fac ARK alumni nieuws 2022

Uit het oog, maar niet uit het hart!

We nodigen onze alumni niet enkel uit tijdens onze evenementen, maar we bundelen graag ook nog nieuwsberichten zodat zowel wij als jij op de hoogte kunnen blijven van het parcours dat onze oud-studenten afleggen.

alumni lustrum uhasselt alumni lustrum uhasselt

◢ DOLF NIVELLE (1930 - 2022)

In november namen we afscheid van Dolf Nivelle, grondlegger van onze opleiding en architect van onder andere ons gebouw op campus Diepenbeek. Hij was niet alleen belangrijk voor de architectuuropleiding in Limburg en bij uitbreiding Vlaanderen, maar stond ook mee aan de wieg van het Kunstonderwijs in Hasselt.

Architectuurwijzer vzw nam in 2012 het initiatief om een documentaire te draaien over Dolf Nivelle om zo de naoorlogse architectuur in Limburg de aandacht te geven die zij verdient.
Zowel Nivelle als enkele tijdgenoten komen aan het woord, en Nivelles meest sprekende realisaties komen in beeld (zo ook onze campus). De film geeft een beeld van deze gedreven architect en de periode waarin hij actief was. Tevens hoor je hem uitleggen wat de bouwstenen zijn van een opleiding architectuur.

De documentaire is te bekijken via onze pagina: uhasselt.be/dolfnivelle.

Dolf Nivelle overleed op 92 jarige leeftijd. Hij was naast onze oud-directeur tevens de vader van alumni Greet Nivelle, Koen Nivelle, Lies Nivelle, de schoonvader van docent Jo Langendries en opa van alumna Victoria Nivelle.

ark_dolf Nivelle_Screen Shot 2016 06 03 At 15.52.24

◢ PAULIEN GOFFINGHS (1989 - 2022)

In augustus vernamen we het overlijden van alumna Paulien Goffinghs. 

Om de herinneringen levendig te houden, lanceerde haar partner de oproep om herinneringen neer te schrijven en ze te delen (via mail aan vanhees.stijn@gmail.com). De berichten en verhalen, groot en klein zullen door Stijn gebundeld worden voor Tobias, hun zoon.

Het volledige rouwbericht kan je hier nog eens nalezen.

PAULIEN GOFFINGHS (1989 - 2022)

◢ SIEN SWENNEN WINT DE WANATOE PUBLIEKSPRIJS

Op zaterdag 25 juni 2022 won kersvers afgestudeerde interieurarchitecte (Scenografie) Sien Swennen de Wanatoe Publieksprijs!

Met haar dyslexie als achtergrond ontwierp Sien de reizende tentoonstelling "Mijn Taal Jouw Taal". De expositie is opgebouwd uit verschillende modules en zo slaagt ze er in om op een logische wijze en helder aan anderen uit te leggen wat het betekent om dyslexie te hebben; kortom, een zeer persoonlijk eindproject dat dus niet alleen de jury van de Wanatoeprijs charmeerde. 

Volgend jaar mag Sien alvast een hele pagina vullen in de bijlage van Het Belang van Limburg. Wij kijken er alvast naar uit! 

Nogmaals dikke proficiat Sien en dank aan alle stemmers uiteraard!

Sien Swennen

PAULINE BORREMANS BLIKT TERUG

Eén jaar na het winnen van de Wanatoeprijs (en publieksprijs) blikt Het Belang van Limburg samen met  alumna Pauline Borremans terug op het afgelopen jaar (pagina 1 / pagina 2).

Pauline Borremans

◢ MILAN MAAKT SKYLINE VAN HASSELT... IN SPECULAAS.

Tijdens zijn stage bij Studio Brussels Lof ontwierp alumnus Milan Nullens de skyline van Stad Hasselt in speculaas. Deze werd in Hasselt gerealiseerd naar aanleiding van de Warmste Week. Meer foto's kan je vinden op de Facebookpagina van Retrovision.

Ook de interactieve tentoonstelling van onze kersverse alumnus "((N)ergens, vertoeft niemand in anonimiteit)" was dit jaar te bewonderen op We Are The Next Generation. Het werk van Milan werd door een 7-koppige jury geselecteerd als één van de beste Vlaamse afstudeerprojecten van afgelopen academiejaar.

Milan speculaas hasselt

KRT NWS

Anne-Katrien Celis Sanne Belboom Retail & Offices Mohamed Al Kour Niels Vang

◢ RETAIL & OFFICE

Alumni Anne-Katrien Celis en Sanne Belboom nemen het ontwerpbureau Retail & Offices over! We wensen hen veel succes met dit nieuw hoofdstuk.

◢ MOHAMED AL KOUR IN KNACK

Mohamed Al Kour, alumnus internationale master Adaptive Reuse, werd recent geïnterviewd door Knack. Lees het interview online of via deze afbeelding.

◢ NIELS VANG IN NY

Niels leeft momenteel zijn American Dream bij interieurontwerper Ryan Korban in New York. Onze alumnus deed zijn verhaal aan Het Belang van Limburg.

Sara Wuyts Bas Vrehen Sven Stas nominatie

◢ DE WONING VAN SARA WUYTS

Interieurarchitecte Sara Wuyts laat ons meekijken in haar eigenzinnige en karaktervolle woning aan de rand van het bos. Via Tendens.tv kan je de reportage bekijken.

◢ ONTWERP BLOEMENKAPEL

De Hasseltse interieur architect Bas Vrehen ontwierp een ultramarijnen bloemenkapel aan het water. De bijzondere kapel staat op het landgoed Rustenburg in Valkenswaard (NL).

◢ ... EN EEN NOMINATIE

Sven Stas en zijn studio PRSPCTF is met het ontwerp voor 'Dunden' genomineerd voor beste co-working space in de wedstrijd CBRE Office Space Of The Year.

Kinga Kantorska
raya

◢ KINGA IN DM MAGAZINE

Hoe bemachtig je vandaag je droomhuis? Wie neem je bij een bezichtiging best mee voor een second opinion? Hoe zorg je ervoor dat je huis of appartement ruimer lijkt, en hoe creëer je met weinig middelen extra gezelligheid? Makelaar, interieurarchitect en Huizenjagers-winnaar Kinga Kantorska weet raad.

◢ RAYA WAUTERS 

Interieurarchitect en meubelontwerper Rayah Wauters maakt objecten en urnen van het hout dat haar man, boomverzorger Niels Arnauts, bij het vellen recupereert.

Ontdek dit verhaal, inclusief een filmpje, op de website van Feeling.

◢ CAROLIEN TOONT STUDIO

Studio 98 in Antwerpen, de woning van alumna Carolien Potter, is een voorbeeld van 'small footprint living'. Ze ontwierp niet alleen deze prachtige studio, maar nam ook een groot deel van de uitvoering voor haar rekening.

Carolien Potter

◢ ELENE IN DE MORGEN

"De handen vol, het hoofd leeg."

Interieurarchitect en keramist Elene Vernijns kreeg eerder dit jaar persaandacht voor haar keramiek-passie in de krant De Morgen.

Elene Vernijns

◢ CENTE VAN HOUT WINT GODECHARLE PRIJS VOOR ARCHITECTUUR

Cente Van Hout (momenteel werkzaam bij a2o-architecten) is zopas bekroond met de Godecharle Prijs voor Architectuur. 

De tweejaarlijkse Godecharle Wedstrijd voor beeldhouwkunst, schilderkunst en architectuur vond voor het eerste plaats in 1881. De eerste laureaat van de wedstrijd architectuur was Victor Horta, later gevolgd door o.a. Paul Robbrecht, Martine De Maeseneer, Christian Kieckens, Renaat Braem en collega Kelly Hendriks.

Cente Van Hout won de prijs met zijn opvallende voorstel voor een verkavelingsaanvraag voor de Brusselse Noordwijk.

Cente wil vooral onderstrepen dat niet enkel de verkaveling zich in de toekomst moet openstellen voor densere en stedelijkere woonvormen, maar dat ook de verkaveling oplossingen kan bieden voor stedelijke problemen. 

Wil je meer weten, lees dan zeker dit artikel op Architectura.be.

cente van hout

◢ BO MARTENS OP EAP EN PRIJS VAN HOVE

Net afgestudeerde alumna Bo Martens (Studio Degrowth, midden op de foto) heeft er al een aardig parcour opzitten dit najaar.

Zo ontving ze, uit meer dan 400 afstudeerprojecten, een eervolle vermelding tijdens de uitreiking van de 32ste Euroregionale Architectuurprijs.

Ook tijdens de uitreiking van de Prijs Van Hove was ze één van de 8 genomineerden met haar ontwerp "Bouwen met water."

Alle projecten van de Prijs Van Hove zijn nog te bezichtigen in Brussel.

Bo Martens

◢ HENRY VAN DE VELDE NOMINATIES 2023

Dit jaar hebben we twee genomineerden voor de Henry van de Velde. Zo is docent (en alumnus) Jo Klaps genomineerd voor zijn project Fontrescue en oud-student en architect Thomas Meers met Glasstromen. Wie de Gold, Silver of Bronze Award binnen elke categorie verdient, kom je te weten tijdens de feestelijke uitreiking en opening van de expo in Bozar op dinsdag 7 februari 2023. De expo is tot 2 april gratis te bezoeken in Bozar. Vanaf januari 2023 kan je je inschrijven voor de uitreiking.

Jo Klaps - Fontrescue
Fontrescue is de digitalisering van letters uit de openbare ruimte die aangevuld worden tot een volledig alfabet.

Met het project Fontrescue redt Studio Brussels Lof oude letters die in de openbare ruimte op gebouwen en grafstenen te vinden zijn. Aan de hand van nieuwe technieken worden letters, die ooit gecreëerd zijn door letterschilders en steenkappers, opgemeten, gedigitaliseerd en aangevuld tot een volledig alfabet, zodat deze opnieuw kunnen gebruikt worden.

Zo creëerde Studio Brussels Lof een gedicht dat bewoners ergens in hun woning gerealiseerd wilden zien.

Thomas Meers - Glasstromen
Glasstromen is een reeks van vazen, ontstaan uit een onderzoek naar toepassingen van moeilijk te recycleren glas. 

Designbureau KUYCKXMEERS deed onderzoek naar de mogelijkheden en toepassingen van moeilijk tot niet te recycleren glas door aan de slag te gaan met een glasstroom afkomstig van het Lommelse glasrecyclagebedrijf Maltha. Het glas, dat deeltjes keramiek, steen en porselein bevat, werd fijngemalen tot een poeder zodat alle deeltjes weer ontbonden werden.

Door middel van een schuimproces werd het glas getransformeerd tot een licht, massief en gemakkelijk te bewerken materiaal. Het eindresultaat is Glasstromen, een reeks van vazen die opnieuw vermalen kunnen worden tot poeder om weer tot een nieuwe vaas geschuimd te worden.

Hoe zat het vorig jaar?

Ook toen was het is fijn om te zien dat we ook enkele alumni uit onze bachelor- en masteropleidingen interieurarchitectuur kunnen linken aan enkele winnaars. Hier volgt een kort overzicht:
  • Dennis Houben werkt bij Wim Segers (lifetime achievement).
  • Frederik Moens werkt bij Kreon (Habitat).
  • Nicky Van Dyck werkt bij Future Living (werkte het verlichtingsconcept uit voor muziekcentrum de Bijloke Gent (spaces)).
  • Lotte Ilands werkt bij Studio Dott. project 12work (Business Innovation).

◢ EERSTE LUSTRUMAVOND VAN UHASSELT

Universiteit Hasselt plant diverse evenementen voor alumni. Zo was er het grote feestmoment voor de "corona-afgestudeerden" vorig jaar en zullen we vanaf nu elk academiejaar een terugkomfeestje voorzien voor de net afgestudeerden... Meer info volgt binnenkort.

Maar er zijn ook nog andere feestjes die op poten worden gezet: de lustrum avonden. Er worden dan een aantal specifieke jaren uitgekozen en de afgestudeerden uit dat jaar ontvangen een uitnodiging om nog eens terug te keren naar de campus. 

Voor de eerste editie nodigden we het afstudeerjaar 2017 uit. De foto's kan je bekijken op Instagram en Facebook.

alumni lustrum uhasselt

Onze faculteit staat uiteraard ook nog steeds open voor onze alumni! Bekijk dus regelmatig de agenda van onze faculteit voor open events waar je altijd welkom bent en volg ons zeker op Facebook, Instagram en Linkedin.

Afgestudeerden aan UHasselt kunnen hun alumnidossier zelf beheren. Als je gegevens daar juist staan, sturen we je onze nieuwsbrief en meer nieuws van UHasselt. Alumni uit de eerdere jaren (afgestudeerd voor 2014) staan helaas niet in die database. We werken aan een oplossing om al onze alumni de kans te geven op de hoogte gehouden te worden. 

ark_agora_Tentoonstelling