Aan UHasselt studeren meer dan 7.000 talentvolle studenten. Maar nog té weinig jongeren uit kansarme groepen stromen door naar de universiteit. Het blijft dus een voortdurende uitdaging om méér jongeren – ongeacht hun achtergrond – met een universitair diploma de wereld in te sturen.
UHasselt biedt diverse beurzen aan. Studiebeurzen voor jongeren uit kansarme groepen, voor beloftevolle buitenlandse studenten die aan onze universiteit een opleiding willen volgen, en beurzen waarmee studenten in het buitenland kunnen gaan studeren of deelnemen aan een project.
Dankzij jouw schenking kunnen we de participatie aan hoger onderwijs verhogen – ook bij kansarme groepen. Dat is goed voor de jongeren zélf, maar óók voor onze economie. Bedrijven hebben hooggeschoolde profielen nodig, dus die ‘pool van jong talent’ moet zo groot mogelijk zijn én blijven.
Aan UHasselt krijgen studenten de kans om hun stage of afstudeerproject in het buitenland af te werken. Die ervaring vinden we een even belangrijk leermoment als de kennis die ze vergaren uit boeken en cursussen. Geneeskundestudenten draaien mee in de dagelijkse klinische praktijk van ziekenhuizen in India en Kenia, ingenieursstudenten reizen naar Senegal om er een zelfontwikkelde windmolen te bouwen, en architecten-in-spe participeren in internationale projecten in Vietnam. Het zijn onvergetelijke ervaringen die de opleiding van onze studenten kleuren, en die hun carrière een duwtje in de rug geven.
UHasselt-studenten zijn wereldburgers. Dankzij jouw schenking krijgen al onze studenten de kans om hun blik te verruimen, hun engagement aan te scherpen en hun aangeleerde inzichten heel direct toe te passen in de praktijk – daar, waar ze het verschil kunnen maken. Wil jij mee de buitenlandse stage van een student financieren? 1.000 euro kan al volstaan om reiskosten te dragen en voorbereidingen te treffen.
Contacteer ons gerust.
"Het afgelopen academiejaar kreeg ik de fantastische kans om 7 maanden stage te lopen in Oslo, Noorwegen. Daarbij kwam nog een extra week een conferentie in Tromsø, op de Noordpool. Dit is een ervaring waarvoor ik UHasselt altijd enorm dankbaar voor zal zijn."
Sylvie Van Genderen - master Biomedische Wetenschappen
Aan grote uitdagingen heeft de wereld van vandaag geen gebrek. En het zijn jonge talentvolle mensen die daarvoor oplossingen zullen moeten bedenken. Zij moeten dan ook alle kansen krijgen om hun kennis, talenten en competenties te ontwikkelen. “Geld zou in dat verhaal nooit een barrière mogen zijn”, zegt Hubert Surinx. Vanuit dat idee werd het Hubertus fonds opgericht om aan UHasselt studenten die het financieel moeilijk hebben een duwtje In de rug te geven.
Hubert is geboren in 1936 in de mijnstreek, in een huisgezin van 5 kinderen. De oorlogsjaren waren zoals voor velen moeilijk en het overlijden van moeder toen hij pas 14 was, hadden een grote impact op zijn leven. “Mijn vroege interesse voor de elektronica was echter richtinggevend en ik leerde al vlug om te gaan met de toenmalige radiolampen. Zo leerde ik radiotoestellen herstellen, bouwde ik geluidsinstallaties en de centjes die ik hiermee verdiende hebben bijgedragen aan de kosten van mijn studies. Daardoor kwam ik niets tekort en had ik de ruimte om te studeren en later buitenlandse beroepservaring op te doen. Dit laatste was bepalend voor mijn verdere loopbaan. Ik heb altijd goed beseft dat niet alle jongeren dezelfde financiële mogelijkheden hebben.
Met dit fonds wil ik de studenten graag steunen om hun horizon te verruimen en ervaringen op te doen waar mensen weer nieuwe kansen kunnen grijpen. Dit is een ervaring voor het leven.”