Binnen de faculteit bedrijfseconomische wetenschappen zijn er verschillende samenwerkingsvormen met studenten, docenten en onderzoekers. De meest voorkomende samenwerkingsvorm is een stage, maar er zijn ook diverse andere mogelijkheden.
Samenwerken met studenten kan op verschillende manieren. De meest courante vorm is een stage, maar ook gastcolleges, bedrijfscases en masterproeven zijn interessante samenwerkingsvormen.
Meer info? Contact via liesbeth.celis@uhasselt.be of +32 (0) 11 26 86 63
Een stage is een unieke leerkans voor de student én de ideale gelegenheid voor u om u te laten confronteren en inspireren door.
... en misschien zelfs om uw toekomstige werknemer of collega nu al van dichtbij te leren kennen!
Studenten kunnen tijdens het (laatste) masterjaar van hun opleiding proeven van het toekomstige beroepsleven door te werken aan een reëel stageproject of managementvraagstuk. De belangrijkste algemene doelen die wij nastreven bij een stage zijn
Een succesvolle stage, zowel voor u als voor de student, willen wij realiseren door
Het beantwoorden van een managementvraagstuk dat zich situeert binnen één functioneel bedrijfsdomein (boekhouding, marketing, logistiek...) of waarbij er een wisselwerking is tussen verschillende bedrijfsdomeinen.
Om u een idee te geven van de voorziene timing, kunt u hieronder het proces van werving tot kennismaking met de student raadplegen.
(Mee)werken aan een bedrijfseconomisch project met een technologische of analytische invalshoek.
(Mee)werken aan een bedrijfsproject waarbij bedrijfsprocessen en de rol van data, informatie en IT worden in kaart gebracht, geanalyseerd en/of ontworpen.
Stagemogelijkheden kunnen gezocht worden binnen elke afdeling van uw bedrijf. Hieronder vindt u alvast enkele voorbeelden van projecten die door studenten werden uitgewerkt:
Twijfelt u of uw project geschikt is voor onze studenten? Dien uw project dan zeker in. Wij geven u graag feedback.
De student wordt tijdens de stage begeleid door
De mentor en de student vormen gedurende de stage een team, waarbij de mentor de rol van coach op zich neemt. De student zal op regelmatige basis initiatief nemen tot het krijgen van feedback. Na afloop van de stage geeft de stagementor een kwalitatieve beoordeling van de student aan de hand van een beoordelingsformulier en door in gesprek te gaan tijdens de mondelinge verdediging van de student.
Enkele aandachtspunten:
Yani Princen, masterstudente Handelswetenschappen afstudeerrichting Ondernemerschap en management heeft stage gelopen bij bedrijf Fruit At Work. Yannick Aerts, co-CEO, CSR Manager en analist bij Fruit At Work was bedrijfsmentor van Yani. Het bedrijf heeft al enkele projecten met onze studenten bedrijfseconomie uitgevoerd en is heel tevreden over de samenwerking.
Bedrijven geven één of meer gastcolleges over specifieke onderwerpen die verband houden met een opleidingsonderdeel. Wilt u zich aanmelden om een gastcollege te geven? Dien dan uw aanvraag in of neem contact op.
Masterproeven bestaan uit een langlopend onderzoeksproject naar een concrete probleemstelling. De academische literatuur met betrekking tot de probleemstelling wordt geanalyseerd, gevolgd door een empirische studie die een wetenschappelijk onderbouwde oplossing voor de probleemstelling biedt.
Business cases geven studenten de kans om na te denken over een reëel probleem dat verband houdt met een cursusonderwerp. De casus is typisch een probleem waar een bedrijf op dat moment mee kampt. Studenten bereiden de casus voor (individueel of in teams) en komen met innovatieve en inspirerende oplossingen voor het probleem. Business cases worden meestal gecombineerd met een bedrijfsbezoek.
Onze faculteit heeft een sterke traditie van samenwerken met kleine en grote organisaties zowel uit de dienstensector als de industrie. Onze onderzoekers streven naar kwalitatieve inzichten gebaseerd op gepaste wetenschappelijke methodologieën. Een overzicht van onze onderzoeksdomeinen vindt u hier terug.
Meer info? Contact via lotte.verdonck@uhasselt.be
Zowel korte termijn (bv. enkele maanden) als meer lange termijn (3-4 jaar) projecten zijn mogelijk. Samenwerking tussen een bedrijf en kennisinstelling komt doorgaans in aanmerking voor subsidies vanuit de Vlaamse Overheid, zoals o.a. VLAIO. Het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen biedt in deze context o.a. interessante subsidies aan zowel onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten als junior (Baekeland mandaten) en senior onderzoekers (Innovatie mandaten). Bovendien is UHasselt erkend adviesverstrekker via KMO-portefeuille en heeft als erkenningsnummer DV.A217905.
Indien uw bedrijf een advies of analyse nodig heeft in een bepaald domein, kan u beroep doen op wetenschappelijke dienstverlening of contractonderzoek. Onze onderzoeksexpertise en know-how wordt dan ingezet om u een antwoord te bieden, gebruikmakend van verschillende contractformules op vlak van duur en budget.
Indien u ons onderzoek wilt steunen, maar u heeft geen concreet samenwerkingsproject, dan kunt u een schenking doen via ons Universiteitsfonds. Voor meer informatie over donaties kunt u contact opnemen met Frédérique de Keyser via universiteitsfonds@uhasselt.be.