Door UHasselt als goed doel in je testament op te nemen, leven je idealen en dromen verder in ons onderzoek, onderwijs en patrimonium. Iedere euro die je schenkt gaat integraal naar onderzoek, en dat in een domein dat nauw aansluit bij jouw interesses. De onderzoeker in kwestie ontvangt 100% van je geschonken bedrag, dat bovendien belastingvrij is.
Jij hebt de touwtjes in handen en bepaalt zelf aan welk project jouw nalatenschap ten goede komt:
Of je kan in gesprek gaan met ons om te bepalen waar jouw financiële bijdrage het meest bijbrengt voor de verdere ontwikkeling van onze universiteit, haar studenten en de maatschappij.
Ontdek de mogelijkheden
Bij een algemeen legaat kan je bepalen dat de totale beschikbare erfenis aan UHasselt toekomt (roerende en onroerende goederen). Als je wilt dat een bepaalde som, voorwerp of onroerend goed aan iemand anders nagelaten wordt, kan je dat laten noteren in een aanvullend bijzonder legaat.
Je partner of je kinderen hebben steeds recht op het reservatair gedeelte van je nalatenschap. Dit is de helft van deze nalatenschap.
Een legaat onder algemene titel wordt gebruikt indien je aan UHasselt een gedeelte van jouw nalatenschap wil nalaten. Hier kan specifiek bepaald worden wat er precies toegekend wordt:
Je notaris kan je advies geven hoe dit opgenomen dient te worden.
In een bijzonder legaat kan je heel specifiek noteren wat je nalaat aan UHasselt. Denk aan een bepaalde geldsom, een onroerend goed of een speciale (kunst-)collectie.
Een eigenhandig testament dien je zelf volledig met de hand te schrijven, te dateren en te ondertekenen.
We raden steeds aan om het eigenhandig testament eveneens te laten registeren bij een een notaris.
Een notarieel testament wordt opgesteld bij een notaris in aanwezigheid van twee getuigen. Deze getuigen kan je zelf aanduiden, of je kan een volmacht geven aan de notaris. De notaris zorgt dat het testament volgens alle wettelijke vereisten wordt opgemaakt en dat jouw wensen duidelijk en ondubbelzinnig opgenomen worden in het testament.
Het internationaal testament kan je eigenhandig opmaken. Daarna laat je dit formaliseren bij de notaris, in aanwezigheid van twee getuigen.
Een internationaal testament wordt opgemaakt indien je roerende of onroerende goederen in het buitenland bezit.
Sinds 1 juli 2021 zijn goede doelen in het Vlaamse Gewest vrijgesteld van successierechten. Zowel bij schenkingen als bij legaten wordt de belasting verlaagd naar 0%, en kan je aldus belastingvrij nalaten aan UHasselt.
In het Waalse en Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijven de successierechten bepaald op 7%.
Bij een duolegaat werd een goed doel opgenomen in jouw legaat. Dit goede doel engageerde zich om de successierechten te betalen van eventueel andere begunstigden. Echter, in 2021 besloot de Vlaamse Regering om dit af te schaffen (Vlaams decreet d.d. 19 maart 2021 met ingang op 1 juli 2021).
Het is belangrijk dit te weten aangezien dit eveneens van toepassing is op bestaande testamenten. Contacteer je notaris mocht je een duolegaat opgemaakt hebben zodat je nabestaanden niet voor verrassingen komen te staan.
In het Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het duolegaat wel nog mogelijk. Vraag advies aan je notaris voor verdere toelichting.
Je lichaam afstaan na overlijden voor onderwijs en onderzoek is een nobele daad die we erg waarderen. Je bent hiermee van groot belang voor het wetenschappelijk onderzoek en de medische opleidingen. Lees meer over hoe dit werkt.
UHasselt verricht baanbrekend onderzoek en ligt mee aan de basis van oplossingen voor actuele maatschappelijke uitdagingen. UHasselt heeft hiervoor reguliere inkomsten en overheidssteun. Daar zijn we heel blij mee en dankbaar voor.
Maar de extra steun van particulieren en bedrijven is onmisbaar. Het geeft ons extra ruimte om te verkennen en de slagkracht om te ontdekken. Om nieuwsgierig te zijn en kansen te creëren om echt impact te hebben, tot ver buiten onze eigen regio.