezondheidsdata, remote monitoring en medische applicaties voor patiënten.
Valerie Storms heeft eveneens verschillende functies bekleed bij Roche, waaronder Global Patient Partnership Director en Patient Center of Excellence Lead.
Als auteur, onderzoeker en pleitbezorger voor patiëntgerichte zorg inspireert Valerie Storms door haar diepgaande wetenschappelijke expertise te combineren met praktische toepassingen in digitale zorginnovatie. Haar werk is een brug tussen wetenschap, technologie en de persoonlijke ervaringen van patiënten.
Tijdens dit debat zal Valerie Storms spreken vanuit haar dubbele rol als wetenschapper en ervaringsdeskundige. Ze zal haar inzichten delen over hoe digitale zorgoplossingen beter kunnen aansluiten bij de reële noden van patiënten en hoe gezondheidsinnovaties effectiever kunnen worden afgestemd op hun leefwereld. Met haar unieke perspectief benadrukt ze het belang van patiëntgestuurde innovatie en samenwerking tussen zorgverleners, onderzoekers en patiënten om de toekomst van gezondheidszorg vorm te geven.

Giannoula Tsakitzidis – Expert in Interprofessionele Samenwerking in de Zorg

Giannoula Tsakitzidis is professor aan de Universiteit Antwerpen, verbonden aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, afdeling Huisartsgeneeskunde en Bevolkingsgezondheid. Haar passie en expertise liggen bij interprofessioneel samenwerken in de zorg, een thema dat centraal staat in haar onderwijs, onderzoek en publicaties.
Giannoula Tsakitzidis beschouwt een zorgteam als een topteam in de sport, waarbij wederzijds respect, strategisch gebruik van elkaars kwaliteiten, en empowerende coaching essentieel zijn om gezamenlijk successen te behalen of uitdagingen te overwinnen. Voor haar draait interprofessioneel samenwerken niet alleen om de patiënt, maar ook om zorg voor teamleden en zichzelf, met leren van, met en over elkaar als kernwaarde.
Na het behalen van haar licentiaat in revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de KU Leuven (1998) startte ze als zelfstandig kinesitherapeut en werkte later bij Artesis Hogeschool Antwerpen, waar ze internationale samenwerking stimuleerde en vakken als communicatie introduceerde in het curriculum van diverse gezondheidszorgopleidingen. Binnen haar doctoraat onderzocht Giannoula Tsakitzidis hoe leren samenwerken op interprofessionele wijze de zorgkwaliteit voor geriatrische patiënten in woonzorgcentra verbetert.
Ze is auteur van Leren interprofessioneel samenwerken in de gezondheidszorg, geschreven samen met Prof. Paul Van Royen, en vicevoorzitter van de stuurgroep die het onderwijsprogramma 'Interprofessioneel Samenwerken in de Gezondheidszorg' vormgaf. Met haar wetenschappelijk onderbouwde en praktijkgerichte visie inspireert ze een positief, toekomstgericht verhaal over interprofessionele samenwerking in de zorg- en welzijnssector.

Daan Aeyels – Expert in Gezondheidsbeleid, Innovatie en Onderzoek

Daan Aeyels is een ervaren adviseur en academicus met een sterke achtergrond in gezondheidsbeleid, zorginnovatie en academisch onderzoek. Hij combineert strategisch advieswerk met onderwijs en wetenschappelijke analyse, gericht op het verbeteren van zorgprocessen en -systemen.

Sinds 2021 is hij Senior Advisor Welfare and Health Policy bij Voka – Het Kennis- en Lobbycentrum. In deze rol vertegenwoordigt hij de belangen van ondernemers in de zorgsector en coördineert hij de Health Community, een netwerk van meer dan 600 bedrijven, kennisinstellingen en patiëntenverenigingen. Binnen deze community worden initiatieven ontwikkeld rond waardegedreven zorg, digitalisering, personeelstekorten en gezondheidsfinanciering.
Daarnaast is hij sinds 2021 professor aan UHasselt binnen de Master in System and Process Innovation in Healthcare. Hier leidt hij studenten op tot zorgingenieurs, specialisten die zorgprocessen en -systemen analyseren en innoveren door transdisciplinaire samenwerking tussen technische experts en zorgverleners.

Voor zijn huidige functies was Aeyels tussen 2018 en 2021 manager van het Centrum voor Cardiovasculaire Aandoeningen aan het UZ Brussel. Hij coördineerde vier medische en verpleegkundige eenheden en stond in voor de optimalisatie van zorgkwaliteit, innovatie en samenwerking met eerstelijnszorg. Onder zijn leiding groeide de patiëntenzorg en werd ingezet op Horizon 2020-onderzoek naar AI en evidence-based besluitvorming.

Van 2006 tot 2018 was hij onderzoeker aan het Leuven Institute for Healthcare Policy (KU Leuven). Hier werkte hij aan het Care Pathways for Acute Coronary Syndrome (CP4ACS)-project, gericht op kwaliteitsverbetering in vijftien Vlaamse ziekenhuizen. Zijn academische expertise omvat kwalitatief en kwantitatief onderzoek, wetenschappelijk schrijven, en onderwijs in zorgkwaliteit en procesoptimalisatie.

Met zijn brede ervaring in beleidsontwikkeling, academisch onderzoek en zorginnovatie speelt Daan Aeyels een sleutelrol in de transformatie van de gezondheidszorg.

Simulant - Patiënten - Cliënten - Mantelzorgers gezocht voor het interprofessioneel casusoverleg op 28 maart 2025.

Voor de namiddagactiviteit “casusoverleg” zijn wij op zoek naar simulanten die tijdens dat overleg de stem van de patiënt/cliënt/mantelzorger willen vertegenwoordigen.

Spreekt deze oproep jou aan? Wil je bijdragen aan het versterken van persoonsgerichte en interprofessionele samenwerking? Heb je een vraag of wens je extra informatie? Download hier de informatie fiche of contacteer Karen Willems, karen.willems@uhasselt.be.

1819 RWS 2018.10.16 Reki Klinische Les Met Neurologische Patiënten 22

Coördinerend team

Prof. dr. Ilse Lamers

Ilse
Functie

Promotor INTERPRO Academy

Karen Willems

Karen Willems (3)
Functie

Project Manager INTERPRO Academy

Partners

Een initiatief van:

In samenwerking met:

Interproacademy Logos4
Interproacademy Logos5
Close menu