De oprichting van de Vereniging voor Wetenschappelijk Onderwijs in Limburg (VWOL) in 1965 leidde onmiddellijk tot de start van postuniversitair onderwijs (PUC). Reeds van bij haar oprichting had de VWOL de ambitie om een faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW) deel te laten uitmaken van een nieuw op te richten Limburgse universiteit. Om verschillende politieke redenen lukte dit niet en moest de provincie gebruik maken van een lacune in de wetgeving om zelf initiatief te nemen. In 1968 nam het provinciebestuur het initiatief tot de oprichting van de Economische Hogeschool Limburg (EHL). De integratie van de EHL in de universiteit moest daarna nog bijna 25 jaar wachten.
Het Limburgs Universitair Centrum (kortweg LUC) – de voorloper van de UHasselt – opent in Diepenbeek officieel de deuren voor studenten, twee jaar nadat bij wet groen licht gegeven. Het LUC start met zes opleidingen: wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie, tandheelkunde en geneeskunde … maar voorlopig zonder een faculteit TEW. Vele jaren werkten de EHL en het LUC als verbonden buren nauw samen.
Complexe politieke omzwervingen zorgden voor uitstel van de integratie. In 1985 strandde een vergevorderde integratiepoging alsnog toen voor het eerst in de Belgische geschiedenis de communautaire alarmbelprocedure roet in eten strooide. Echter, bij de vorming van de Vlaamse regering in 1988 was de integratie van de EHL in het LUC een onderdeel van het regeerakkoord – afgedwongen door de Volksunie met akkoord van de toenmalige CVP. In 1991 was de integratie eindelijk een feit.
De faculteit TEW was ook de eerste faculteit van het LUC die licentiediploma’s (nu master) mocht afleveren. Met de integratie startte de nieuwe faculteit ook met de opleidingen TEW (en bouwde ze de hogeschoolopleiding handelswetenschappen af). De integratie betekende een belangrijke stap in de schaalvergroting van het LUC.
De integratie bleek een complexe oefening zonder voorgaande. Het einde van een intensieve impulsperiode voor de faculteit – ondertussen hernoemd als faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen – in 2013 luidde ook formeel het einde in van de integratie.
Naar aanleiding van de sluiting van Ford Genk werkt het SALK-rapport een socio-economische analyse (en toekomst) van de provincie Limburg uit. Daarin wordt ook expliciet gepleit tot de (her)opstart van de bachelor en master Handelswetenschappen aan de UHasselt. Die (toen nog hogeschool-)opleiding was afgebouwd met de integratie in de universiteit. Met haar huidige troeven sluit de opleiding Handelswetenschappen nauw aan bij het economisch biotoop van een nieuwe dynamiek in de regio.
In 2018 viert de faculteit haar 50 jaar bestaan – van EHL over LUC naar UHasselt. De faculteit is op dat moment groter dan ze ooit was en verbindt om en bij 1400 bachelor en masterstudenten, 70 doctoraatsstudenten en 200 docenten en onderzoekers.