Hoe kunnen we kwaliteitsvol klinisch onderzoek in de regio uitbouwen? Medisch-wetenschappelijk onderzoek dat vertrekt vanuit de noden van de patiënt én waar de patiënt ook meteen de vruchten van plukt? Die vragen betekenden de start van het Limburg Clinical Research Program (LCRP) in 2010.
In een uniek partnerschap bundelen het Jessa Ziekenhuis, Ziekenhuis Oost-Limburg en UHasselt sindsdien de krachten. Samen bouwen we aan kwaliteitsvolle en innovatieve zorg. We focussen op onderzoek in specifieke medische clusters, en investeren in service- en technologieplatformen die dat onderzoek in de breedte ondersteunen en versterken. Die aanpak werkt.
Door academische onderzoekers in een ziekenhuisomgeving te laten samenwerken met gedreven artsen-professoren brachten we het medisch-wetenschappelijk onderzoek in onze regio in een stroomversnelling. We realiseerden al meer dan 60 (gestarte) doctoraatstrajecten, meer dan 600 internationale wetenschappelijke publicaties en talrijke samenwerkingen met nationale en internationale partners. En één van de onderzoekslijnen groeide uit tot de succesvolle spin-off Qompium/Fibricheck. Het LCRP creëerde bovendien een bruisende dynamiek waarin gepassioneerde arts-specialisten, paramedici en (junior) onderzoekers elkaar vinden om samen werk te maken van een betere patiëntenzorg. Daarmee leverden we ook een directe bijdrage aan het academisch onderwijs in de geneeskunde, revalidatiewetenschappen en biomedische wetenschappen.
De opstart van het LCRP was mogelijk dankzij de financiële steun van o.a. Limburg Sterk Merk (LSM) en het Strategisch Actieplan Limburg in het kwadraat (SALK), maar onze onderzoekers verwierven ook projectmiddelen uit de reguliere financieringskanalen zoals FWO, IWT (VLAIO) en de EU. Toen in 2019 de toegekende impulsmiddelen ten einde liepen, wilden de drie partners - ZOL, Jessa en UHasselt - zich verder engageren onder de vlag van het Limburg Clinical Research Center (LCRC).
Het LCRC heeft de ambitie om uit te groeien tot een internationaal georiënteerd academisch-medisch kenniscentrum in Limburg dat een belangrijke stimulans zal betekenen voor het academisch onderwijs, topmedische zorg en healthcare-innovatie in Limburg en Vlaanderen.
Kennis is het enige dat vermenigvuldigt wanneer je het deelt. En gebundelde krachten kunnen méér. Daar zijn we bij het LCRC rotsvast van overtuigd.
Ben je een bedrijf dat investeert in nieuwe medische ontwikkelingen? Of een organisatie die graag met ons samenbouwt aan een betere gezondheidszorg? Ontdek welke opportuniteiten een samenwerking voor jou kan betekenen.
1. Bouw voort op onze onderzoeksexpertise
Het LCRC bouwde de afgelopen jaren een stevige onderzoeksexpertise uit rond de medische clusters anesthesie/neurologie, cardiologie, gynaecologie/fertiliteit, infectieziekten/immuniteit, oncologie en orthopedie. Ook op het terrein van mobile health en datascience, assistieve technologie en revalidatie hebben we een sterke internationale reputatie. Klinische praktijkervaring én academische-wetenschappelijke expertise: bij het LCRC kan je op beide een beroep doen.
2. Test jouw innovatie uit in onze proeftuin
Medische innovaties gaan gepaard met complexe klinische testprogramma's. Heb je hulp nodig bij het opzetten van zo'n programma? Of ben je nog op zoek naar testpersonen voor jouw onderzoek? Het LCRC biedt jou toegang tot expertise in klinische studies én een grote proeftuin van patiënten.
3. Creëer en valideer (samen met ons) jouw MHealth-toepassingen
Wil je een mHealth-product of -service ontwikkelen? Dan is de Mobile Health Unit de perfecte sparring partner. Zij co-creëren, valideren én ondersteunen jou bij dit complexe proces, en helpen jou om jouw idee van “bench to bedside” te krijgen.
4. Gebruik onze biobank-collectie en -expertise
Met UBiLim bieden wij jou toegang tot een unieke verzameling aan interessante patiëntenstalen voor verschillende medische aandoeningen. Die toegang - en onze expertise ter zake - kan jouw onderzoek in een stroomversnelling brengen. Bovendien kunnen we jou ook ondersteunen bij de (wettelijk verplichte) registratie van nieuwe stalen en het aanleggen van collecties op jouw maat.
5. Vind de juiste contacten in ons netwerk
Ben je op zoek naar complementaire onderzoeksexpertise? Partners die jou wetenschappelijk, technologisch of juridisch kunnen ondersteunen? Dan komt ons uitgebreide, (inter)nationale netwerk beslist van pas.
LCRC heeft ook een goede samenwerking met het regionale lifesciences- en healthcare-ecosysteem. Zo beschikt het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) van UHasselt over een aantal technologische platformen en hebben we ook sterke links met BioVille, de lifescience-incubator die sinds 2010 talrijke lifesciences- en healthcarebedrijven in Diepenbeek (België) huisvest.
Wetenschappelijk onderzoek kost handenvol geld. Help ons mee zoeken naar nieuwe behandelingsmethoden, efficiëntere diagnosetechnieken en een betere patiëntenzorg. Met een gift of een schenking aan het LCRC geef je het medisch-wetenschappelijk onderzoek in onze regio een ruggensteun.
Wil je het LCRC in zijn geheel ondersteunen? Of wil je liever financieel bijdragen aan een heel concreet onderzoeksproject? Dat kan allebei!
Jouw steun is welkom op één van de volgende rekeningnummers. Noteer als referentie “LCRC-onderzoek” of de naam van de specifieke cluster, het platform of onderzoeksproject van jouw keuze.
BNP PARIBAS FORTIS
BE70 0012 0509 1725
ING
BE89 3350 2199 3885
KBC
BE36 4532 5278 1181