Elk jaar trekken meer en meer studenten van de faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen naar het buitenland. Sommigen gaan een semester studeren op een ander, anderen verbreden tijdens de zomermaanden hun kennis bij een buitenlandse universiteit, nog anderen doen een stage op een wereldse locatie.
Op deze pagina warmen we je alvast op voor een buitenlandse ervaring om je gedurende het academiejaar verder onder te dompelen in alle 'ins and outs' over studie en stage in het buitenland.
Stuur jij ons binnenkort ook je zaligste exchange kiekje vanuit het buitenland?
Er zijn verschillende mogelijkheden om tijdens of na je studieperiode naar het buitenland te trekken. We lijsten ze hier alvast even kort op:
In het kader van Erasmus+ en andere uitwisselingsprogramma’s kan je tijdens je opleiding naar het buitenland voor een stage- en/of studieperiode.
Bij BEW komt iedere student twee keer in aanmerking om een semester in het buitenland te studeren of zijn stage te doen:
Een korte opleidingsgerelateerde cursus (2 à 3 weken) aan een buitenlandse universiteit tijdens de zomermaanden.
Ook na afstuderen zijn er mogelijkheden om naar het buitenland te gaan voor een stage of extra master. Informeer ten laatste twee jaar voor afstuderen om deze kansen te verzekeren.
Athene is een stad met een rijke cultuur en heel wat historiek, maar ook mooi weer en lekker eten. De prachtige zonsondergangen en de nabijheid van het strand maakten Athene bijzonder. Het is ook een ideale uitvalsbasis om de Griekse eilanden te verkennen.
De meeste vakken hebben groepswerken of midterm examens waardoor je al een deel van de punten hebt voor de examenperiode. De groepswerken waren een leuke manier om samen te werken met internationale studenten.
Het lokale Erasmus Student Network organiseerde verschillende tripjes. Zo zijn we bijvoorbeeld in de introductieweek naar Mykonos gegaan. Daarnaast hebben we een roadtrip door Griekenland gedaan, waar we heel wat steden hebben bezocht.
Bordeaux heeft veel te bieden: een mooie stad, de wijnstreek en de kust. De stad wordt wegens zijn architectuur ook wel het mini-Parijs genoemd. Elke dag viel er wel iets te ontdekken, gaande van een vintagemarkt tot een wijnfestival.
Studeren aan de Kedge Business School beviel me heel goed. Door de tussentijdse testen vallen de examens mee. Je krijgt enkel les in kleine groepen en theorie wordt altijd gekoppeld aan oefeningen. Er wordt veel belang gehecht aan aanwezigheden, en je hebt een goeie band met de docenten.
De wijnstreek en de kastelen zijn de moeite om te bezoeken. De Atlantische oceaan is dichtbij, daar heb ik leren surfen! De omstandigheden zijn ideaal, want het is lekker warm tot november.
Canada stond al lang op de bucketlist en er is geen betere manier om een land of streek te leren kennen dan er op Erasmus te gaan. De prachtige natuur, de gekleurde huisjes en de meest vriendelijke mensen die we ontmoet hebben maakt St. John’s een wonderlijke stad om te studeren. De vele hikes langs de East Coast Trail tijdens het weekend en een heel tof kampeertripje met vrienden naar het nationaal park Terra Nova waren onze favorieten activiteiten tijdens onze Erasmus. Je maakt vriendschappen met mensen vanuit heel de wereld. Samen op Erasmus, dat is samen een kamer delen, naar de les gaan, met de vrienden rondhangen of een mooie hike in het weekend. We deden het altijd samen en dat creëert een vriendschap voor het leven.
Mijn favoriete activiteit in Amerika was het bijwonen van College Football games van the University of Michigan. Deze wedstrijden lokten meer dan honderdduizend toeschouwers waarvan veel studenten. Ik heb ook geprobeerd om zoveel mogelijk te reizen. Rondlopen in Chicago, New York en Toronto zal ik zonder twijfel nooit vergeten. Het systeem in Amerika is anders dan in België: gedurende het semester meer huiswerk en kleine examens. Dit zorgt ervoor dat je door het jaar wat meer moet doen, maar dat de examens op het einde van het jaar wel meevallen. Ik had nood aan een “stapje” in de wereld en om even op mijn eigen benen te staan. Bovendien staat een studie in het buitenland goed op je CV.
Sinds mijn studies Latijn-wiskunde ben ik geboeid door de Romeinse cultuur. Het prachtige en bruisende Rome leent zich perfect als centrale uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving. Ik vond het leuk om de niet toeristische plekjes te ontdekken. In Italië is er een andere mindset: alles op het gemak, communicatie verloopt altijd heel last minute, en elke dag kwam wel iets onverwacht op je pad. De leerstof is niet gemakkelijk, maar de proffen zijn wel guller met hun punten.
1. Interesse in het buitenland!
Wat nu?
Een buitenlandse studieperiode spreekt jou aan. Maar je hebt nog vragen? Geen probleem.
Kom naar de infosessies en wees nieuwsgierig!
Niet het tijdstip van de events en toch op zoek naar info?
2. Keuze gemaakt! Op naar het buitenland.
Maar hoe?
Je bent eruit. Zo'n buitenlands avontuur, dat is jou op het lijf geschreven. Maar hoe stel je je kandidaat?
3. Proficiat! Je bent geselecteerd.
Wat nu?
Je hebt je selectietraject goed beëindigd. Nu start je administratieve avontuur.
Via deze link vind je het overzicht van wat je in orde dient te brengen, voor, tijdens én na je studieperiode in het buitenland.
In april is er een facultair moment waar je de andere exchange studenten van jouw lichting ontmoet. Daar wordt ook alles uit de doeken gedaan over de samenstelling van je studieprogramma.
Ontdek via deze BEW Exchange website alle mogelijke bestemmingen (zowel binnen als buiten Europa) waar je als BEW student naartoe kan.
Deze site:
Schrijf jij binnenkort mee aan dit verhaal?
Internationaal Coördinator BEW
Stafmedewerker Internationalisering BEW