Naast fundamenteel en strategisch basisonderzoek biedt imo-imomec ook wetenschappelijke diensten aan in samenwerking met de industrie. Voor deze wetenschappelijke diensten richt imo-imomec zich op vier pijlers: analytische chemie, analytische microscopie, device engineering & physics en verpakkingsmaterialen.
De EMAP groep is verbonden aan de faculteit industriële ingenieurswetenschappen van de UHasselt aan de opleidingen elektronica-ICT, elektromechanica en energie. Naast academisch onderzoek voeren zeook toegepast en contractonderzoek uit in samenwerking met de industrie, met een focus op het ontwikkelen en testen van innovatieve materiaalsystemen. Vanuit de beschikbare expertise en ervaring binnen zowel fundamenteel als toegepast onderzoek, ze zijn een technology enabler binnen de aangegeven domeinen in het linkermenu.
In samenwerking met bedrijven zoeken we steedsnaar technologische oplossingen om de R&D te ondersteunen of om een bepaald probleem aan te pakken. Wanneer er geen standaardoplossingen beschikbaar zijn, bieden zeondersteuning bij het uitwerken en ontwikkelen van een oplossing op maat. Als onderdeel van de ontwikkeling vertalen zede probleemstelling naar een technisch haalbaar en gebruiksvriendelijk concept.
De nauwe samenwerking met imec en de actieve deelname aan consortia zoals EnergyVille en Solliance zorgen ervoor dat het team kan putten uit de expertise en kennis van een uitgebreid netwerk, en dat de expertise zich niet beperkt tot de domeinen die in het linkermenu zijn aangeduid.
Heb je een specifieke vraag of wil je een offerte ontvangen? Onze business developer helpt u graag verder.
Binnen imo-imomec kan een brede waaier aan print- en coatingtechnieken gebruikt worden om dunne lagen en patronen van functionele materialen op allerlei soorten substraten aan te brengen. De focus ligt vooral op drop-on-demand (DoD) inkjetprinten, zeefdrukken, mescoating en ultrasone spraycoating van bijvoorbeeld geleidende, lichtgevende, krasbestendige of hydrofobe coatings.
Elke print- en coatingtechniek vereist een optimalisatie van het substraat, de inktformulering (en dus de functionaliteit) en de printtechniek. Onderzoek, ontwikkeling en service kunnen vanuit elk van deze drie invalshoeken starten om tot innovatieve producten of geoptimaliseerde productieprocessen te komen.
Naast een uitgebreide expertise in het afzetten van functionele coatings, heeft imo-imomec ook een brede knowhow in het sinteren en uitharden van afgezette inkten om het droogproces te optimaliseren. Dit stelt ons in staat om de volgende diensten uit te voeren voor een brede waaier van toepassingsdomeinen:
Afhankelijk van de gewenste functionaliteit en de print-/coatingtechniek kunnen allerlei soorten preparaten of materiaalsystemen behandeld worden. Typische voorbeelden van preparaten en materiaalsystemen voor functioneel printen zijn:
Voor functioneel printen kan imo-imomec rekenen op verschillende gespecialiseerde tools om het probleem op te lossen. Naast de print- en coatingtechnieken beschikken we ook over apparatuur om de afgezette materialen te karakteriseren. Hieronder een overzicht:
Imo-imomec heeft uitgebreide expertise in zonnecel- en batterijonderzoek. Daarnaast neemt imo-imomec actief deel aan EnergyVille, een samenwerking tussen de Vlaamse onderzoekspartners KU Leuven, VITO, imec en UHasselt voor onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen.
Binnen het fotovoltaïsch (PV) onderzoek focust imo-imomec op drie pijlers: i) synthese van materialen voor energietoepassingen en (dunne film) zonnecellen, ii) integratie van (dunne film) PV-materialen in bouwelementen (BIPV), infrastructuurelementen (IIPV) en voertuigen (VIPV) en iii) versnelde levenscyclus testen van fotovoltaïsche systemen.
Binnen het batterijonderzoek bieden we efficiënte screening en evaluatie van nieuwe conceptmaterialen en elektrode-architecturen voor (herlaadbare) batterijtoepassingen. Er is een breed scala aan (elektrochemische) karakterisatie- en productieapparatuur beschikbaar om de voor- en nadelen van mogelijke materialen of concepten op laboratoriumschaal af te wegen.
Met zijn brede waaier aan synthese-, karakteriserings- en testapparatuur kan imo-imomec de volgende diensten leveren op het gebied van zonneceltechnologie en batterijonderzoek:
Imo-imomec kan een beroep doen op een brede waaier van aangepaste en gestandaardiseerde testen om PV- en batterijonderzoek uit te voeren. Dit van materiaal- tot systeemniveau. Typische voorbeelden van specimens voor dit onderzoek zijn:
De infrastructuur waarop imo-imomec een beroep kan doen, ondersteunt karakterisatie- en productieactiviteiten voor de hele waardeketen: van grondstoffen tot toepassingen. Hieronder vindt u een overzicht.
Imo-imomec heeft een uitgebreide kernexpertise op het gebied van reverse engineering (met gespecialiseerde apparatuur), het bouwen van modellen met verschillende fysische processen (thermisch, elektrisch, stroming, enz.), het uitvoeren en interpreteren van simulaties en in-house validatie onder gecontroleerde en versnelde stresscondities. De validatie van de modellen gebeurt door middel van op maat gemaakte of standaard testopstellingen, met gebruik van klimaatkamers, mechanische opstellingen, (microscopische) infraroodcamera's, enzovoort. Het betrouwbaarheidsonderzoek binnen EnergyVille naar zonnepanelen en omvormers is gebaseerd op deze expertise.
Voor dit academisch onderzoek worden verschillende tools gebruikt, gaande van op maat geschreven Python code en elektro-thermische modellen in PLECS of SPICE tot eindige elementen modellering (FEM) in COMSOL.
Multifysische simulaties en multi-schaalsimulaties kunnen worden gebruikt voor allerlei product- en procesinnovaties. Dit stelt ons in staat om onderzoek te doen voor een breed scala aan toepassingsdomeinen:
Afhankelijk van de focus van het onderzoek kunnen alle soorten materiaalsystemen aan bod komen. Typische voorbeelden van materiaalsystemen voor multifysische modellering zijn:
De verschillende tools zijn flexibel inzetbaar, kunnen vele malen worden gecombineerd en kunnen worden aangestuurd via (aangepaste) besturingssoftware voor automatische terugkoppeling. Hieronder volgt een overzicht van de commerciële tools voor het ontwikkelen van modellen op maat.
Dankzij een uitgebreid gamma gespecialiseerde elektrische meetapparatuur is imo-imomec ook uw partner voor het uitvoeren van elektrische analyses. Dit kan gaan van spannings- of stroommetingen tot geavanceerde impedantiemetingen. De apparatuur is uiterst flexibel en geschikt voor multi-parameteranalyse waarbij verschillende elektrische signalen simultaan gemeten worden. Hiervoor schrijven we onze eigen testroutines op maat.
Bovendien kunnen alle bovengenoemde technieken gekoppeld worden aan de technieken in het linkermenu om gecombineerde opstellingen mogelijk te maken. Denk aan elektromechanische testen, thermo-elektrische testen, enzovoort.
Dankzij de brede waaier aan elektrische karakteriseringstechnieken is imo-imomec in staat om de elektrische eigenschappen van allerlei toepassingen te meten. Dit stelt ons in staat om de volgende diensten uit te voeren voor een brede waaier van toepassingsdomeinen:
Imo-imomec kan terugvallen op een brede waaier van aangepaste en gestandaardiseerde testen om elektrische karakteriseringen uit te voeren, van materiaal- tot systeemniveau. Typische voorbeelden van specimens voor elektrische karakterisatie zijn:
De apparatuur is flexibel inzetbaar, kan vele malen worden gecombineerd en kan worden aangestuurd via (op maat gemaakte) besturingssoftware voor automatische gegevensopslag. Hieronder staat een selectie uit ons assortiment.
Imo-imomec kan terugvallen op een breed scala aan thermische karakteriseringstechnieken. Enerzijds is het mogelijk om temperatuurprofielen op te stellen in klimaatkamers of ovens, anderzijds is er diverse apparatuur beschikbaar om thermische eigenschappen te meten door middel van onder andere high-end infraroodcamera's, fiber Bragg grating sensoren en thermokoppels.
Bovendien kunnen alle bovengenoemde technieken gekoppeld worden aan de technieken in het linkermenu om gecombineerde opstellingen mogelijk te maken. Denk aan thermomechanische testen, thermo-elektrische testen, enzovoort.
Dankzij het brede gamma thermische karakteriseringstechnieken kan imo-imomec thermische eigenschappen meten onder invloed van verschillende thermische excitatiebronnen. Deze omvatten jouleverwarming, verlichting, convectie, enzovoort. Hierdoor kunnen we de volgende diensten uitvoeren voor een brede waaier van toepassingsdomeinen:
Daarnaast heeft imo-imomec een uitgebreide expertise opgebouwd in de integratie van Fibre Bragg Grating sensoren in allerlei toepassingen. Deze sensoren kunnen zeer lokale temperatuurveranderingen meten, gecombineerd met de interne vervorming van het materiaal.
Imo-imomec kan een beroep doen op een brede waaier van aangepaste en gestandaardiseerde testen om thermische karakteriseringen uit te voeren, van materiaal- tot systeemniveau. Typische voorbeelden van specimens voor thermische karakterisatie zijn:
Voor thermische karakterisatie kan imo-imomec rekenen op verschillende gespecialiseerde tools om het probleem op te lossen. Naast high-end meettoestellen beschikken we ook over apparatuur om temperatuurprofielen op te stellen. Hieronder vindt u een overzicht.
Wetenschapspark 1, 3590 Diepenbeek, Belgium