Wat je meemaakt in de moederbuik, bepaalt hoe je groeit en oud wordt. Hoe de zwangere vrouw leeft, kan de gezondheid van het kind – al vóór de geboorte - beïnvloeden. Sommige ziekten ontstaan zelfs al in de baarmoeder. Met het Limburgsgeboortecohort (ENVIRONAGE) zoeken we uit welke factoren hierbij een rol spelen. Zo kunnen we moeder en kind beter adviseren, al vóór de geboorte.
Het ENVIRONAGE-onderzoeksproject bestudeert de invloed van de omgeving en levensstijl op de ontwikkeling en gezondheid van de mens, vanaf de baarmoeder tot op latere leeftijd.
Het geboortecohort, dat in 2010 in Limburg (België) werd opgestart, telt nu al meer 2.600 families, en dat aantal groeit nog dagelijks. ENVIRONAGE (ENVIRonmental influence ON early AGEing) baseert zich op het concept van Developmental Origins of Health and Disease (DOHaD), ook bekend als “de eerste 1.000 dagen van het leven”. Volgens DOHaD hebben de omstandigheden waaraan een foetus wordt blootgesteld tijdens de zwangerschap, een blijvende impact op de gezondheid en het risico op ziekten gedurende het hele leven.
Hoe beïnvloeden verschillende omgevingsfactoren, zoals luchtvervuiling, voeding, stress en levensstijl precies de gezondheid van de moeder en het kind in deze cruciale periode? Wat zijn de effecten op korte en lange termijn? Dat zijn de vraagstukken die ENVIRONAGE onderzoekt.
We verzamelen data over de zwangerschap, geboorte, groei, veroudering en gezondheidstoestand van de moeder en het kind via vragenlijsten, medische dossiers, biologische stalen en metingen. Op die manier trachten we de mechanismen te ontrafelen die aan de basis liggen van de vroege oorsprong van gezondheid en ziekte, om uiteindelijk gepersonaliseerd advies te kunnen verstrekken aan moeders en kinderen om hun gezondheid te verbeteren en te beschermen. Zo draagt ENVIRONAGE bij aan de preventie van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, die een grote impact hebben op de kwaliteit van leven en de gezondheidszorg.
ENVIRONAGE streeft naar een betere gezondheid van toekomstige generaties.
Een gezonde start in het leven legt de basis voor een duurzamere en gezondere samenleving. Die start willen we met ons onderzoek nog gezonder maken door de omgeving waarin kinderen zich ontwikkelen te optimaliseren.
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Preventief onderzoek, waarmee we risicofactoren kunnen identificeren, is dan ook van onschatbare waarde voor de volksgezondheid. Jouw schenking helpt ons om nieuwe wetenschappelijke inzichten te vergaren, onze deelnemers continu te betrekken en gezondheidsinformatie op een toegankelijke manier te vertalen.
Wil je meer weten over dit fonds? Contacteer ons gerust.
UF-0023