Future Proef Award

Ben jij student aan de UHasselt en heb jij je in 2024 helemaal gesmeten voor een masterproef die inzet op duurzaamheid? Wij zijn zeer verheugd om je te laten weten dat jouw inzet voor een duurzame toekomst beloond kan worden met de Future Proef Award.

Uhasselt Liggend 3.0 Uhasselt Liggend 3.0

Doel van de Future Proef Award?

Doel van de Future Proef Award is om een afstudeereindwerk te bekronen dat een duurzaam antwoord zoekt op of aanzet tot duurzaam denken over een duurzaamheidsuitdaging waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd. De Future Proef Award stimuleert het debat over duurzame ontwikkeling en verhoogt de zichtbaarheid en de relevantie van goed onderwijs en onderzoek voor de samenleving.

Kom je in aanmerking voor de Future Proef Award?

  • Ben je als student ingeschreven aan UHasselt?
  • Heb je je masterproef ingediend en verdedigd in 2024?
  • Heb je een cijfer behaald van minstens 14/20?
  • Heb je in je eindproef aandacht besteed aan duurzaamheid?
  • Is je masterproef in het Nederlands of in het Engels geschreven?

Dan kan je meedingen voor de Future Proef Award die uitgereikt wordt in 2025.
Of je nu een geschreven, ontwerpend, praktisch, creërend of performatief eindwerk hebt, of je het alleen of in groep ingediend hebt, in een andere taal geschreven… alle eindwerken zijn welkom! Enkel de student kan zijn/haar eindwerk indienen voor deelname mét toestemming van de promotor.

Zelfs als je een confidentiële masterproef hebt, kan je nog steeds meedoen aan de Future Proef Award. De jury zal jouw masterproef wel moeten kunnen lezen en beoordelen. Daarnaast vragen we je om via het inschrijvingsformulier een verantwoording te geven voor de beoordelingscriteria. Deze informatie moeten we ook kunnen delen met het publiek.

FPA Instagram

Hoe is de selectie van de masterproeven voor de Future Proef Award georganiseerd?

Elke instelling selecteert zelf de meest veelbelovende masterproeven, die mee kunnen dingen naar de Future Proef Award op het Vlaamse niveau. Er is dus eerst een voorselectie aan UHasselt. Onze jury aan UHasselt selecteert maximaal drie laureaten die vervolgens doorstromen naar de Vlaamse ronde. De drie UHasselt-laureaten ontvangen elk 250 euro en een aandenken.

Het wordt nog spannender op Vlaams niveau. Daar neem je het met je masterproef op tegen studenten van andere universiteiten. Een onafhankelijke jury neemt de selecties per instelling grondig onder de loep en weegt deze af t.o.v. elkaar. Een eerste selectie gebeurt op basis van de ingevulde fiches (meer info hierover bij ‘inschrijven’). In een volgende fase wordt een kleiner aantal van masterproeven grondig onder de loep genomen door de jury om vanuit deze evaluatie de winnaars te selecteren.

En dan is het eindelijk zo ver… de Future Proef Award-winnaars worden bekendgemaakt in het voorjaar van 2025. Dit is dé kans om jezelf te onderscheiden en in de kijker te zetten. Aarzel dus niet en waag je kans. En vergeet niet, ook groepswerken zijn welkom.

Op basis waarvan wordt je masterproef beoordeeld?

De Future Proef Award beloont eindwerken die zich richten op duurzaamheid. Dit kan variëren van het aanzetten tot duurzaam denken over of het bedenken van duurzame oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen tot daadwerkelijk duurzaam handelen.

De jury houdt rekening met onderstaande criteria bij het beoordelen van de masterproeven:

  • Een brede visie of begrip hebben op/over duurzaamheid met aandacht voor ecologische (voor onze planeet), economische (voor onze welvaart) en/of sociale (voor mensen) dimensies.
  • (Potentiële) impact hebben op de planeet en samenleving, maar ook de (potentiële) impact op de lokale regio (civic-aspect).
  • Innovatief en/of creatief zijn op vlak van duurzaamheid, in ideeën of aanpak en hierbij rekening houden met de toekomst.

Het is niet nodig om aan alle criteria te voldoen om kans te maken op een Future Proef Award. Deze criteria zijn bedoeld als een kompas om jouw verantwoording op te baseren. Meer informatie vind je hier terug.

Zin om mee te doen? Dan moet je hier zijn!

Wil je kans maken op de Future Proef Award? Super! Hieronder vind je alle informatie en templates om je in te schrijven. Dit kan tot en met 6 oktober 2024.

Verstuur alle documenten naar duurzaamheid@uhasselt.be. Deze hebben we nodig om een goed beeld van je masterproef te krijgen.

  • Het inschrijvingsformulier ter deelname aan de preselectie van UHasselt.
  • Deze ingevulde fiche (liefst in pdf) waarmee je aantoont waarom je de Future Proef Award moet winnen, incl. goedkeuring van je promotor. Tijdens de eerste juryronde worden enkel de fiches gelezen, dus zorg ervoor dat je deze zorgvuldig invult.
  • Je masterproef zelf (of indien je geen geschreven masterproef maakte, een tekstuele beschrijving van je masterproef).

    Je kan hierbij nog ondersteunende materialen toevoegen zoals een presentatie, foto’s, videomateriaal, … waarmee je zoveel mogelijk informatie geeft over je masterproef. Opgelet: een PowerPoint-presentatie kan je niet opladen, zet daarom een .ppt bestand om in .pdf. Als je een video wil opladen, zet die dan in MP4-formaat.

! Belangrijk: wij sturen je een persoonlijke bevestigingsmail van je inschrijving. Krijg je geen bevestigingsmail, dan hebben wij jouw mail wellicht niet goed ontvangen. Kijk dit dus zeker na.

Timing

Datum

Omschrijving

06/10/2024

Deadline indienen kandidatuur

Eind oktober

Selectie masterproeven op basis van fiche door jury

Eind november

keuze 3 UHasselt-laureaten op basis van masterproef

Voorjaar 2025

Prijsuitreiking aan UHasselt

Procedure Vlaams niveau

De Future Proef Award is een unieke samenwerking tussen Duurzaam Educatiepunt (Vlaamse Overheid, Departement Omgeving), de Vlaamse hogeronderwijsinstellingen en de Stichting voor Toekomstige Generaties.