Universiteit Hasselt stelt acht nieuwe Fellows aan. De derde lichting van UHasselt-ambassadeurs uit heel diverse werelden, die zich in de volgende drie jaar zullen engageren rond uiteenlopende thema’s zoals duurzaamheid, inclusie, gezondheid, ondernemerschap en talentontwikkeling. “Acht indrukwekkende individuen, genomineerd door onze faculteiten en scholen om samen kennis, talent en creativiteit te laten groeien en impact te creëren”, zegt rector Bernard Vanheusden.
Fellows zijn UHasselt-ambassadeurs die een brug vormen tussen de universiteit en ‘hun’ wereld (bedrijfsleven, overheid, sport, cultuur, middenveld, ...). Om de twee jaar mogen de faculteiten en scholen van UHasselt binnen het Universiteitsfonds UHasselt een fellow aanstellen. Hiermee starten zij een samenwerking op waarbij de fellows als ambassadeur gastcolleges of lezingen geven, projecten opzetten met studenten, opportuniteiten zoals stages of fondsenwerving verkennen of als klankbord fungeren voor de verdere ontwikkeling van onderwijs en onderzoek. Ieder fellowschap duurt drie jaar.
“UHasselt is erg trots om deze acht bevlogen individuen uit diverse werelden op te nemen in haar academische gemeenschap. Er is één gedachte die deze fellows met elkaar én met UHasselt verbindt: dat je enkel maatschappelijke winst kan boeken door samenwerking te zoeken. Als civic universiteit werken we aan een sterke regio die internationaal geconnecteerd is. En dat doen we het liefst samen met anderen. We kijken enorm uit naar de samenwerking.”
Foto UHasselt Fellows 2025 & promotoren
Luc Van Gorp (voorzitter CM Gezondheidsfonds) – fellow faculteit Revalidatiewetenschappen
Als voorzitter van CM Gezondheidsfonds ijvert Luc Van Gorp voor een holistische benadering van de gezondheidszorg waarbij preventie, zingeving en aandacht voor het mentale en sociale welzijn minstens even belangrijk zijn als de fysieke gezondheid. “Met zijn ruime ervaring binnen de hervorming van de gezondheidszorg en zijn uitgesproken, gezond kritische maatschappijvisie kan hij vanuit het fellowship waardevolle inzichten bieden aan de opleiding Revalidatiewetenschappen op het vlak van zorginnovatie, maatschappelijke impact en samenwerkingen binnen de gezondheidszorg”, zegt promotor prof. dr. Raf Meesen.
“Hoe bouwen we een wereld op mensenmaat waarin iedereen levenskwaliteit kan ervaren? Dat kan alleen binnen een nieuw samenlevingsmodel waarin we ‘zorg voor en met mensen’ opnieuw centraal stellen in alles wat we doen. Het is mij een bijzonder genoegen om samen met UHasselt impact te kunnen genereren om deze paradigmashift mee vorm te geven”, zegt Luc Van Gorp.
Carien Neven (Provinciaal directeur Beweging.net Limburg) – fellow School voor Sociale Wetenschappen
Carien Neven heeft ruime ervaring opgedaan in de sociale sector en is nu al meer dan een decennium directeur bij Beweging.net Limburg. Vanuit die rol pleitte ze sterk voor de oprichting van de opleiding Sociale Wetenschappen aan UHasselt want op de meerwaarde daarvan heeft ze een heldere en uitgesproken visie. “Als ambassadeur van de opleiding onderschrijft Carien Neven de civic missie van de universiteit en zet ze sterk in op duurzaam engagement, connectie met het werkveld en burgerparticipatie maar ook op een sterk nationaal en internationaal netwerk”, zegt promotor prof. dr. Jan Boon.
“Als fellow van UHasselt wil ik blijven bouwen aan de unieke wisselwerking tussen onderzoek, onderwijs en het sociale middenveld. Sociale wetenschappen vullen een essentiële leemte in het Limburgse universitaire landschap en ik blijf me inzetten om samen met onderzoekers, studenten en praktijkpartners de impact ervan te versterken", zegt Carien Neven.
Wouter Uten (Founding & Managing Partner C for Growth) – fellow faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen en faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen
Als pas afgestudeerde bachelor in de informatica richtte Wouter Uten UgenTec op, een bedrijf gespecialiseerd in software voor de automatische analyse van genetische data en voor de digitalisering van laboratoria wereldwijd. Onder zijn leiding groeide het al snel uit tot een succes en werd het in 2022 opgenomen als één van de bedrijven die samen kwamen in de groep Velsera. “Naast zijn rol als managing en founding partner bij investeringsfonds C for growth, waarin hij investeert in KMO’s, adviseert Wouter Uten ook tal van bedrijven binnen en buiten de gezondheidssector. Met zijn sterke ondernemerservaring in health is hij de ideale keuze om via dit interdisciplinaire fellowship de Health Campus Limburg DC verder op de kaart te zetten”, zeggen promotoren prof. dr. Piet Stinissen en prof. dr. Pieter Vandekerkhof.
“Als oud-student weet ik hoe waardevol een sterke academische basis is, maar als ondernemer besef ik pas echt hoe interdisciplinair samenwerken innovatie versnelt. Met dit fellowship creëren we een brug tussen onderzoek en praktijk, zodat talent en technologie samen kunnen groeien en impact hebben op de gezondheidszorg van morgen", zegt Wouter Uten.
Sally Trivino (Partner bij EY Duitsland, Head Legal & Regulatory Technology EMEIA) – fellow faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen
Sally Trivino is als Handelsingenieur in de Beleidsinformatica een autoriteit op het vlak van financiële recherche en het toepassen van innovatieve digitale technieken in de juridische en regulatorische wereld. Ze ontwikkelde vooruitstrevende methoden voor het opsporen van bedrijfsmisdrijven en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het bevorderen van ethische bedrijfsvoering door digitale technologieën in te zetten. “Dankzij haar expertise kon Sally Trivino bijdragen aan het ontrafelen van enkele van de grootste internationale fraudezaken. Daarnaast legde ze ook een indrukwekkend parcours af op het vlak van management, waardoor ze nu partner is bij EY Duitsland. Via haar engagement in de adviesraden van de opleiding Handelsingenieur in de Beleidsinformatica en Digital Future Lab van UHasselt heeft ze steeds de vinger aan de pols gehouden met haar alma mater en het werkveld”, zegt promotor prof. dr. Mieke Jans.
“UHasselt heeft een cruciale rol gespeeld in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Door dit fellowship hoop ik bij te dragen aan de sociale en economische groei voor nieuwe generaties in de regio, net zoals de universiteit dat voor mij heeft gedaan”, zegt Sally Trivino.
Ans Swinnen (Stralingsfysicus in de Radiotherapie Maastro-Clinic) – fellow faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen
Ans Swinnen heeft zich als medisch stralingsfysicus gespecialiseerd in het ondersteunen van geavanceerde radiotherapiebehandelingen. Zij heeft bijzondere vaardigheden verworven bij het verzekeren van de dosimetrie voor state-of-the-art foton- en protontherapiebehandelingen, steeds met het oog op innovatie om patiënten veiliger en accurater te kunnen behandelen. “Haar hele carrière staat in het teken van zich ten dienste stellen van de samenleving bij de behandeling van kankerpatiënten en is dan ook een inspiratiebron voor studenten Nucleaire Technologie en Fysica”, zeggen promotoren prof. dr. Wouter Schroeyers en prof. dr. Brigitte Reniers.
“Ik hoop een betekenisvolle rol te kunnen spelen voor studenten en docenten als het gaat over technologische innovaties in de gezondheidszorg. Meer specifiek wil ik met mijn expertise en ervaring de medisch-nucleaire toepassingen belichten zodat deze concreter worden”, zegt Ans Swinnen.
Eddy Klynen (Coördinator Vlaamse Stichting Verkeerskunde) – fellow School voor Mobiliteitswetenschappen
Al meer dan 25 jaar is Eddy Klynen algemeen coördinator van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Vanuit die rol is hij aanjager om het bewustzijn omtrent verkeer en mobiliteit in Vlaanderen te vergroten via opleidingen voor professionals en bewustmakingscampagnes voor verkeersgebruikers van alle leeftijden. “Dit fellowship en het engagement dat Eddy Klynen reeds opneemt om de UHasselt-opleiding Mobiliteitswetenschappen te versterken zullen de band tussen onderwijs en onderzoek ongetwijfeld verder stimuleren en faciliteren”, zegt promotor prof. dr. Tom Brijs
“Ik ben ervan overtuigd dat UHasselt en de VSV elkaar echt kunnen versterken. We staan immers voor dezelfde uitdagingen waaronder AI, digitale leerplatformen en levenslang leren. Samen is de kans op succes zoveel groter”, zegt Eddy Klynen.
Véronique Claessens (Directeur Sector Ruimte Stad Genk) – fellow faculteit Architectuur en Kunst
Véronique Claessens is als directeur van sector Ruimte bij stad Genk een van de belangrijke bezielers van grensverleggende ruimtelijke projecten in haar stad. “Gedreven door haar passie voor steden, architectuur en cultuur legt ze binnen stadsontwikkelingsprojecten graag de focus op de mensen die de gemeenschap maken. Vanuit haar rol ziet ze erop toe dat in vernieuwende publieke ruimte aandacht gaat naar kwaliteit en de noden van inwoners en gebruikers”, zegt promotor prof. dr. Liesbeth Huybrechts.
“Of het nu gaat om uitdagingen als de energietransitie, het herdenken van onze wijken of onze regiorol in Limburg, de samenwerking met UHasselt verruimt steeds onze blik en geeft inzichten om tot betere oplossingen te komen. Ook samenwerking met studenten kan verrassend inspirerend zijn”, zegt Véronique Claessens.
Peter Berx (Entomoloog & leerkracht wetenschappen) – fellow faculteit Wetenschappen
Peter Berx is al sinds zijn jeugd gefascineerd door insecten en vooral gebeten door alles wat zich afspeelt op het raakvlak van de insecten- en mensenwereld. Die kennis draagt hij als leerkracht wetenschappen in het secundair onderwijs met veel enthousiasme over op zijn leerlingen en als bezieler van de Entomobiel ook op het brede publiek. “Mensen overtuigen van de schoonheid en het belang van insecten is de drijfveer van Peter Berx. Hij slaat dan ook moeiteloos de brug tussen wetenschap en samenleving, wat perfect aansluit bij de civic missie van UHasselt en de visie van de universiteit op wetenschapscommunicatie”, zeggen promotoren prof. dr. Natalie Beenaerts en prof. dr. Michelle Plusquin
“Mijn doel is om leerlingen te inspireren en stimuleren om hun academische ambities waar te maken. Daarbij wil ik ook meisjes enthousiasmeren voor STEM-richtingen, want zij zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in deze vakgebieden”, zegt Peter Berx.