Gemeenteraadsverkiezingen: waarom (moeten) we stemmen?

Naar de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober wordt met meer dan gewone aandacht uitgekeken want ze volgen kort op de parlementsverkiezingen van 9 juni, maar er gelden ook nieuwe spelregels! In deze UHasselt-Limburg Lezing geven em. prof. Johan Ackaert en prof. Sofie Hennau inzicht in het gewicht van jouw stem op 13 oktober en het bredere plaatje achter de gemeenteraadsverkiezingen.

01 oktober 2024
18:30 - 20:00
Campus Hasselt, Aula Louis Verhaegen
Header Johan Sofie Header Johan Sofie

Dit event is reeds afgelopen

Stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen is niet langer verplicht en daarnaast zijn hervormingen ingevoerd om de grip van de kiezer op de selectie van burgemeesters en raadsleden te vergroten. Zal dit ook effect hebben op de verkiezingsresultaten en verhogen deze ingrepen de participatie of net niet? En lopen we niet het gevaar dat deze verkiezingen vooral over de ‘figuren’ gaan en minder over de inhoud?

Daarnaast vragen velen zich af of de trends bij de parlementsverkiezingen van juni zich ook op het lokale vlak zullen doorzetten. Worden het voor sommige partijen de verkiezingen van de tweede kans? Drukken we in het lokaal stemhokje onze appreciatie uit voor het formatiewerk in Brussel? Of spelen toch voornamelijk lokale gebeurtenissen een rol?

En misschien nog fundamenteler, welke uitdagingen staan onze gemeenten te wachten? Zijn ze bijvoorbeeld in staat om als meest-burger-nabij-bestuur een accurate bijdrage te leveren aan grote maatschappelijke uitdagingen? Kunnen zij daarvoor rekenen op het vertrouwen van de burger? Of moet dan toch de weg naar schaalvergroting en fusies resoluut ingeslagen worden?

Terug naar het Agenda overzicht