Piekeren is het repetitief blijven nadenken en malen over problemen en de negatieve gevoelens die hierbij komen kijken. Het gebeurt vaak bijna automatisch en het is erg moeilijk om deze molen stop te zetten.
Piekeren heeft als doel om, wanneer je te maken krijgt met vervelende situaties, naar een oplossing te zoeken. Een beetje piekeren maar bewust blijven kan dus geen kwaad, maar wanneer dit langere tijd aanhoudt kan je je vastrijden in je hoofd en wacht je te lang om actie te ondernemen.
Verder is er ook een verschil tussen piekeren en ergens hard over nadenken. Wanneer je ergens harder over nadenkt kom je meestal na enkele minuten wel tot een oplossing. Bij piekeren heb je vaak meer vage gedachten die door elkaar lopen, deze brengen je uiteindelijk ook niet dichter bij een concrete oplossing.
Piekeren wordt meestal uitgelokt door situaties:
Let op! Ook als dingen goed gaan, is het normaal dat je soms eens piekert.
Fysiek ervaar je dan vaak:
Zo kan piekeren gaan over reële problemen of zorgen. Dit gaat dan over actuele problemen die je nu beïnvloeden.
Enkele voorbeelden:
Daarnaast zijn er ook hypothetische zorgen of hypothetisch piekeren. Dit gaat over zaken die nu niet bestaan, maar mogelijk in de toekomst wel zouden kunnen plaatsvinden.
Enkele voorbeelden:
Piekeren kan werkbaar zijn wanneer het gaat over reële problemen of moeilijkheden. Het is niet werkbaar om te piekeren of ‘wat als/als dan’ problemen.
Het is erg normaal dat je soms eens piekert. Soms kan vooruit denken ons helpen om dingen te plannen of om ons voor te bereiden.
Er is geen ‘juiste’ hoeveelheid piekeren, maar het wordt wel een probleem wanneer je je hierdoor ontmoedigd, machteloos of uitgeput voelt.
Let wel! Niet alles werkt voor iedereen. Zoek een methode die voor jou werkt en waar jij je in kan vinden. Lijk je er niet uit te geraken of heb je nog vragen? Dan kan je steeds terecht bij de studentenpsychologen.
Hier vind je ook nog enkele links met handige tips, video’s en boeken die je kunnen helpen:
In de universiteitsbibliotheek kan je ook verschillende boeken vinden rond het thema.
Op deze website kan je heel wat ideeën opdoen om je piekergedachten aan te pakken. Maar hoe ga je hier nu effectief mee aan de slag?
Kom alles te weten over piekeren en hoe je het kan aanpakken in onze jaarlijkse infosessies.
→ Check het aanbod infosessies en schrijf je gratis in!
Wil je graag in een individueel gesprek verder onderzoeken hoe je jouw piekergedachten onder controle krijgt?
→ Maak dan snel een afspraak met één van de studentenpsychologen