Prof. dr. Bie Plevoets erkent met Francqui Start-Up Grant voor onderzoek rond herbestemming van ruines

Bie Plevoets ontvangt een Start-Up Grant ter waarde van 200 000 euro van de Francqui Stichting. De Start-Up grant wordt toegekend aan de meest beloftevolle jonge onderzoekers van de Belgische universiteiten en biedt financiële stabiliteit aan jonge academici tijdens de kritieke beginfase van hun carrière.

Prof. dr. Bie Plevoets zal met de beurs haar postdoctoraal onderzoek Reusing the Ruin verder verdiepen en uitwerken tot een boek. Dr. Marie Moors zal als navorser expert medewerken aan dit onderzoek.

Bie Plevoets (C)Dieter Daniels Bie Plevoets (C)Dieter Daniels

Bie Plevoets ontvangt een Start-Up grant van de Francqui Stichting voor de periode 1 september 2024 tot 1 september 2017. De Start-Up grant wordt toegekend aan de meest beloftevolle jonge onderzoekers van de Belgische universiteiten en biedt financiële stabiliteit aan jonge academici tijdens de kritieke beginfase van hun carrière. Bie Plevoets zal met de beurs haar postdoctoraal onderzoek Reusing the Ruin verder verdiepen en uitwerken tot een boek. Dr. Marie Moors zal als navorser expert meewerken aan dit onderzoek. 

Het project: Building with Fragments

Het project richt zich op de herbestemming van gebouwd erfgoed en draagt bij aan de architectuurtheorie rondom dit thema. Het doel is om duurzame herbestemming te stimuleren en nieuwe inzichten te bieden in hoe we met onze gebouwde omgeving omgaan. Het project bouwt voort op het eerdere onderzoek van Bie Plevoets (Reusing the Ruin, FWO 2020-2024), dat zich verdiepte in het hergebruik en de betekenis van ruïnes.

In dit vervolgproject worden de bevindingen uit eerder onderzoek verder uitgediept, met een speciale focus op creatieve herbestemming als ontwerpstrategie. Daarbij zal ook een boekpublicatie ontwikkeld worden, die zowel theoretisch als praktisch inzichten biedt voor de erfgoedsector. De centrale onderzoeksvragen van het project richten zich op het bewaren van historische lagen en verhalen in gebouwen, het creatief inzetten van 'verwijdering' als middel voor erfgoedbehoud, en het hergebruiken van afgebroken fragmenten om erfgoedwaarden te behouden. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het ontwerpproces en de methoden die architecten gebruiken om bestaande ruimtes te interpreteren en te herbestemmen.

Met deze strategieën wil Building with Fragments een impact hebben op zowel het erfgoedbeheer als op de bredere praktijk van duurzaam ontwerpen binnen de veranderende bouw- en klimaateisen.

Over Francqui Start Up Grant

De Francqui-Stichting stelt tweejaarlijks voor om een ‘Francqui Start-Up Grant’ (of ‘Collen-Francqui Start-Up Grant’ in de bio-medische sector) in the richten voor een periode van 3 jaar.

De beurs richt zich tot jonge onderzoekers onder de 40 jaar die de universiteit wenst te recruteren als academisch personeel. In bijzonder, kan dit mandaat toegekend worden  aan een jonge onderzoeker voor wie deze leerstoel een aantrekking betekent om het mandaat van de universiteit te aanvaarden of aan een briljante onderzoeker, nog niet behorende tot het academisch kader, die de universiteit wenst te behouden.

Bie Plevoets ontvangt de Start-Up Grant van de Francqui Stichting voor de periode 1 september 2024 tot 1 september 2017.

Over Bie Plevoets

Bie Plevoets (°1985) is docent aan de faculteit Architectuur en Kunst en maakt deel uit van onderzoeksdomein Trace, dat de transformatie van bestaande gebouwen voor hedendaags gebruik onderzoekt.

Haar doctoraatsonderzoek (2014) aan UHasselt leverde een belangrijke bijdrage aan de theorievorming van ‘adaptive reuse’ en interieurarchitectuur en leidde tot verschillende artikels in wetenschappelijke tijdschriften, waarvan enkelen ondertussen werden vertaald en/of herdrukt zijn in overzichtswerken.

Na haar doctoraat publiceerde ze, samen met haar voormalig promotor Koenraad Van Cleempoel, een monografie bij Routledge en werkte ze mee aan verschillende dienstverleningsprojecten voor de Vlaams Bouwmeester en het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Op uitnodiging van het Vlaams Architectuurinstituut co-cureerde ze de tentoonstelling Gevonden Architectuur (De Singel, sept 2023 – maart 2024) met bijhorende boekpublicatie in het Nederlands en Engels. In het verlengde hiervan organiseerde ze samen met co-curatoren Sofie De Caigny en Hülya Ertas een internationale conferentie in Hasselt en Antwerpen (5-7 Sept 2023) met meer dan 150 deelnemers uit binnen- en buitenland, bestaande uit academici, architecten en beleidsmakers, en werden ze uitgenodigd als gasteditors voor een special issue van Future Anterior (GSAPP Columbia).

Ze is tevens woordvoerder van het Wetenschappelijk Onderzoeksnetwerk Read.Adapt.Reuse en lid van verschillende nationale en internationale commissies, jury’s en netwerken (oa. Icomos Theophilos, Werelderfgoedcommissie Brugge, jurylid Interior Educators Award, voormalig juylid onroerend erfgoedprijs). Ze wordt regelmatig uitgenodigd voor academische lezingen in het binnen- en buitenland en doet actief aan wetenschapscommunicatie voor een breed publiek (Pompidou radio Klara, interviews in De Morgen en De Standaard, podcast Universiteit van Vlaanderen en FWO).

foto: (c) Dieter Daniels

Over Marie Moors

Dr. Marie Moors (°1994) studeerde in 2017 af als architect aan Universiteit Hasselt. Met haar masterproject ‘The Citadel of Tides’ behaalde ze verschillende prijzen, zo eindigde ze onder andere bij de acht finalisten van de Young Talent Architecture Award van de Fundació Mies van der Rohe.

Haar project werd tentoongesteld op de Biennale Architettura 2018 in Venetië. Marie volbracht het eerste jaar van haar stage in het architectenbureau TeamvanMeer! in Hasselt.

Momenteel doceert architectuurgeschiedenis en ontwerpstudio aan de faculteit Architectuur en Kunst van Universiteit Hasselt. Ze maakt er ook deel uit van onderzoeksdomein TRACE.

Naast haar academische rol is ze ook actief in de architectuurpraktijk in Architectenbureau Bart Moors te Lummen. In 2024, voltooide ze haar doctoraatsonderzoek - gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen - getiteld “The Ensemble Unveiled - Research by Design in Adaptive Reuse”. Ze exploreert hierin de methode van ontwerpend onderzoek in het kader van de ontwikkeling van strategieën voor de herbestemming van modernistisch erfgoed.

Daarnaast, is ze secretaris van DOCOMOMO België, het Belgische comité van DOCOMOMO International dat zich richt op de DOcumentatie en COnservatie van gebouwen, sites en buurten van de MOdern MOvement.