Sporten is gezond! Het bevordert niet alleen de fysieke, maar ook de mentale gezondheid van studenten. En daar wil UHasselt graag mee aan bijdragen.
Via het Studentensport Limburg programma maken we een uitgebreid scala aan sportactiviteiten toegankelijk voor elke UHasselt-student. Voor 30 euro per academiejaar kunnen studenten gratis zwemmen in Hasselt en Genk, kosteloos schaatsen in Hasselt, en deelnemen aan een wekelijks sportprogramma. Bovendien profiteren kaarthouders van aanzienlijke kortingen op sportinitiaties, lessenreeksen, klimmen, padel en mountainbikeverhuur. Via de Studentensport Limburg-app kunnen ze het aanbod makkelijk verkennen. En wie tussendoor nog op zoek is naar actie kan via Fietsatelier VEDO een mountainbike huren voor een dag of een weekend. En ook de bibliotheek leent gratis sport- en spelmateriaal uit.
De Hasseltse Studenten Regatta is een jaarlijks terugkerend evenement dat plaatsvindt in Hasselt. Het is een spectaculaire roeiwedstrijd waar studententeams van Limburgse hogescholen en Universiteit Hasselt tegen elkaar strijden op het Albertkanaal.
Geloof jij ook dat sporten gezond én belangrijk is om je goed te voelen? En wil jij graag sportabonnementen sponsoren,sportuitrusting doneren voor ons roeiteam of ons uitleenmateriaal helpen aanvullen? Neem dan vandaag nog contact met ons op en beweeg onze studenten tot actie (en groei)!
Een universiteit is veel méér dan een plek waar je studeert. Het is de plaats waar nieuwe contacten gelegd worden, vriendschappen bloeien, en waar je je deel voelt van iets groters. Aan UHasselt begrijpen we dat die warme sociale banden van onschatbare waarde zijn voor het welzijn van onze studenten. En we geloven dat een ondersteunende, inclusieve gemeenschap ook de sleutel is tot academisch succes. Daarom zetten we ons voluit in om een warme, hartelijke omgeving te creëren waar iedereen zich goed voelt.
Het (studenten)verenigingsleven bloeit weelderig aan onze universiteit. Naast de studentenverenigingen per opleiding of faculteit, hebben we ook schaakclubs, gameclubs, een zangkoor en een universiteitsfanfare Ambifaarke. Onze studenten zetten heel wat acties op touw om vereenzaming tegen te gaan. Er zijn niet alleen de klassieke fuiven, maar ook quiz-avonden en uitstappen voor internationale studenten. En StuVo organiseert een breed scala aan (gratis) culturele workshops en activiteiten.
Zelfs tijdens de blokperiodes proberen we die warme contacten te stimuleren, en openen we studieplekken op verschillende locaties in Hasselt en Diepenbeek.
Wil jij cultuurabonnementen sponsoren? Tickets voor theater- of filmvoorstellingen weggeven? Een inspirerende workshop komen leiden? Samen met ons een studentikoos evenement organiseren? Of een studieplek-locatie ter beschikking stellen? Wij verwelkomen al je suggesties en ideeën met open armen. Neem contact met ons op, en laat ons samen ontdekken hoe we van UHasselt een nog hechtere en warmere community kunnen maken.
Zowel studentenvereniging Hidaya als Queer Up ontvingen dit jaar de Inclusiviteitsprijs van Universiteit Hasselt en Het Belang van Limburg. Twee verenigingen die een warm nest willen zijn voor studenten. Een veilige plek waar iedereen voluit zichzelf kan zijn.
"Met Hidaya willen we een plek zijn waar studenten die zich niet echt thuisvoelen bij andere studentenverenigingen omwille van hun geloof of andere redenen, een plek hebben en zo ook kunnen genieten van het studentenleven en deelnemen aan heel wat leuke activiteiten. Want studeren is meer dan naar de les gaan alleen, met Hidaya willen we een plaats zijn waar iedereen zichzelf kan zijn.”
"Net als hen willen ook wij bij Queer Up een veilige plek zijn waar studenten volledig zichzelf kunnen zijn. Een plek waar je mensen kan ontmoeten die zich net als jij soms eens wat anders voelen, met andere zaken kampen, en die op zoek zijn naar zielsgenoten.”
Aan UHasselt werken we elke dag aan het mentaal welzijn van onze studenten. Onze studentenbegeleiders en -psychologen houden via persoonlijke gesprekken de vinger aan de pols. En dat is nodig, want heel wat studenten worstelen met mentale issues. Een op vijf studenten zoekt hulp voor problemen die los staan van hun studies: problemen in hun thuissituatie, relationele spanningen, angsten en depressieve gevoelens. Bij vele anderen vormen stress en faalangst vaak de aanleiding van hun hulpvraag.
Elke student verdient de ondersteuning en begeleiding die hij nodig heeft. En dus willen we deze steun zo laagdrempelig mogelijk maken. Daarom is de hulp die we bieden altijd gratis. En daarom hanteren onze psychologen ook geen wachtlijsten. Hoewel dat organisatorisch en financieel heel wat inzet vraagt, willen we aan dat principe blijven vasthouden. Elke UHasselt-student kan binnen de week bij onze psychologen terecht voor een persoonlijke sessie. Zo houden we de lijnen kort en de drempel laag. En we maken het bewust ook heel eenvoudig om een afspraak te maken. Zonder registratie kunnen studenten met een paar muisklikken een afspraak inplannen – fysiek op de campus of online - op een moment dat hen het beste uitkomt.
We organiseren heel wat laagdrempelige online workshops en infosessies over topics als digitaal welzijn, positief denken, gokverslaving, zelfzorg, gezonde slaap en zelfverdediging. En dat aanbod willen we graag nog verder uitbreiden. Ook via deze initiatieven bieden we studenten immers de kans om te praten en hun ervaringen te delen.
Wil je de werking van onze psychologen en studentenbegeleiders financieel mee ondersteunen? Groepssessies sponsoren over topics rond mentaal welzijn? Of de inrichting van een stille ruimte mee financieren? Contacteer ons vandaag nog, en laat ons weten op welke manier jij wil bijdragen aan het mentaal welzijn van onze studenten.
Hare Majesteit de Koningin ontvangt eredoctoraat UHasselt voor haar maatschappelijke bewogenheid
Pertinente problemen aankaarten
“We reiken als UHasselt dit eredoctoraat uit als erkenning voor de manier waarop Hare Majesteit de Koningin een stem en gezicht geeft aan de grote uitdagingen van onze tijd”, zegt rector Bernard Vanheusden in zijn laudatio. “Of het nu gaat om opvoeding, gelijke onderwijskansen, kinderarmoede, de positie van de vrouw hier en in het Globale Zuiden, financiële geletterdheid of mentale gezondheid. Hare Majesteit de Koningin weet in haar publieke rol steeds de juiste woorden te vinden en pertinente problemen aan te kaarten."