70 tot 85% van alle zwangere vrouwen ondervindt lage rug- of bekkengordelpijn tijdens de zwangerschap. Bij een deel van hen slepen deze klachten na de bevalling aan en maken ze een vlotte terugkeer naar hobby’s, sport en werk moeilijk.
Gezocht - Niet zwangere vrouwen:
Cadeaubon:
Interesse?
2 meetmomenten:
Waar?
Deze onderzoeken gaan door op deze locatie:
De pijn in de lumbopelvische regio ontstaat meestal vanaf het tweede trimester tijdens de zwangerschap. Dit beïnvloedt het dagelijks leven van de zwangere vrouw, met gevolgen voor hun werk, het uitvoeren van huishoudelijke taken en voor hun gezin, bv het oppakken en dragen van hun andere kind(eren) kan onmogelijk worden. Soms slepen klachten jaren na de bevalling aan.
Daarnaast hebben deze vrouwen een hogere kans op het ontwikkelen van dezelfde klachten tijdens latere zwangerschappen. Het is dus belangrijk om het ontstaan en in stand houden van lage rug- en bekkengordelpijn tijdens de zwangerschap en na de bevalling te voorkomen.
Helaas is het onduidelijk waarom de ene zwangere vrouw lage rug- of bekkengordelpijn krijgt en de andere niet. Met de studie willen we begrijpen hoe proprioceptie, houdings-controle en lichaamsbewustzijn hiertoe bijdragen en nagaan of bewegingsangst, stress en depressieve gevoelens van invloed zijn.
Daarom hebben we je hulp nodig.
Goedkeuring Comité Medische Ethiek Ziekenhuis Oost-Limburg (B nummer: B371201942396)