Oncologiefonds

Elk jaar krijgen ongeveer 70.000 mensen in België de diagnose kanker. Hoe sneller en nauwkeuriger kanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op genezing. Daarom is het essentieel om nieuwe methodes te ontwikkelen die kanker vroegtijdig en efficiënt kunnen detecteren, zodat patiënten snel toegang krijgen tot de juiste behandeling.
Daarnaast krijgt ook de levenskwaliteit tijdens en na de behandeling steeds meer aandacht.
Het oncologiefonds verzamelt schenkingen die ten goede komen aan kankeronderzoek aan UHasselt.
Met uw steun kunnen zorgteams en onderzoekers samen inzetten op een voortdurende verbetering van de zorgprocessen en zo de levenskwaliteit van de kankerpatiënten verhogen.
Shoot17 Biomedische 32 Shoot17 Biomedische 32

Wat is het onderzoek?

Het Fonds Oncologie stelt drie pijlers centraal:

Het verbeteren van het algemene zorgproces voor longkanker, borstkanker, etc. door het spiegelen van de eigen aanpak aan die van andere afdelingen en ziekenhuizen.

Door onderling te vergelijken kan het zorgteam immers leren over de meest geschikte behandelingen en procedures.

Deze vergelijking gebeurt op basis van klinische indicatoren zoals geregistreerd door het zorgteam. Daarnaast spelen Patient Reported Outcome MeasureS (PROMS) een heel belangrijke rol. Deze indicatoren peilen naar hoe de patiënt zelf zijn ziekte en behandeling ervaart doorheen de tijd. En dit met oog voor de lichamelijke, emotionele, cognitieve en sociale beleving.

Het beter opvolgen en begeleiden van de individuele kankerpatiënt.

Een toepassing is het frequent bevragen (bv wekelijks) van symptomen en bijwerkingen die de patiënt thuis ervaart naar aanleiding van de gevolgde behandeling. Het zorgteam is zo beter geïnformeerd waardoor het geplande overleg gerichter kan verlopen. Tussentijds kunnen tips worden aangereikt om bijwerkingen te milderen, of kunnen behandelingen waar nodig sneller worden bijgestuurd.

Het bijdragen aan onderzoek ter verbetering van de zorg en de kwaliteit van leven van kankerpatiënten.

Aan de hand van gegevens verzameld in de dagelijkse zorg zullen onderzoekers nieuwe inzichten verwerven, die leiden tot wetenschappelijke publicaties en een meer patiëntgerichte aanpak van de zorg in het ziekenhuis.

Voorbeelden van onderzoeksvragen:

  • welke factoren sturen de kwaliteit van leven;
  • welke behandeling is het meest geschikt voor een individuele patiënt (rekening houdend met PROMS, klinische en biologische parameters);
  • hoe komen tot een dynamische bevraging van neveneffecten tijdens behandeling op maat van de individuele patiënt;
Getuigenis Sandra

"Toen mijn echtgenoot overleed heb ik aan iedereen gevraagd om, in plaats van bloemen en kransen op de begrafenis, een schenking te doen voor het Oncologie Fonds UHasselt.

Hoewel ik weet dat grote doorbraken binnen oncologie mijn echtgenoot niet meer terugbrengen, hoop ik oprecht dat anderen ons lot bespaard kan worden op termijn."

Sandra

Impact van het onderzoek

Op maat gemaakte behandeling voor iedere individuele patiënt, ondersteund door een bevraging van neveneffecten van deze behandeling zodat de levenskwaliteit van de patiënt aanzienlijk verbetert.

"Om mijn moedige, sterke tante te herdenken, liep ik een halve marathon en zamelde ik geld in voor het onderzoek naar kanker aan UHasselt.

Vele kleine dingen maken grootse dingen mogelijk. Ik hoop oprecht dat mijn initiatief ook anderen mag inspireren om een inzamelactie voor UHasselt te organiseren."

Joëlle

Getuigenis Joele

Impact van jouw schenking

De noden zijn talrijk. Hier enkele voorbeelden:

  • Implementatie en onderhoud van een digitaal platform voor het dagdagelijks verzamelen en rapporteren van klinische en PROMS gegevens aan zorgteam en patiënt. Gebruiksvriendelijkheid staat hier centraal. Zo kan de patiënt via een smartphone app op een zelf gekozen tijdstip en plaats vragenlijsten invullen, resultaten bekijken, alerts ontvangen, tips&adviezen nalezen, etc;
  • Implementatie en onderhoud van een benchmark platform dat vergelijking tussen afdelingen/ziekenhuizen ondersteunt en aanzet tot leren van elkaar;
  • Organisatie van verbetersessies tussen zorgteamleden;
  • Loon- en werkingskosten voor doctoraat-onderzoekers, project management, zorgteam ondersteuning, etc;

Wil je meer weten over dit fonds? Contacteer ons gerust.

Wil je schenken aan het onderzoek van het Oncologiefonds ?

UF-0014