Doctoranda Caroline Van Esbroeck: “De invloed van de ordening van stedenbouw op het menselijk welzijn is groot”

Als kind wilde doctoranda Caroline Van Esbroeck van de eenheid Bestuursrecht en Bestuurskunde graag fresco’s en schilderijen restaureren. Liefst in Italië. Ze ging evenwel rechten én stedenbouw studeren en werkt nu aan een doctoraat over vormen van alternatieve financiering voor natuurlijke oplossingen om tegemoet te komen aan de klimaatsverandering in Vlaamse steden.

Caroline2 Caroline2

Waarom koos je deze locatie als favoriete plek op de campus?

In deze gloednieuwe ‘ontspanningsruimte’ in het rechtengebouw komen collega’s samen wanneer ze nood hebben aan een pauze. Een pauze die ik ook af en toe nodig heb. Het is een plaats waar je even kan ontsnappen aan je onderzoek, waar even op adem kan komen, waar je misschien leed kan delen, maar ook mooie momenten. Kortom een plek waar je steeds terecht kan voor een fijne babbel.

Hoe zou je je onderzoek uitleggen aan een vijfjarige?

De mensen in de steden hebben het in de zomer heel warm, maar worden door de regen vaak ook heel nat. Het is soms zo erg dat huizen onder water lopen. Natuur, zoals bomen en parken, kan ervoor zorgen dat het minder warm wordt in steden, dat water opgevangen wordt, dat het beter ruikt in de stad, … Voor een stad is het niet altijd eenvoudig om bijkomende parken te creëren doordat er een aantal regels zijn die ze moeten volgen. Welke regels een stad hiervoor het best kan gebruiken, probeer ik uit te zoeken.

Hoe ver staat het met je onderzoek?

Ik ben vorig jaar gestart in oktober. Het eerste jaar is voor mij voorbijgevlogen. Met mijn onderzoek gaat het volgens mij de goede richting uit.

Waarom heb je dit onderzoek gekozen?

Binnen de eenheid zochten ze iemand die wilde meewerken aan het InnoFins project, dat door het FWO gefinancierd wordt. Het project zoekt vormen van alternatieve financiering voor Nature-based Solutions (of eenvoudiger gezegd natuurlijke oplossingen, zoals parken), om tegemoet te komen aan de klimaatsverandering in Vlaamse steden. Dit sprak mij vanuit mijn twee opleidingen (rechten en stedenbouw) enorm aan. De ordening van steden en hoe dit invloed heeft op het menselijk welzijn heeft mij altijd erg geboeid. Nu komt daar nog eens het klimaatvraagstuk en de urbanisatiegolf bij, waardoor steden voor grote uitdagingen komen te staan. Hoe kunnen steden enerzijds bijkomende burgers opvangen en anderzijds aangepast worden om beter bestand te zijn tegen de gevolgen van de klimaatsverandering, zoals overstromingen en hitte? Mijn onderzoek geeft mij de mogelijkheid om bij te dragen aan dit ‘hot’ en actueel thema.

Als je niet aan UHasselt zou werken, waar zou je dan zijn? 

Ik zou waarschijnlijk mijn stage aan de balie doorlopen.

Wat wilde je worden ‘later als ik groot ben’?

Van kleins af ging ik met mijn ouders naar Italië, waar we de mooiste steden en ook de daarbij horende (impressionante) kerken, kloosters en kathedralen (duomo’s) bezochten. Hierbij is mijn liefde voor schilderijen en fresco’s ontstaan. Restaurator of conservator leek mij een geweldige job.

Wat wil je op professioneel vlak bereiken? Waar droom je van?

Ik droom ervan om op professionele vlak steeds te kunnen bezig zijn met de dingen die voor mij van betekenis zijn. Het hebben van een impact op de maatschappij is daarbij cruciaal.

Welk boek, film en/of concert raad je je collega’s aan?

In mijn vrije tijd lees ik graag fictie. Onlangs las ik de boekenreeks ‘de geniale vriendin’ van Elena Ferrante. Zij beschrijft het verhaal van twee vriendinnen doorheen de tijd en neemt jou op die manier mee op tijdreis door Napels. Verder scoort iets romantisch, met een vleugje drama en een historische inslag ook altijd goed, zoals de Netflix-serie ‘Die Kaiserin’.


Meer info over het onderzoek en onderwijs van Caroline kan je terugvinden via haar persoonlijke wie-is-wie-pagina.