Doctoranda Aurélie Cassiers onderzoekt het recht op het perfecte kind: “De voortplanting en de toekomst van de mens gaat ons allemaal aan”

Als ze niet aan de UHasselt doctoreerde, zou ze misschien vroedvrouw in Afrika zijn. Het is dan ook niet toevallig dat ‘het kind’ centraal staat in het doctoraatsonderzoek van Aurélie Cassiers van de Eenheid persoon, familie en vermogen van onze faculteit. Aurélie onderzoekt namelijk het recht op het perfecte kind. “Ik focus me vooral op de bio-ethiek en het recht (logisch!), maar ik kreeg ook de kans om gynaecologen, genetici en artsen te interviewen. Ik vind het heel interessant om niet enkel met het juridische aspect bezig te zijn. Ook evolueren de medische ontwikkelingen in dit veld heel snel en dat maakt het extra spannend.”

Aurélie2 Aurélie2

We ontmoeten Aurélie aan de koffiemachine. Waarom koos je deze locatie als je favoriete plek op de campus?

Ik koos voor de koffiemachine. Een ja, ze is spiksplinternieuw en redelijk fancy, met betere koffie dan vroeger! Het is niet voor de koffie zelf want ik ben nog geen echte koffieverslaafde, maar omdat er als pauze niets gezelliger is dan hier een babbeltje doen met collega’s. Je komt hier bijna altijd iemand tegen, maar zou dit toch niet het geval zijn, dan heb ik het kantoor van mijn collega Tom heel dichtbij om eventjes binnen te springen. Hier heb ik het over zowat alles al gehad: natuurlijk over onze doctoraten en werkplannen of -verhoudingen (lacht) maar ook over onze gezinnen, dagelijkse activiteiten, toekomstplannen, dromen, geplande (en afgelaste) zwemsessies en natuurlijk over alle roddels van de faculteit!

Hoe zou je je onderzoek uitleggen aan een vijfjarige?

Denk je dat het een goed idee zou zijn als jouw mama en papa de eigenschappen van een klein broertje of zusje zouden kiezen? Stel bijvoorbeeld dat ze voor een superslim of super sportief kindje zouden kiezen? Of zouden kiezen voor een baby zonder handicap? Of voor een jongen in plaats van een meisje? In mijn onderzoek kijk ik na of ouders een recht op een perfect kind hebben. Eerst wil ik weten hoe de “grote filosofen” hierover denken of het wenselijk is dat ouders de genen van hun kinderen kunnen kiezen en wat de gevolgen daarvan zijn (bijvoorbeeld: zouden de ouders hun kind graag zien alleen maar omdat hij een jongen en slim is?). Daarna bestudeer ik hoe het recht de verschillende belangen beschermt, namelijk het belang van de ouders (bijvoorbeeld: wanneer kunnen ze hulp vragen aan een arts om een blond kindje te krijgen?), het belang van de maatschappij (bijvoorbeeld: zullen alle kinderen op dezelfde manier behandeld worden als sommige kindjes een handicap hebben of veel slimmer zijn dan de anderen?) en vooral het belang van het kind (bijvoorbeeld: is het goed voor een kind om gekozen genen te hebben? Wil hij per se superslim zijn of zou hij liever gewoon heel goed kunnen voetballen?).

Hoe ver staat het met je onderzoek?

Ik werk al meer dan vijf jaar aan mijn onderzoek en heb inmiddels een paar hoofdstukken van mijn doctoraat kunnen afronden. Ik boog me over alle medische technieken om de eigenschappen van kinderen te kiezen en maakte een literatuurstudie over de bio-ethische aspecten. Ik onderzocht hoe de verschillende belangen (ouders, kind en maatschappij) in het internationaal en Europees recht beschermd worden en hoe ze zich verhouden tot elkaar. Ik ben ook bijna klaar met het Belgisch recht waarvoor ik verschillende interviews afnam. Ik heb nog anderhalf jaar te gaan om mijn onderzoek af te ronden en een aantal voorstellen te formuleren. Mijn onderzoek kende namelijk een onderbreking want ik heb ondertussen zelf een perfect kind gekregen (lacht).

Waarom heb je dit onderzoek gekozen?

Eerst wou ik eigenlijk het recht om een kind te hebben bestuderen, met een klein hoofdstuk over het perfect kind. Uiteindelijk is het een volledig doctoraat hierover geworden, en, om eerlijk te zijn, is het eigenlijk té veel voor één doctoraat! Het is een boeiende en zeer actuele materie, die zich tussen recht, bio-ethiek, sociale wetenschappen, enzovoort situeert. Ik focus me vooral op de bio-ethiek en het recht (logisch!), maar ik heb ook de kans gehad om interviews bij artsen (gynaecologen, genetici en artsen bij centra voor medisch begeleide voortplanting) te kunnen afnemen. Ik vind het erg interessant om niet enkel met het juridische aspect bezig te zijn. Ook evolueren de medische ontwikkelingen in dit veld heel snel en dat maakt het extra spannend. Ik vind het ook erg fijn dat ik op congressen en conferenties mag gaan presenteren waar niet enkel juristen aanwezig zijn. Het is ook een onderwerp dat veel mensen interesseert en, gelukkig, kan ik hierover makkelijk spreken en debatteren. De voortplanting en de toekomst van de mens gaat ons uiteindelijk allemaal aan!

Als je niet aan UHasselt zou werken, waar zou je dan zijn? 

Waarschijnlijk advocaat in het familie-, jeugd- en strafrecht. Of soms denk ik: vroedvrouw in Afrika!

Wat wilde je worden ‘later als ik groot ben’?

Als kind zei ik: juf, als tiener: leerkracht. Uiteindelijk ben ik toch een beetje in het onderwijs beland, want ik ben tutor in de onderwijsgroepen van personen-, familie- en familiaal vermogensrecht. Ik vind het zo fijn om in contact te zijn met de studenten en hen iets te kunnen leren, vooral hoe interessant en boeiend het familierecht is.

Wat wil je op professioneel vlak bereiken? Waar droom je van?

Na mijn doctoraat zal ik zeker een poging doen om als advocaat te werken. De contacten met de klanten, hen kunnen helpen en de talrijke verschillende situaties spreken me erg aan. Ik zou sowieso de specialisatie voor jeugdadvocaat graag volgen want ik verdedig heel graag de belangen van onze kinderen. Jeugd- of familierechter lijken me ook een goede optie. Mijn grootste schrik is, om eerlijk te zijn, het work-life balance aspect: ik wil heel graag een boeiende job en veel ervoor geven, maar niet zover dat ik mijn familieleven daarvoor moet opofferen. Als het niet lukt, zal ik waarschijnlijk wel iets zoeken in een vzw, ngo of in de administratie. En verder, zou ik heel graag, als het lukt, ernaast nog een voetje binnen houden bij de universiteit, als praktijkassistente, of, wie weet, als gastprofessor.

Welk boek, film en/of concert raad je je collega’s aan?

Jammer genoeg neem ik geen tijd voor films en concerten. Ik heb onlangs “l’art d’être un parent présent” (Parenting with presence) van Susan Stiffelman gelezen en ik vind het echt waardevol en wil het zeker opnieuw lezen over een tiental jaar. Ik zou het iedereen aanraden die kinderen heeft. Qua concert heb ik sinds 2019 een ticket geboekt voor Céline Dion, dat – eindelijk! – zou plaats moeten hebben in september 2023, totdat ik het nieuws las dat ze een neurologische ziekte heeft…


Meer info over het onderzoek en onderwijs van Aurélie kan je terugvinden via haar persoonlijke wie-is-wie-pagina.