13:00 - 15:30
Oude Gevangenis, Martelarenlaan 42 in Hasselt
Tijdens de lezing zullen we aandacht besteden aan de zorgvolmacht. Reeds meer dan een half miljoen mensen lieten reeds een zorgvolmacht registreren om te anticiperen op onvoorspelbare en soms moeilijke situaties. Tijdens de lezing gaan we in op concrete vragen zoals:
Of wat als u zelf of iemand uit uw naaste omgeving getroffen is door dementie, Parkinson of Alzheimer? Het slaat ongetwijfeld in als een bom. Niemand is voorbereid op dit ogenblik, toch wilt u nog het maximum uit het leven halen.
Vervolgens zullen we ingaan op de regelingen die u kan treffen los van de zorgvolmacht.
Het antwoord op al deze vragen komt u te weten in deze lezing.
Heb je zelf nog vragen omtrent de zorgvolmacht? Laat ze ons weten via het inschrijvingsformulier, prof. Wuyts zal deze opnemen in zijn lezing.
Prof. dr. Tim Wuyts is sinds 1 januari 2019 als docent en sinds 1 januari 2024 als hoofddocent werkzaam aan de Universiteit Hasselt waar hij op dit ogenblik de opleidingsonderdelen methodologie, personenrecht en gezondheidsrecht verzorgt.
Hij was gastprofessor aan de Universiteit Gent (2015-2016), Antwerpen (2019) en Brussel (2020-2022). Van augustus 2008 tot september 2014 was hij adjunct-adviseur in het Belgische federale parlement en van oktober 2014 tot juni 2019 was hij adjunct-kabinetschef van de toenmalige Minister van Justitie Koen Geens. Hij bereidde en coördineerde vele hervormingen in het Belgische burgerlijk recht. Zo is hij de architect van de zorgvolmacht en de wet op de bewindvoering, het meemoederschap en het statuut van pleegzorgers.
Tinnitus of oorsuizen komt bij 15% van de volwassenen voor, wat voor Vlaanderen neerkomt op meer dan 800.000 mensen met een piep of ruis in hun oor. Veel mensen weten dat gehoorverlies tinnitus veroorzaakt, maar er zijn nog veel meer factoren die tinnitus kunnen veroorzaken of verergeren.
Eén daarvan is spanning in nek- of kaakspieren. Wanneer nek- of kaakklachten een invloed hebben op iemands tinnitus, kunnen we de tinnitusklachten behandelen met kinesitherapie. Maar hoe weet je nu of je zo’n spier gerelateerde tinnitus hebt? Hoe vaak komt dit voor? Wat kunnen we daar dan precies aan doen? En zijn er nog andere beïnvloedbare factoren, zoals levensstijl, die mee spelen bij tinnitus?
Op deze en nog veel meer vragen krijg je een antwoord in deze lezing.
Prof. dr. Sarah Michiels is kinesitherapeut van opleiding en docent musculoskeletale revalidatie aan de faculteit Revalidatiewetenschappen van Universiteit Hasselt. Daarnaast is zij ook verbonden aan de TINTRA tinnitus kliniek van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Haar onderzoek focust zich vooral op de beïnvloeding van tinnitus door nek- en kaakproblemen. Haar studies gaan van diagnosestelling tot behandeling van deze specifieke vorm van tinnitus. Daarnaast onderzoekt haar team ook meer fundamenteel hoe het komt dat niet elke persoon met tinnitus deze invloed van nekspierspanning heeft.
Uur | Activiteit |
---|---|
12.30u | Ontvangst met koffie en thee |
13.00u | Welkom door Frédérique de Keyser - diensthoofd Universiteitsfonds UHasselt |
13.05u | De zorgvolmacht: wat als ik morgen mijn eigen belangen niet meer kan behartigen? - Prof. dr. Tim Wuyts (UHasselt) |
14.00u | koffiepauze * |
14.30u | Tinnitus: De invloed van spieren en gewrichten op de piep in je oor - Prof. dr. Sarah Michiels (UHasselt) |
15.30u | einde * |
In de foyer kan u tijdens de koffiepauze en aan het einde van de Campus Class bij onze juristen terecht voor vragen over uw testament of gratis advies. Gelieve hiervoor in te schrijven en een tijdslot te kiezen. Houd er rekening mee dat het aantal tijdslots beperkt is. Mogen we vragen bij inschrijven zeker gebruik te maken van uw afspraak, zo wachten onze juristen niet nodeloos op u.
Vrijdag 28 maart 2025 Campus Hasselt – Oude Gevangenis, Martelarenlaan 42 in Hasselt
Deuren open vanaf 12.30u
Om deel te nemen aan onze UHasselt Campus Class vragen we 10 euro. Uw bijdrage gaat volledig naar het Universiteitsfonds UHasselt. Door geld in te zamelen, helpt het Universiteitsfonds UHasselt baanbrekend onderzoek (MS, Alzheimer en dementie, kanker, patiëntveiligheid, klimaatverandering…) te voeren en (méér) jongeren te laten studeren. Beleef het allemaal van op de eerste rij, voel u (opnieuw) even student én steun het goede doel!
Je kan de Oude Gevangenis makkelijk bereiken met de bus. Stap uit aan halte Kolonel Dusartplein, op nog geen vijf minuutjes wandelen van de Oude Gevangenis.
Neem aan Hasselt station dan de Boulevardpendel naar het Dusartplein. De Boulevardpendel van De Lijn vertrekt om de vijf minuten.
De dichtstbijzijnde parking is Parking Kolonel Dusartplein. Deze is betalend.
Meer info over vlot parkeren in Hasselt vind op de website van stad Hasselt