De kinesitherapeut anno 2021 is niet langer de klassieke masserende therapeut. Het is een revalidatiespecialist die personen, wiens functioneren verhinderd wordt door ziekte, ingreep of ongeval, terug op weg helpt naar zijn plek in de maatschappij van vandaag. Mét aandacht voor het menselijke achter de spieren, de persoon achter de beperking en de omgeving rond de patiënt.
Die kinesitherapeut, die jij kan worden.
De faculteit organiseert een 3-jarige academische bachelor en een 2-jarige academische masteropleiding binnen de Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. De faculteit verzorgt ook onderwijs in de interuniversitair master Ergotherapeutische wetenschappen.
Aan de faculteit organiseert REVAL ACADEMY interdisciplinaire bijscholingen gericht op professionals. Daarnaast vind je REVAL Research, een interdisciplinaire en translationele onderzoeksgroep. RELAB faciliteert, binnen het perspectief van een civic university, het aanbieden van evidence-based advies.
Missie
De wereldgezondheidsorganisatie definieert gezondheid als een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn. Wanneer deze gezondheid in het gedrang komt en het normaal functioneren door ziekte, ingreep of ongeval, belemmerd of verhinderd wordt, kan revalidatie bijdragen tot een verbetering van functionele mogelijkheden en participatie.
De faculteit ‘Revalidatiewetenschappen’ organiseert interdisciplinair en technologie-ondersteund onderwijs, onderzoek en dienstverlening in het domein van de revalidatiewetenschappen.
Op onderwijsvlak includeert dit de volledige bachelor en master opleidingen ‘Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie’ met integratie van kennis-, vaardigheids- en competentieonderwijs. De faculteit verzorgt ook onderwijs in de interuniversitaire master ‘Ergotherapeutische Wetenschappen’ en voorbereidend schakeljaar. Binnen de faculteit organiseert REVAL ACADEMY interdisciplinaire bijscholingen gericht op professionals en managers in de zorg en revalidatie.
REVAL is de interdisciplinaire en translationele onderzoeksgroep in het brede domein van de revalidatiewetenschappen. Binnen de faculteit organiseert RELAB interdisciplinaire diensten aan de zorgsector en bedrijven actief in de revalidatie.
Visie
De faculteit wenst de visie van de civic universiteit te concretiseren, momenteel onder meer via de implementatie van een vernieuwd curriculum, onderzoek en dienstverlenende activiteiten dat inspeelt op een aantal recente maatschappelijke tendensen waaronder i) de vergrijzing van de bevolking, ii) de uitgesproken multiculturaliteit en globalisering, iii) de snel evoluerende technologische ontwikkeling en digitalisering binnen de gezondheidszorg, iv) het toenemende belang van preventie, en v) de sterke groei van het aantal personen met chronische aandoeningen.
Via een verhoogde inzet op interfacultaire, interuniversitaire, euregionale en internationale samenwerking, wenst de faculteit revalidatiewetenschappers te vormen die proactief kunnen inspelen op deze maatschappelijke trends en daardoor breed inzetbaar zijn.
Stafmedewerkers onderwijs:
Jobs aan de faculteit
Op dit moment zijn er geen vacatures beschikbaar.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over onze evenementen, workshops, lezingen,... Duid aan wat je interesses zijn, dan houden wij je gericht op de hoogte.
Als kinesitherapeut is het belangrijk dat je alles weet over het bewegingsapparaat van het menselijk lichaam en alle andere stelsels die dit aansturen. Je krijgt een brede paramedische opleiding met tal van behandelingstechnieken en kennis over hoogtechnologische revalidatieapparatuur. Met andere woorden: Je wordt een specialist in je vakgebied.
Vanuit de faculteit Revalidatiewetenschappen aan de Universiteit Hasselt, biedt REVAL Academy bijscholingsactiviteiten aan rond revalidatie en kinesitherapie binnen verschillende revalidatiedomeinen:
Het evidence based handelen en het updaten van kinesitherapeutische technieken en inzichten staan centraal in elke bijscholingsactiviteit.
Er is ook een navormingsaanbod rond anatomie.
Een fysieke beperking als gevolg van een ongeval of ernstige aandoening, een cognitieve beperking of het hebben van pijn of grote vermoeidheid, heeft een grote impact op het dagelijks leven. Revalidatie is erop gericht deze impact te beperken door middel van herstel, het opheffen van functieverlies door compensatie of het leren omgaan met beperkingen of symptomen.
Dit kan via een monodisciplinaire benadering, bijvoorbeeld door een zelfstandige kinesitherapeut, maar voor een groot aantal aandoeningen is voor een adequate behandeling een multidisciplinaire benadering noodzakelijk. Hier is Revalidatie niet alleen gericht op het medische aspect, maar ook op het functioneren in de eigen omgeving.
Revalidatie kenmerkt zich dan ook door de vele disciplines en domeinen, zowel op fysiek als cognitief vlak. Met steun aan het revalidatiefonds kan de faculteit Revalidatiewetenschappen een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van onderwijs, onderzoek en maatschappelijke projecten.
In het eerste en het tweede masterjaar krijg je de kans om je klinische en wetenschappelijke stage in het buitenland te ervaren. De faculteit biedt interessante stageplaatsen aan binnen de Euregio en Europa, maar ook ver daar buiten; onder andere in Argentinië, Benin, Ecuador, Ethiopië, Turkije en Vietnam.
Wetenschapspark 7
3590 Diepenbeek
Maandag - vrijdag:
Zaterdag - zondag - feestdagen:
Gesloten