Hart- en vaatziekten behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken in België, en kunnen leiden tot hartfalen. Welke oorzaken en risicofactoren spelen hier een rol in? In het CARDIOlab ontrafelen onderzoekers het onderliggende mechanisme, en ontwikkelen ze op maat gemaakte, innovatieve behandelmethoden.
Hoe kunnen we hart- en vaatziekten beter begrijpen, voorkomen en behandelen? Daar zoeken de CARDIOlab-onderzoekers oplossingen voor. Het lab wordt binnen BIOMED (UHasselt) gecoördineerd door prof. dr. Virginie Bito.
Het onderzoek focust op drie belangrijke triggers voor hartschade:
Het aantal patiënten met diabetes type 2 stijgt in een recordtempo. Die patiënten hebben op lange termijn een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Hoe veroorzaakt suikerziekte deze hartproblemen? En kan sporten het ontstaan ervan voorkomen? Dat onderzoeken we in het CARDIOlab.
Elk jaar krijgen bijna 20.000 Belgen een hartaanval, die leidt tot blijvende schade aan de hartspier omdat de bloedtoevoer naar het hart verstoord wordt. De huidige behandelingen zijn voornamelijk gericht op symptoombestrijding. In het CARDIOlab gaan onze onderzoekers een stap verder: zij zoeken naar manieren om de beschadigde hartspiercellen en het afgestorven hartspierweefsel – via cellulaire stamceltherapie - te herstellen of te vervangen.
Bepaalde vormen van chemotherapie veroorzaken niet alleen misselijkheid en haaruitval, maar kunnen ook schade aanrichten aan het hart van een patiënt. Welk mechanisme gaat hierachter schuil? En kunnen we therapieën ontwikkelen waarbij we het hart kunnen beschermen tegen de chemotherapie? In het CARDIOlab onderzoeken we de cardio-protectieve eigenschappen van een bepaald voedingssupplement. De eerste resultaten zijn veelbelovend, en we zijn klaar om die bevindingen uit te testen in een klinisch relevanter model.
Elk jaar sterven er in ons land ongeveer 40.000 mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten, met diabetes, hartaanvallen en chemotherapie als belangrijke triggers.
Wat lokt in die gevallen hart- en vaatziekten uit? Door dat proces beter te begrijpen, kunnen we innovatieve therapieën ontwikkelen om het tij te keren. Zo willen we vermijden dat de diabetes-, hartinfarct- en kankerpatiënten van vandaag de hartpatiënten van morgen worden. Hart- en vaatziekten behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken in België, en kunnen leiden tot hartfalen.
Welke oorzaken en risicofactoren spelen hier een rol in? In het CARDIOlab ontrafelen onderzoekers het onderliggende mechanisme, en ontwikkelen ze op maat gemaakte, innovatieve behandelmethoden.
Onderzoek in meer klinisch relevante modellen kost handenvol geld. En toch is dat onderzoek – letterlijk – van levensbelang. Alleen wanneer we de meest optimale behandeling echt kunnen testen, kunnen we patiënten met hartschade beter helpen en op een dag hart- en vaatziekten helemaal voorkomen.
Wil je dit onderzoek steunen? Contacteer ons gerust.
Wil je schenken aan het onderzoek van het CARDIOlab?
Schenk nu