Conflict Gaza - Israël

UHasselt draagt vrije meningsuiting, academische vrijheid en respect voor mensenrechten hoog in het vaandel. We kunnen noch willen wegkijken van de vreselijke escalatie in het Israëlisch-Palestijns conflict – en we voelen mee met de vele slachtoffers die aan beide zijden vallen. Ook hebben we begrip voor de heftige emoties die dit conflict veroorzaken. Als warme, maatschappelijk geëngageerde civic universiteit benadrukken wij dan ook het volgende:

We veroordelen de educide in de Palestijnse Gebieden. UHasselt veroordeelt uitdrukkelijk de vernietiging van Palestijnse onderwijsinstellingen door het Israëlische leger. Zeker gezien het cruciale belang van onderwijs en onderzoek voor de ontwikkeling van samenlevingen – en voor de toekomst van iedereen die er deel van uitmaakt.

Samen met de andere Belgische universiteiten ijveren we actief voor een heropbouw van de infrastructuur voor hoger onderwijs en onderzoek in de Palestijnse Gebieden zodra de omstandigheden ter plekke dat toelaten. Snel schakelen en reële impact creëren, staat hierbij voorop. Zo denkt UHasselt binnen VLIR-UOS mee na over mogelijke acties (o.a. ontvangen academisch personeel, financiering mobiliteitsprogramma’s om braindrain tegen te gaan, uitbreiding capaciteit voor online en blended onderwijs). Ook dringen we bij de federale overheid en Europese Commissie aan op het nemen van concrete stappen op dit vlak.

We steunen elke vorm van open dialoog aan UHasselt. Een universiteit is van oudsher een plek waar ruimte is – en moét zijn – voor gesprek en gedachtewisseling. De talrijke initiatieven van het ‘UHasselt Palestine Solidarity Network’ en andere sympathisanten – debatavonden, (gast)lezingen, fototentoonstelling, rondetafelgesprekken met het bestuur – gebeuren dan ook met volle instemming van UHasselt.

We kijken kritisch naar samenwerkingen met Israël. Alle samenwerkingen met Israëlische partners worden door de Commissie Mensenrechten van UHasselt nauwgezet tegen het licht gehouden en gescreend volgens de procedure zoals vastgelegd in de VLIR-Mensenrechtentoets. Ten behoeve van transparantie wijzen we hierbij op het volgende:

  • UHasselt heeft géén institutionele akkoorden lopen met Israëlische universiteiten. De Commissie Mensenrechten heeft het mandaat om alle toekomstige ontwikkelingen op dit vlak kritisch te monitoren en beoordelen.

  • Uit de recente analyse blijkt dat er i.h.k.v. huidige samenwerkingen geen inbreuken tegen de mensenrechten zijn vastgesteld. Gelet op de snelle wijzigingen eigen aan een oorlogssituatie, zal de Commissie Mensenrechten deze samenwerkingen echter blijvend screenen en herevalueren.

  • Eén recente aanvraag voor (nieuwe) samenwerking met een Israëlische partner werd afgekeurd. M.b.t. een reeds lopende samenwerking oordeelde de Commissie Mensenrechten dat die afgewerkt mocht worden; een eventuele opstart van nieuwe onderzoeksactiviteiten i.h.k.v. deze bewuste samenwerking dient echter opnieuw ter evaluatie voorgelegd te worden aan de Commissie.

We verzoeken de EU om handvaten bij de beoordeling van samenwerkingen met Israël. Er zijn heldere richtlijnen vanuit de Europese Commissie nodig om goed te kunnen beoordelen of Israëlische partners die deelnemen aan door de EU gefinancierde onderzoeksprojecten, de opgelegde ethische standaarden naleven. UHasselt verwijst in dat verband naar de recente brief (eind mei) namens de Vlaamse en Franstalige universiteiten aan de Europese Commissie en herhaalt de vraag naar zulke handvaten.

We vragen Israëlische partners om een engagement op vlak van mensenrechten. UHasselt neemt al sinds enkele jaren een mensenrechtenclausule op in alle toekomstige nieuwe samenwerkingen met partners waar ook ter wereld. Aan onze huidige Israëlische partners vragen we om ook een statement te ondertekenen waarin zij zich ondubbelzinnig uitspreken m.b.t. het respect voor mensenrechten, de vrijheid van meningsuiting en academische vrijheid.

****

UHasselt sluit zich aan bij de brede maatschappelijk consensus dat het geweld moet stoppen en roept alle overheden en internationale organisaties op om werk te maken van een staakt-het-vuren.