Universiteit Hasselt stelt acht nieuwe Fellows aan. De derde lichting van UHasselt-ambassadeurs uit heel diverse werelden, die zich in de volgende drie jaar zullen engageren rond uiteenlopende thema’s zoals duurzaamheid, inclusie, gezondheid, ondernemerschap en talentontwikkeling. “Acht indrukwekkende individuen, genomineerd door onze faculteiten en scholen om samen kennis, talent en creativiteit te laten groeien en impact te creëren”, zegt rector Bernard Vanheusden.
Lisse Loos, illustrator, beeldend kunstenaar, en collega aan onze faculteit Architectuur en Kunst, maakte voor elk van de fellows een uniek kunstwerk.
Foto: UHasselt Fellows 2025
Fellows zijn UHasselt-ambassadeurs die een brug vormen tussen de universiteit en ‘hun’ wereld (bedrijfsleven, overheid, sport, cultuur, middenveld, ...). Om de twee jaar mogen de faculteiten en scholen van UHasselt binnen het Universiteitsfonds UHasselt een fellow aanstellen. Hiermee starten zij een samenwerking op waarbij de fellows als ambassadeur gastcolleges of lezingen geven, projecten opzetten met studenten, opportuniteiten zoals stages of fondsenwerving verkennen of als klankbord fungeren voor de verdere ontwikkeling van onderwijs en onderzoek. Ieder fellowschap duurt drie jaar.
“UHasselt is erg trots om deze acht bevlogen individuen uit diverse werelden op te nemen in haar academische gemeenschap. Er is één gedachte die deze fellows met elkaar én met UHasselt verbindt: dat je enkel maatschappelijke winst kan boeken door samenwerking te zoeken. Als civic universiteit werken we aan een sterke regio die internationaal geconnecteerd is. En dat doen we het liefst samen met anderen. We kijken enorm uit naar de samenwerking.”
Als fellow voor onze faculteit werd Véronique Claessens voorgedragen.
Véronique Claessens is als directeur van sector Ruimte bij stad Genk een van de belangrijke bezielers van grensverleggende ruimtelijke projecten in haar stad. “Gedreven door haar passie voor steden, architectuur en cultuur legt ze binnen stadsontwikkelingsprojecten graag de focus op de mensen die de gemeenschap maken.
Vanuit haar rol ziet ze erop toe dat in vernieuwende publieke ruimte aandacht gaat naar kwaliteit en de noden van inwoners en gebruikers”, zegt promotor prof. dr. Liesbeth Huybrechts.
“Of het nu gaat om uitdagingen als de energietransitie, het herdenken van onze wijken of onze regiorol in Limburg, de samenwerking met UHasselt verruimt steeds onze blik en geeft inzichten om tot betere oplossingen te komen. Ook samenwerking met studenten kan verrassend inspirerend zijn”, zegt Véronique Claessens.
Lisse Loos, illustrator, beeldend kunstenaar, en collega aan onze faculteit Architectuur en Kunst, maakte voor elk van de fellows een uniek kunstwerk. Bij een eerste ontmoeting, meer een undercover meegluren, liet ze zich inspireren door de verhalen van de fellows. Elk van hen heeft een uniek traject, maar toch één gedeelde taal: die van daadkracht, sociaal engagement, ondernemerschap, bruggen bouwen en verbinden.
Uit al haar tekeningen en notities ontwierp Lisse een reeks van 8 etsen, elk deels ingekleurd. Elke ets legt een ander accent, afgestemd op het individuele vakgebied van de fellow. Zo krijgt elke fellow een uniek exemplaar, met een persoonlijke toets.
De ets voor Véronique Claessens
Gepassioneerd door architectuur en als Directeur van Sector Ruimte bij Stad Genk, koos ik voor Veronique een brug die ondersteund wordt door een figuur. Hiermee wil ik de menselijke factor in de kijker zetten die Veronique sterk waardeert in haar architectuur en ruimtelijke visie. Ook staat deze figuur symbool voor sterk leiderschap en daadkracht, en is ze een knipoog naar het detecteren van innovatieve project-mogelijkheden.
De brug geeft zowel letterlijk als figuurlijk -in de tekening- steun aan samenwerkingen met meerdere disciplines, zoals bijvoorbeeld de openbare ruimte (zie de fiets, de auto) en ook de zorg (figuren onderaan).