Tijdens de Belgische Economische Missie in India ondertekent UHaselt twee nieuwe samenwerkingsovereenkomsten met grote kennisinstellingen in Mumbaï en Bangalore. De volgende jaren gaan de onderzoekscentra intensief samenwerken rond de ontwikkeling van nieuwe types van flexibele zonnecellen en de productie van groene waterstof. “India is na China de tweede grootste markt op gebied van zonnecellen, deze samenwerkingen met een Indiase topinstituut en hoog aangeschreven universiteit bieden langs beide kanten heel wat kansen tot nieuwe gezamenlijke onderzoeksprojecten en uitwisselingen van onderzoekers en studenten”, zegt prof. dr. Bart Vermang (UHasselt/imec/EnergyVille).
De ondertekening van de twee zogenaamde ‘Memorandum of understanding’ tussen imo-imomec, het gezamenlijk onderzoekslab van UHasselt en imec en de onderzoeksinstellingen IIT Bombay en IISc Bangalore vond plaats in Mumbai, in aanwezigheid van prinses Astrid die deze Belgische Economische Missie naar India leidt.
“Net als ons onderzoekinstituut binnen EnergyVille, zetten deze twee Indiase instellingen erg in op het ontwikkelen van nieuwe types zonnecellen om een antwoord te bieden op de uitdagingen op vlak van energietransitie. India is na China de tweede grootste markt van zonnecellen, maar waar China vooral kijkt naar de traditionele siliciumpanelen die nu nog hoofdzakelijk gebruikt worden op daken, kijken de onderzoekers in India net zoals wij binnen Energyville, vooral naar nieuwe, vaak flexibele materialen voor zonnecellen om te kunnen integreren in daken, ramen en muren van gebouwen en om te gebruiken binnen de landbouw. Met deze samenwerkingen gaan we dan ook onderzoeksresultaten uitwisselen en nieuwe gezamenlijke projecten opstarten”, zegt prof. dr. Bart Vermang.
Zo zullen de onderzoekers samenwerken rond dunnefilmzonnecellen op basis van perovskiet, een veelbelovend flinterdun materiaal om te komen tot efficiënte zonnecellen van zeer licht gewicht. “Daarnaast zijn de Indiase partners sterk in de ontwikkeling van dunnefilmzonnecellen uit flexibel metaal. Dit wordt één van de zaken waar wij met hen verder op zullen werken. Tegelijkertijd kijken wij ook naar projecten rond de productie van groene waterstof waarbij zonnecellen gebruikt worden om water te splitsen tot waterstof als energiebron voor de industrie”, zegt Bart Vermang. “Daarnaast biedt India, gelet op hun grote afzetmarkt, natuurlijk ook veel kansen voor de verschillende bedrijven en spin-offs rond nieuwe types zonnecellen die gevestigd zijn op het Thor Park met het onderzoek aan EnergyVille als één van de trekkers.”
Ook voor het onderwijs aan UHasselt zijn er kansen binnen deze samenwerkingsovereenkomsten. “We zijn vanuit de gezamenlijke faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen aan UHasselt en KU Leuven afgelopen academiejaar gestart met de Engelstalige masteropleiding Energy. Hier zijn heel wat uitwisselingsmogelijkheden, zowel voor onze studenten die stage kunnen gaan doen bij de partnerinstellingen in India als voor studenten uit de Indiase instellingen die bij ons de master kunnen volgen. De vraag hiervoor is in ieder geval erg groot”, besluit Bart Vermang.
Naast de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomsten vindt er op 6 maart ook een energieconclaaf plaats in Mumbai met zonne-energie als één van de centrale onderwerpen.