Het academisch klinisch onderzoekscentrum van UHasselt, ZOL en Jessa dat bouwt aan een betere gezondheidszorg.
Het Limburg Clinical Research Center (LCRC) is een unieke samenwerking tussen UHasselt, het Jessa Ziekenhuis en Ziekenhuis Oost-Limburg. Door de brug te slaan tussen academisch onderzoek en de klinische praktijk willen we de gezondheidszorg verbeteren. Via patiëntgericht, medisch-wetenschappelijk onderzoek zoeken we innovatieve oplossingen voor noden uit de dagelijkse klinische praktijk. Als internationaal georiënteerd academisch-medisch kenniscentrum in Limburg wil het LCRC een belangrijke stimulans vormen voor topmedische zorg, academisch onderwijs en healthcare-innovatie in Limburg en Vlaanderen.
Cardiologie
Hoe kunnen we de zorg voor hartpatiënten, zowel in het ziekenhuis als thuis, verbeteren? Hun onderzoek is onder meer gericht op het ontwikkelen van:
Oncologie
Hoe kunnen we kankerpatiënten nog beter behandelen? En met welke innovaties kunnen we inspelen op de dagelijkse klinische noden van patiënten en specialisten op het terrein? In deze onderzoekscluster richt LCRC zich onder meer op:
Gynaecologie / fertiliteit
Hoe kunnen we de zorg voor (hoogrisico)zwangeren en vrouwen met een kinderwens verbeteren? Die vragen sturen het onderzoek binnen deze cluster, met onder andere onderzoek naar:
Infectieziekten
Hoe kunnen we de zorg voor specifieke patiëntengroepen met infectieziekten verbeteren? En hoe kunnen we vanuit een immunologische en genetische benadering de algemene zorg voor patiënten met infectieziekten versterken? Het onderzoek binnen deze cluster is vooral gericht op:
Anesthesie / neurologie
Dit onderzoek vertrekt vanuit de expertise van clinici in het domein van de anesthesie, neurologie, intensieve zorgen en urgentiegeneeskunde. De onderzoekslijnen zijn voornamelijk gericht op:
Orthopedie
Via medisch-wetenschappelijk onderzoek wordt op zoek gegaan naar manieren om orthopedische behandelingen en revalidatietrajecten te optimaliseren. Daarbij wordt vooral gefocust op:
innovatieve chirurgie en bewegingstechnologie;
Naast deze medische clusters wil LCRC ook nieuwe onderzoeksinitiatieven vanuit andere medische domeinen stimuleren.
Universitaire Biobank Limburg (UBiLim)
Een kwaliteitsvolle biobank is een onmisbare (en wettelijk verplichte) schakel in het klinisch en translationeel (bio)medisch onderzoek. Topmedisch-wetenschappelijk onderzoek begint immers altijd met kwalitatief en goed gedocumenteerd humaan lichaamsmateriaal.
Binnen UBiLim worden onder andere bloed-, beenmerg-, urinestalen en weefsels, samen met de gegevens over het ziektebeeld van patiënten, verzameld en bewaard voor onderzoek naar onder andere hematologische aandoeningen, multiple sclerose en reumatoïde artritis. Naast kwalitatieve bewaring van eigen patiëntenstalen, krijgen LCRC- (en andere) onderzoekers dankzij UBiLim toegang tot een unieke verzameling interessante patiëntenstalen én tot topexpertise over staalverwerking en -bewaring. Zo kunnen LCRC- (en andere) onderzoekers sneller met hun onderzoek van start gaan en winnen ze kostbare tijd.
UBiLim draagt kwaliteitsbewaking hoog in het vaandel. De Universitaire Biobank Limburg beantwoordt aan alle nationale en internationale standaarden en regelgeving. Bovendien participeert UBiLim in Belgische en Europese initiatieven rond biobanking.
Mobile Health Unit (MHU) & Data Science
De Mobile Health Unit (MHU) groeide de voorbije jaren uit tot een succesvol en internationaal gerenommeerd expertiseplatform in mHealth.
De MHU verricht niet alleen academisch-wetenschappelijk onderzoek naar de medische, klinische en socio-economische meerwaarde van mHealth. We ondersteunen en begeleiden bedrijven ook bij hun mHealth-innovatietrajecten van bench to bedside.
Innoveren in de gezondheidszorg is teamwerk. De MHU zet daarom fors in op community formation. We brengen zorgprofessionals, patiëntenverenigingen, industriële partners, start-ups/scale-ups, onderzoeksinstellingen en overheden samen om ervaringen, kennis en ideeën uit te wisselen. En we geven onze partners ook toegang tot onze klinische proeftuin, zodat ze hun mHealth-toepassingen kunnen uittesten en valideren bij patiënten in de klinische praktijk.
Om zorgprocessen duurzaam te verbeteren, heb je ook veel gezondheidsdata nodig. Van bij de start investeert de MHU ook in datasciences via het dataplatform “Dharma”. Dit platform vervult een sleutelrol in de ontwikkeling van mobiele opvolgingsstrategieën van diverse patiëntenpopulaties zoals hoogrisicozwangeren, heup- en kniepatiënten en chronische-pijnpatiënten.
Good Clinical Practice (GCP) Platform
Bijna nergens anders in Europa zijn er zo veel klinische studies als in België. En dat betekent een gigantische meerwaarde voor het wetenschappelijk onderzoek én voor de patiënt die een versnelde toegang krijgt tot behandelingen die nog niet overal beschikbaar zijn.
Maar de regelgeving waaraan die klinische studies worden onderworpen, wordt almaar strenger en complexer. Een sterke expertise in dit domein is dan ook cruciaal.
Zowel het Ziekenhuis Oost-Limburg als het Jessa Ziekenhuis heeft een eigen Clinical Trial Unit (CTU) die erkend is door het KCE Trials-programma, en die een hefboom kan zijn voor nieuwe onderzoeksprojecten en -financiering. Deze expertise wordt ook ingezet om de LCRC-onderzoeksprojecten uit te voeren volgens de geldende normen.