UHasselt is een civic universiteit die meebouwt aan een sterke regio, waar het goed is om te studeren, ondernemen, werken, wonen en leven.
Klimaat, duurzaamheid, diversiteit, digitalisering, globalisering, ongelijkheid… Deze uitdagingen doorprikken oude zekerheden en dwingen regeringen, bedrijven, organisaties en burgers om maatschappijen fors te her-denken. In zo’n complexe wereld wordt van – publiek gefinancierde – universiteiten terecht verwacht dat ze hun verantwoordelijkheid opnemen en zich engageren. Zich terugtrekken achter hoge muren is géén optie. Kennis delen, is een must.
Als UHasselt geloven we dat we de samenleving het best kunnen dienen als civic universiteit. Onze civic missie en visie is gericht op een sterke regio waar het goed is om te studeren, ondernemen, werken, wonen en leven.
Wat civic universiteiten onderscheidt van alle andere is een natuurlijke betrokkenheid met hun directe omgeving. Hun onderwijs en onderzoek zijn in de eerste plaats geënt op regionale noden, uitdagingen en opportuniteiten. Ze beschouwen die natuurlijke betrokkenheid als het hart van hun civic identiteit én als de hoeksteen van kwaliteitsvol onderwijs en onderzoek.
Civic universiteiten hebben een sociale, economische, culturele en ecologische impact; en ze beïnvloeden zowel de publieke ruimte als het welzijn in de regio. Ze zijn regionale motoren voor sociale gelijkheid, innovatie en welvaart. Ze verrijken het culturele leven en werken structureel samen met de culturele wereld in de regio. Ze zijn bewaarders van erfgoed, fungeren als publieke ontmoetingsplekken en vormen een katalysator voor sociale cohesie en ruimtelijke vernieuwing. Ze spelen een leidende rol in de regio als het gaat om de switch naar een duurzame en gezonde samenleving.
Civic universiteiten gebruiken de regio als inspiratiebron én levend laboratorium voor onderwijs en onderzoek. Daarbij maken ze maximaal gebruik van de nabijheid van kennis, talent, ideeën en infrastructuur. Ze leggen constant linken met bedrijven, overheden, kennis- en onderzoeksinstellingen, scholen, maatschappelijke organisaties én burgers in de regio. Dankzij die soepele interactie kunnen ze – samen – innovatie versnellen en uitdagingen beter aanpakken. Of het nu gaat om gezondere lucht, veiligere schoolroutes of hogere onderwijskansen. Tegelijkertijd kunnen ze met dat door de regio geïnspireerde onderzoek ook internationaal hoge ogen gooien.
Civic universiteiten zijn toegewijd aan de regio, maar evenzeer geconnecteerd in en met de wereld. Ze bouwen een wereldwijd netwerk uit met universiteiten, bedrijven en organisaties. Ze trekken buitenlands toptalent aan, publiceren internationaal en scoren hoog in de academische rankings. De wereld inspireren, zich laten inspireren door de wereld – dat kán en moét ook als civic universiteit.
Onze keuze als UHasselt om civic te zijn, ligt helemaal in lijn met onze roots. De idee van een universiteit in Limburg werd meer dan vijftig jaar geleden geboren – tegen de achtergrond van een sociaal, economisch en maatschappelijk weefsel onder druk. Vele jongeren hadden destijds wel het talent maar niet de middelen om verder te studeren. De groei van nieuwe industrieën werd afgeremd door een gebrek aan hoogopgeleiden. Deze regio dreigde de welvaartstrein te missen. Een universiteit in Limburg zou de democratisering van het hoger onderwijs versnellen en de regio duurzaam versterken. Deze overtuiging bracht jong en oud, hoog- en laagopgeleid samen in een heuse volksbeweging. Hun eisen, dromen en ambities leidden uiteindelijk tot het ontstaan van UHasselt. Hun woorden, leuzen en slogans klonken door tot in haar oprichtingswet van 1971:
Sinds die beginjaren is de wereld grondig veranderd. Oude industrieën verdwenen, nieuwe economische en maatschappelijke uitdagingen dienden zich aan. En ook onze universiteit veranderde mee. Onze historische focus op onderwijs hebben we verbreed naar onderzoek en innovatie. Er kwamen nieuwe opleidingen en nieuwe onderzoeksspeerpunten.
Onze band met de regio is altijd sterk gebleven. Maar onze rol als civic universiteit is alleen maar gegroeid – net als ons bewustzijn dat kennis komt met verantwoordelijkheid en engagement. Betrokkenheid in onze directe omgeving, verbondenheid met de ontwikkelingen die ze doormaakt… Dit is deel van onze geschiedenis, ons heden én onze toekomst.
REFERENTIES:
Goddard, J. en Vallance, P. (2013) The University and the City, London: Routledge.
Goddard, J., Hazelkorn, E., Kempton, L. en Vallance, P. (2016) The Civic University: The Policy and Leadership Challenges, Cheltenham: Edward Elgar.
Lees het interview (pdf, 4,2 MB) met em. prof. dr. John Goddard (Newcastle University) over de civic universiteit.
UHasselt is een civic universiteit: trouw aan onze oorspronkelijke opdracht nemen we onze verantwoordelijkheid op, engageren we ons en zetten we onze kennis in voor de samenleving. Onze studenten, docenten, onderzoekers en alumni kunnen en willen de maatschappij slimmer, wendbaarder en beter maken. De uitdagingen van zowel deze tijd als de tijd die nog vóór ons ligt, vormen de kompasnaalden van ons onderwijs, onderzoek en maatschappelijk engagement. Vernieuwing is hierbij een constante.
Als civic universiteit willen wij mensen en kennis inzetten om – samen met anderen – grote maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Ons succes hierin meten we af aan de continue groei van de impact en reputatie van onze universiteit én van onze regio. Daarom zullen wij:
Zo wordt de universiteit een plek waar de regio de wereld vindt en de wereld de regio.
Om aan onze missie recht te doen en onze visie te realiseren, laten wij ons leiden door de volgende waarden:
De samenleving verduurzamen. Gezondheid en welzijn stimuleren. De economie versterken. Onderwijskansen vergroten. Erfgoed bewaren. Als civic universiteit bouwen we met ons onderwijs, onderzoek en dienstverlening mee aan een steeds sterkere regio.