UHasselt maakte sinds haar oprichting, meer dan een halve eeuw geleden, een enorme transformatie door. Enkele mijlpalen in beeld.
Op 18 oktober 1969 vond in Hasselt een manifestatie plaats voor de oprichting van een universiteit in Limburg. Zo’n 11.000 mensen – politici, ondernemers, leden van het middenveld, geëngageerde burgers – liepen mee. De manifestatie werd georganiseerd door het actiecomité ‘Universiteit Limburg Nu’.
© HBvL
Het Limburgs Universitair Centrum (LUC) opent in Diepenbeek officieel de deuren, twee jaar na de oprichting bij wet. De voorloper van UHasselt biedt in haar eerste academiejaar zes opleidingen aan: wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie, tandheelkunde en geneeskunde.
De Economische Hogeschool Limburg wordt opgenomen binnen het LUC en omgevormd tot de faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen (vandaag: faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen). Vanaf 1991 kunnen doctorandi hun doctoraat ook verdedigen aan UHasselt.
Het LUC en Maastricht University richten samen de transnationale Universiteit Limburg (tUL) op.
Start van de opleiding biomedische wetenschappen (UHasselt/tUL). Drie jaar later volgt ook de tweejarige masteropleiding.
Het LUC en de Limburgse hogescholen PHL en XIOS Hogeschool (vandaag: Hogeschool PXL) vormen samen de Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg (AUHL).
Het LUC wordt omgedoopt tot Universiteit Hasselt, vandaag: UHasselt.
UHasselt start met de bacheloropleiding rechten, een samenwerking met Maastricht University en KU Leuven. Drie jaar later volgt een masterprogramma in de rechten.
UHasselt opent een tweede campus, in Hasselt. De stadscampus omvat het Rectoraat, de faculteit Rechten en – in het hart van de site – de Oude Gevangenis. De Oude Gevangenis is de plek waar rechtenstudenten les volgen én waar nieuwe studenten zich moeten inschrijven.
UHasselt krijgt er vier opleidingen bij: industrieel ingenieur, architectuur, interieurarchitectuur en revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Ze richt ook twee nieuwe faculteiten op: Industriële Ingenieurswetenschappen; en Architectuur en Kunst.
UHasselt richt de School voor Mobiliteitswetenschappen en UHasselt SEE (UHasselt School for Expert Education) op.
De faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen start met een nieuwe opleiding: handelswetenschappen.
UHasselt opent in het Nationaal Park Hoge Kempen haar Field Research Centre en Ecotron Hasselt University – een unieke infrastructuur voor onderzoek naar de impact van klimaatverandering op de biodiversiteit.
UHasselt richt de interfacultaire School voor Educatieve Studies (SES) op. Die biedt vier educatieve masteropleidingen aan: economie, gezondheidswetenschappen, ontwerpwetenschappen en wetenschappen en technologie.
UHasselt krijgt er een faculteit bij: Revalidatiewetenschappen. Het totale aantal faculteiten komt daarmee op zeven.
UHasselt opent de Science Tower, met state-of-the-art laboratoria voor onderwijs en onderzoek in de chemie en fysica. In 2021 richt de universiteit ook een nieuwe school op: de facultaire School Sociale Wetenschappen (SSW).
In 2022 trad UHasselt toe tot het Europese Universiteiten-netwerk EURECA-PRO, de European University on Responsible Consumption and Production. Het netwerk brengt negen universiteiten uit acht EU-lidstaten samen, goed voor meer dan 120.000 studenten.
Het academiejaar start met vijf nieuwe opleidingen: sociale wetenschappen (bachelor), materiomics (master), verpleegkunde en vroedkunde (master), systeem- en procesinnovatie in de gezondheidszorg (master) en industrieel ingenieur: informatica (master).
In april 2023 worden het Refugiehuis en de Witte Kazerne officieel ingehuldigd als thuisbasis van o.a. enkele centrale diensten (incl. de diensten van de rector en beheerders), de School voor Mobiliteit en het Instituut voor Mobiliteit.