Wat wil jij? Laat als student je stem horen!

UHasselt draagt studentenparticipatie hoog in het vaandel. Ontdek hoe jij je stem kan laten horen!

STURA Ploeg 22 23 007 STURA Ploeg 22 23 007

Waarom studentenparticipatie?

Aan UHasselt sta jij als student centraal – niet alleen in het onderwijs, maar ook in het beleid. Jouw stem telt mee op elk niveau, van je opleiding tot de Raad van Bestuur. Studentenparticipatie zit in het DNA van onze universiteit. Of het nu gaat over de wisselwerking tussen studenten onderling, tussen studenten en docenten of tussen studenten en de instelling: aan UHasselt denken, praten én beslissen studenten mee.

We dragen studentenparticipatie dus hoog in het vaandel. Waarom? Omdat jij als student unieke inzichten en ervaringen hebt die het onderwijs én de universiteit als geheel beter kunnen maken. Kritische bedenkingen, frisse ideeën, suggesties voor verbetering – ze maken echt het verschil.

Wil je dus impact hebben? Laat van je horen! Hieronder vind je alle informatie terug over de verschillende engagementen die je kan aangaan.

Is dit je eerste verkenning van de mogelijkheden als studentenvertegenwoordiger (stuver) aan UHasselt? Doe dan hieronder de test om te kijken welk engagement het best bij je past!

Doe de test!

Studentenparticipatie aan UHasselt

Studentenparticipatie aan UHasselt vindt plaats op drie niveaus:

  • de opleiding
  • de faculteit of school
  • de instelling, UHasselt als geheel

Afvaardiging gebeurt op een bottom-up manier. Een engagement als stuver start vaak op niveau van de opleiding. Vanuit de opleidingen worden studenten afgevaardigd naar het facultair niveau. Vanuit het niveau van de faculteiten en schools worden dan weer studenten afgevaardigd naar de Studentenraad. Het is echter ook mogelijk om op elk niveau een los engagement aan te gaan. 

Op het niveau van de opleiding zijn studenten vertegenwoordigd in het onderwijsmanagementteam (OMT). Per bachelor- en masteropleiding zetelen hier 2 tot 3 studenten in.

Daarnaast wordt elke onderwijsperiode een evaluatievergadering georganiseerd. Hiervoor wordt per opleidingsjaar een vaste kern van 2 studenten samengesteld, waarin idealiter ook elke afstudeerrichting vertegenwoordigd is. De OMT-studenten maken automatisch deel uit van deze vaste kern.

Op het niveau van de faculteit of school vindt het overleg tussen de studenten plaats in het FORUM, de Facultaire OverlegRaad voor Universitair Medezeggenschap. Het FORUM bestaat uit enkele vaste leden, zoals de faculteitscoördinator (die de rol van voorzitter opneemt) en diens plaatsvervanger, een OMT-student per opleiding en de Educa-functie van elke studentenvereniging die verbonden is aan de faculteit of school. Dit kernteam kan aangevuld worden met extra OMT-studenten, studenten uit de kern van de evaluatievergaderingen en andere gemotiveerde studenten.

Op instellingsniveau is er StuRa, de Studentenraad van UHasselt. Deze bestaat uit 25 stemgerechtigde leden: per faculteit of school zijn er twee vertegenwoordigers (de facco en plaatsvervanger) en vijf bestuursleden.

Studenten die geen vast lid zijn van StuRa kunnen zich toch engageren door deel te nemen aan werkgroepen (bijvoorbeeld rond mobiliteit of het strategieplan) of door te zetelen in raden en commissies waar studentenvertegenwoordiging verwacht wordt. Deze studenten zijn geen lid van StuRa, maar koppelen terug aan hun ondervoorzitter (OVZ werkgroepen of OVZ raden en commissies), die hun input meeneemt naar de Algemene Vergadering van StuRa.

Visuals Stupa @ UH (3)

Laat je stem horen!

Zoals hierboven toegelicht, vindt studentenparticipatie aan UHasselt plaats op drie niveaus: de opleiding, de faculteit of school en de instelling. Elk niveau biedt kansen om mee te denken, beslissen en impact te hebben. Hieronder lees je welke engagementen je op elk van deze niveaus kan aangaan.

Inspraak op niveau van je opleiding

Via het onderwijsmanagementteam

Het OnderwijsManagementTeam (OMT) waakt over de inhoud, organisatie en kwaliteit van jouw opleiding. Dat gaat van kleinere beslissingen – zoals het aanpassen van vaknamen of de examenregeling – tot grotere dossiers zoals het opvolgen van evaluatiepunten, bevragingen bij alumni of werkveldpartners, en zelfs het hervormen van een volledig curriculum of opstellen van een strategieplan voor de komende jaren.

Elke bachelor- en masteropleiding aan UHasselt heeft zo’n OMT. Studenten maken er 1/3 van de stemgerechtigde leden uit. Jouw ervaringen als student zijn dus essentieel: je helpt niet alleen om beslissingen vooraf af te toetsen aan het studentenperspectief, maar ook om ze achteraf kritisch te evalueren op basis van wat jij en je medestudenten effectief meemaken. Jouw stem maakt écht het verschil.

Heb je interesse om als student te zetelen in het OMT van jouw opleiding? Contacteer de huidige OMT-studenten voor meer informatie en of neem contact op met de OMT-voorzitter om je kandidaat te stellen.

Als OMT-student neem je ook deel aan de evaluatievergaderingen van je opleiding (meer info hieronder). Bovendien engageert minstens één OMT-student zich binnen het FORUM van de faculteit of school (meer info verderop). Word jij dat? Neem dan contact op met je facco.

Via de evaluatievergaderingen

In de evaluatievergaderingen zit je als student rond de tafel met docenten, de OMT-voorzitter en de studieloopbaanbegeleider. Je krijgt de kans om rechtstreeks feedback te geven over het lopende onderwijs. Hoe verlopen de lessen tot nu toe? Zijn de doelen, inhoud, evaluatie en het studiemateriaal duidelijk? Is de studiebelasting haalbaar? Omdat deze vergaderingen ongeveer halverwege het kwartiel of semester plaatsvinden, kunnen eventuele knelpunten nog tijdens de onderwijsperiode zelf aangepakt worden.

Voor elke opleidingsjaar stellen we een vaste kern van twee studenten samen die deelnemen aan elke evaluatievergadering. Zij zorgen voor continuïteit en vertegenwoordigen hun jaar doorheen het hele academiejaar. Daarnaast zijn ook alle andere studenten welkom om vrijwillig aan te sluiten bij één of meerdere vergaderingen.

Als student in de evaluatievergaderingen verzamel je op voorhand input van je medestudenten en breng je die op een constructieve manier aan tijdens de vergadering. Samen met de docenten, de OMT-voorzitter en de studieloopbaanbegeleider bespreek je wat goed loopt én wat beter kan. Door open in dialoog te gaan, dragen jullie samen bij aan sterk en kwaliteitsvol onderwijs binnen de opleiding.

Heb je interesse om kernstudent te worden voor de evaluatievergaderingen van jouw opleidingsjaar? Contacteer de studieloopbaanbegeleider van je opleiding om je kandidaat te stellen.

Uiteraard kan je ook nog steeds als los lid deelnemen aan evaluatievergaderingen. De studieloopbaanbegeleider brengt de studenten op de hoogte van de evaluatievergadering via mail of via het uurrooster. Soms wordt enkel een specifieke groep studenten uitgenodigd. Het staat je echter altijd vrij om aan te sluiten. Neem daarvoor contact op met de studieloopbaanbegeleider.

Via de onderwijsevaluaties

Wil jij geen structureel engagement aangaan als stuver, maar wil je wel af en toe je mening geven over je opleiding? Vul dan zeker de onderwijsevaluaties in! 

Elke onderwijsperiode worden deze online onderwijsbevragingen afgenomen over afzonderlijke opleidingsonderdelen,  over de onderwijscompetenties van je docenten en over de opleiding in haar geheel. Je krijgt via mail een oproep om deze bevraging(en) in te vullen in je studentendossier. Je input wordt volledig anoniem verwerkt.

Inspraak op niveau van je faculteit of school

Via het FORUM

Het FORUM – de Facultaire OverlegRaad voor Universitair Medezeggenschap – is het overlegorgaan waar studentenvertegenwoordigers uit een faculteit of school samenkomen om te overleggen over facultaire of schoolgebonden thema’s. Hier staan onderwerpen op de agenda die spelen binnen de opleidingen en de faculteit, maar worden ook dossiers besproken die later in de Studentenraad (StuRa) gestemd worden.

Het FORUM wordt voorgezeten door de faculteitscoördinator (facco) en diens plaatsvervanger. Verder zetelen er minstens één OMT-student per opleiding en de Educa’s van de studentenvereniging(en) die aan die faculteit of school verbonden zijn. Daarnaast worden ook andere studentenvertegenwoordigers uitgenodigd, zoals kernstudenten van de evaluatievergaderingen en extra OMT-studenten. Tot slot zijn ook alle andere studenten uit de faculteit of school welkom om deel te nemen en hun stem te laten horen.

Zin om los lid te worden van het FORUM van jouw faculteit of school? Neem contact op met je facco om aan te sluiten bij de eerstvolgende vergadering.

Als faculteitscoördinator

Voor elke faculteit of school worden een faculteitscoördinator (facco) en een plaatsvervanger rechtstreeks verkozen door en uit de studenten van die faculteit of school.

Als facco behartig je de goede werking van studentenparticipatie binnen de faculteit of school en ben je het centrale aanspreekpunt. Je zit de FORUM-vergaderingen voor en sluit aan op de Faculteitsraad of het (Inter)facultair schoolbestuur wanneer er relevante punten op de agenda staan. Samen met je plaatsvervanger vertegenwoordig je bovendien jouw faculteit of school in de Studentenraad (StuRa).

Heb je interesse in de positie van faculteitscoördinator? Hou dan je mailbox in de gaten! De facco-functie is een verkozen mandaat. In de periode april-mei kan je je hiervoor kandidaat stellen via je studentendossier. In de loop van de maand mei kunnen de studenten van de hele faculteit of school vervolgens stemmen. Voor meer info kan je contact opnemen met de huidige facco of met de decaan van je faculteit of school

Faculteitscoördinatoren AJ 24-25

Faculteit of school

Faculteitscoördinator

ARK

ward.brunau@student.uhasselt.be 

BEW

lien.jamaer@student.uhasselt.be 

GLW

lucas.dumoulin@student.uhasselt.be 

IIW

katleen.claesen@student.uhasselt.be 

REC

luciano.cerjani@student.uhasselt.be

RWS

gite.jamaer@student.uhasselt.be

SES

-

SSW

-

SvM

emiel.cosemans@student.uhasselt.be 

WET

ruben.swidzinski@student.uhasselt.be

Inspraak op niveau van de instelling - UHasselt als geheel

Via de Studentenraad

Op het instellingsniveau speelt de Studentenraad (StuRa) een centrale rol. StuRa coördineert de studentenparticipatie en bewaakt dat de stem van studenten doorklinkt tot in alle hoeken van de universiteit.

Elke maand komt StuRa samen in een Algemene Vergadering (AV). Daar brengen de leden verslag uit over wat leeft binnen de verschillende FORUMs, en koppelen ze terug over de stand van zaken in de werkgroepen, raden en commissies. Dankzij die vlotte informatiedeling en afstemming kan StuRa een breed gedragen studentenstandpunt uitdragen over thema’s als onderwijs, studentenvoorzieningen, welzijn, mobiliteit en meer.

De Studentenraad bestaat uit 25 stemgerechtigde leden:

  • 2 vertegenwoordigers per faculteit of school (de facco en zijn/haar plaatsvervanger)
  • 5 bestuursleden: de voorzitter, ondervoorzitter werkgroepen, ondervoorzitter raden en commissies, beheerder (financiën) en secretaris (praktisch-organisatorisch)

Meer weten? Klik door naar de website van StuRa of neem een kijkje op hun pagina op Facebook of Instagram. Je kan ook rechtstreeks contact opnemen via stura@uhasselt.be  

Zin om zelf een bestuursfunctie binnen StuRa op te nemen? Dien dan een gemotiveerde kandidatuur in bij het huidig bestuur tegen 15 september. Kandidaturen worden besproken binnen de FORUMs van de faculteiten en scholen, waarna de stemming volgt in StuRa zelf.

StuRa bestuur AJ 24-25

Voorzitter

Quinten Vermunt

Ondervoorzitter

Emiel Cosemans

Als lid van een werkgroep, commissie of raad

Ook als je geen lid bent van de Studentenraad, kan je je op instellingsniveau engageren. Zo kan je meewerken in een werkgroep of zetelen in een raad of commissie waarin de stem van de student vertegenwoordigd moet worden.

Je bent geen officieel lid van StuRa, maar je input telt zeker mee. Je koppelt terug naar de juiste ondervoorzitter (de OVZ Werkgroepen of OVZ Raden en Commissies), die jouw standpunten meeneemt naar de Algemene Vergadering van StuRa.

Enkele voorbeelden van werkgroepen zijn:

  • Evenementen 
  • Communicatie (bv. website en sociale media)
  • Campus en lokalen
  • Verkiezingen
  • Mobiliteit
  • Coaching en professionalisering
  • Werkgroepen op basis van de strategische acties van StuRa

De interne en externe raden en commissies waarin UHasselt-studenten vertegenwoordigd worden, zijn de volgende:

Wil jij je engageren op instellingsniveau? Of je nu interesse hebt in een werkgroep of liever mee aan tafel zit in een raad of commissie – jouw stem maakt mee het verschil. Neem contact op met de ondervoorzitters via stura@uhasselt.be voor meer info en een overzicht van de beschikbare engagementen.

Reglementen

Studentenparticipatiereglement

In nauw overleg met StuRa stelde UHasselt een studentenparticipatiereglement op. In dit reglement vind je meer info over de rechten en plichten van de studentenvertegenwoordigers, de organisatie en werking van studentenparticipatie op alle niveaus van de universiteit, en de faciliteiten en waardering die we toekennen aan studentenvertegenwoordigers.

Bekijk het studentenparticipatiereglement hier. 

Werkingsreglementen

Elk FORUM en de Studentenraad maken een eigen werkingsreglement op waarin de interne werking van de raden op een transparante wijze wordt uiteengezet. Het werkingsreglement is altijd in lijn met het participatiereglement van UHasselt en de Codex Hoger Onderwijs. 

Elk FORUM is vrij om zijn eigen werkingsreglement in te vullen in lijn met de organisatie en noden van de faculteit of (inter)facultaire school. Het werkingsreglement wordt bij de start van AJ25-26 gepubliceerd op BlackBoard en kan vrij door alle studenten en personeelsleden van de faculteit of (inter)facultaire school worden geraadpleegd. 

Het werkingsreglement van de Studentenraad wordt bij de start van AJ25-26 gepubliceerd op de website van de Studentenraad en kan vrij door alle studenten en personeelsleden van UHasselt worden geraadpleegd.

Gedragscode

Alle studentenvertegenwoordigers uit de Studentenraad, de FORUMs, de OMT’s en de kernen van de evaluatievergaderingen ondertekenen bij de start van hun engagement een gedragscode.

Daarmee verklaren ze dat ze hun functie opnemen met respect voor de gangbare ethische normen. De gedragscode helpt studentenvertegenwoordigers om al hun handelingen en gedragingen op een integere, zorgvuldige en constructieve manier uit te voeren.

Bekijk de gedragscode hier.

Voordelen voor stuvers

Faciliteiten voor stuvers

Als studentenvertegenwoordiger aan UHasselt val je onder het officiële statuut van studentenvertegenwoordiger. Dat betekent dat je recht hebt op een aantal onderwijs- en examenfaciliteiten om je engagement vlot te kunnen combineren met je studies.

Onder dit statuut vallen:

  • Leden van de Studentenraad (StuRa)
  • Leden van de FORUMs
  • OMT-studenten
  • Kernstudenten van de evaluatievergaderingen

Je hebt als studentenvertegenwoordiger recht op volgende faciliteiten:

  • Je mag onderwijsactiviteiten volgen in een andere onderwijsgroep, als dat nodig is omwille van je engagement. Dit gebeurt steeds in overleg met de docent én na contact met je studieloopbaanbegeleider, aan wie je je attest met je statuut van studentenvertegenwoordiger bezorgt.
  • Ben je afwezig op een contactmoment vanwege een vergadering van een orgaan van de universiteit of externe raad? Dan geldt dit als gewettigde afwezigheid. Als het gaat om een sessie met verplichte aanwezigheid, zoek je samen met de docent naar een passende oplossing. Vergeet ook hier je attest niet.

Opleidingen doen redelijke inspanningen om vergaderingen (zoals evaluatie- of OMT-vergaderingen) zo in te plannen dat ze niet overlappen met lessen of examens van betrokken studenten.

Het attest dat je statuut van studentenvertegenwoordiger staaft, kan je opvragen bij de studentenparticipatiecoach.

Waardering voor je engagement

Als blijk van waardering voor hun inzet ontvangen studenten die actief deelnemen aan studentenvertegenwoordiging – binnen de Studentenraad (StuRa), de FORUMs, de OMT’s of als kernstudent in de evaluatievergaderingen – aan het einde van het academiejaar een officieel certificaat van UHasselt. Dit certificaat vermeldt minstens de functies die je hebt opgenomen als studentenvertegenwoordiger.

Daarnaast staat het opleidingen vrij om, bovenop het certificaat, ook intra- of extra-curriculaire studiepunten toe te kennen voor dit engagement. Op dit moment gebeurt dat enkel binnen enkele masteropleidingen van de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen (IIW):

Contact

Heb je vragen? Of meer informatie nodig? We staan voor je klaar!

Neem contact op met studentenparticipatiecoaches Franne Schepers, Fréderique Vansweevelt en Lisa Vanstraelen via studentenparticipatie@uhasselt.be.

Op instellingsniveau

Studentenparticipatiecoaches

studentenparticipatie@uhasselt.be

Studentenraad

stura@uhasselt.be 

  • Quinten Vermunt - Voorzitter
  • Emiel Cosemans - Ondervoorzitter

Op facultair niveau

Contacteer je faculteitscoördinator of decaan.

Op opleidingsniveau

Voor het OMT: contacteer je OMT-voorzitter of de huidige OMT-studenten

Voor de evaluatievergaderingen: contacteer je studieloopbaanbegeleider

Close menu