Toelating aanvragen wanneer je geen Vlaams diploma hebt

Stap 1: Kies een opleiding

Bekijk het volledige aanbod van opleidingen. https://www.uhasselt.be/nl/studeren/opleidingen

Nog niet zeker van jouw keuze? Kom een kijkje nemen op één van onze infodagen. https://www.uhasselt.be/nl/infodagen

Stap 2: Check de toelatingsvoorwaarden

Om met een niet-Vlaams diploma aan de UHasselt te studeren moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Controleer eerst of je aan alle voorwaarden voldoet, voor je een toelatingsdossier opstart.

1. Voldoe ik aan de diplomavoorwaarden?

We beoordelen het niveau van het diploma volgens het principe dat het voorgelegde diploma de student toegang geeft tot (gelijkaardige) universitaire studies in het land waarin het diploma werd uitgereikt.

Studenten uit Nederland kunnen met een VWO-diploma en een Nederlandstalige propedeuse rechtstreeks inschrijven voor een bacheloropleiding aan de UHasselt.

Met een HAVO of MBO-diploma kan je niet worden toegelaten tot één van onze bacheloropleidingen.

Let wel, voor bepaalde opleidingen gelden er extra toelatingsvoorwaarden, zoals bv. het toelatingsexamen arts en de ijkingstoetsen/starttoetsen.

2. Voldoe ik aan de taalvoorwaarden?

Alleen studenten die voldoende kennis hebben van het Nederlands worden toegelaten tot de eerste inschrijving voor een opleiding/postgraduaat met het Nederlands als onderwijstaal. De kennis van het Nederlands wordt getoetst; de toets kan worden afgenomen door de universiteit zelf of door een instelling of organisatie die door de universiteit hiervoor wordt erkend.

Waar kan ik een taaltest afleggen?

Je kan deelnemen aan de taaltest, georganiseerd door de Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg (AUHL). Deze wordt tweemaal per jaar georganiseerd en je betaalt een deelnamekost van 75 euro. Je kan in de periode mei-september maar één maal deelnemen aan de taaltest. Inschrijven kan via deze link.

Kan ik mij voorbereiding op de taaltest?

Twijfel je of je over de juiste competenties beschikt of wil je gewoon de Nederlandse taal nog wat beter inoefenen? Dan kan je via PCVO Moderne Talen een voorbereidende lessenreeks volgen om je klaar te stomen voor de taaltest Nederlands. Meer informatie over deze voorbereidende cursus vind je via deze link.

Wie kan worden vrijgesteld van de taaltest?

Volgende studenten zijn vrijgesteld van het onderzoek naar een voldoende kennis van het Nederlands:

  • zij die ten minste één leerjaar in het Nederlandstalig secundair onderwijs met vrucht hebben voltooid;
  • zij die geslaagd zijn verklaard voor een opleiding of voor één of meerdere opleidingsonderdelen met een totale studieomvang van ten minste 60 studiepunten aan Nederlandstalige opleidingsonderdelen in het hoger onderwijs;
  • zij die succesvol het toelatingsexamen arts of tandarts hebben afgelegd, georganiseerd door de Vlaamse overheid;
  • zij die succesvol het Nederlands staatsexamen NT2 programma II hebben afgelegd, georganiseerd door het Nederlands College voor Toetsen en Examens;
  • zij die het certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) hebben behaald – ‘Educatief Startbekwaam (STRT)’, (t.e.m. 2014: het Profiel taalvaardigheid hoger onderwijs (PTHO)), uitgereikt door de ‘Taalunie’;
  • zij die het certificaat Interuniversitaire Taaltest Nederlands voor Anderstaligen hebben behaald (ITNA – ERK B2) uitgereikt door het Universitair Centrum voor Talenonderwijs (UCT Gent), Linguapolis (UA), het Instituut voor levende talen (KU Leuven) of het Academisch Centrum voor taalonderwijs (ACTo, VUB).

Opgelet: Studenten die wensen in te schrijven onder diplomacontract in een educatieve masteropleiding dienen voor aanvang van de opleiding te beschikken over kennis van de Nederlandse taal niveau ERK-C1.

Volgende kandidaat-studenten voor een educatieve masteropleiding zijn vrijgesteld van het onderzoek naar een voldoende kennis van het Nederlands:

  • zij die geslaagd zijn verklaard voor een opleiding of voor één of meerdere opleidingsonderdelen met een totale studieomvang van ten minste 60 studiepunten aan Nederlandstalige opleidingsonderdelen in het hoger onderwijs;
  • zij die het certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) hebben behaald – ‘Educatief Professioneel (EDUP) – C1’, uitgereikt door de ‘Taalunie’;
  • zij die het certificaat Interuniversitaire Taaltest Nederlands voor Anderstaligen hebben behaald (ITNA - ERK C1) uitgereikt door het Universitair Centrum voor Talenonderwijs (UCT UGent), Linguapolis (UA), het Instituut voor levende talen (KU Leuven) of het Academisch Centrum voor taalonderwijs (ACTo, VUB).

3. Heb ik nog voldoende leerkrediet?

Bij aanvang van je opleiding start je met een saldo van studiepunten. Dit geheel van studiepunten vormt jouw leerkrediet waarmee je je mag inschrijven voor een basisopleiding aan een hogeschool of een universiteit met een diploma- of creditcontract. Alle informatie over het leerkrediet wordt gebundeld op deze pagina.

4. Zijn er specifieke toelatingsvoorwaarden voor de opleiding die ik wil volgen?

Voor bepaalde opleidingen gelden er bijkomende toelatingsvoorwaarden:

Bacheloropleiding geneeskunde:

Als je geneeskunde wil studeren, moet je vooraf slagen en gunstig gerangschikt zijn voor het toelatingsexamen arts. Het examen wordt jaarlijks georganiseerd door het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Meer informatie vind je op deze pagina.

Bacheloropleiding biomedische wetenschappen, industrieel ingenieur, fysica of wiskunde:

Iedereen die wil starten aan de bacheloropleiding biomedische wetenschappen, industrieel ingenieur, fysica of wiskunde moet hiervoor verplicht een ijkingstoets/starttoets afleggen. De data waarop je kan meedoen aan de ijkingstoets/starttoets aan UHasselt, vind je op https://www.ijkingstoets.be

Stap 3: Check belangrijke data en deadlines

Taaltest:

Surf naar deze website voor meer info over de taaltest en om je in te schrijven voor de test.

Toelatingsexamen arts:

Meer info over het toelatingsexamen arts, kan je hier vinden.

Ijkingstoetsen:

Voor meer informatie over de ijkingstoetsen, verwijzen we je graag door naar deze website.

Indienen dossier:

Dien de toelatingsaanvraag in voor de deadline:

  • 1 mei: als je een visum moet aanvragen
  • 15 augustus wordt sterk aangeraden als deadline voor alle andere kandidaten die geen visum moeten aanvragen. We kunnen immers niet garanderen dat dossiers die na 15 augustus worden ingediend, verwerkt zullen zijn voor de start van het academiejaar.

Ook als je jouw diploma nog moet behalen of nog deel moeten nemen aan de taaltest, het ingangsexamen of een ijkingstoets kan je al een toelatingsdossier opstarten.

Introductiedagen:

Ook dit jaar wordt er voor de eerstejaarsstudenten, de schakelstudenten IIW en de studenten van de educatieve masteropleidingen enkele dagen voor de eigenlijke start van het academiejaar, per faculteit of per opleiding een introductiedag georganiseerd. Alle eerstejaarsstudenten zijn verplicht hieraan deel te nemen.

De data van de introductiedagen vind je hier.

Start academiejaar:

Het nieuwe academiejaar start telkens de derde maandag van september. Voor academiejaar 2023-2024, zal dat maandag 18 september zijn.

Studenten moeten zich definitief inschrijven vóór de start van het academiejaar. Definitief inschrijven is pas mogelijk als je officieel werd toegelaten via jouw online dossier en via mail.

Een afspraak maken voor een definitieve inschrijving, kan via deze link.

Let op: internationale studenten moeten zich on campus gaan inschrijven. 

Stap 4: Start een toelatingsdossier op

Als je niet in het bezit bent van een Vlaams diploma of studiebewijs (*), kan je toelating aanvragen om aan onze universiteit te studeren. Dat doe je door een toelatingsdossier in te dienen. Deze aanvraag bestaat uit twee delen:

  1. Maak jouw online dossier in orde.
  2. Bezorg de gevraagde documenten persoonlijk (na afspraak via toelatingbama@uhasselt.be) of per post op het volgende adres:

Universiteit Hasselt
Leen Jorissen
Martelarenlaan 42
3500 Hasselt

Ook als je jouw diploma nog net niet behaald hebt of de taaltest, het toelatingsexamen arts of de ijkingstoets nog moet afleggen, kan je al een dossier opstarten.

(*) Een Nederlands VWO-diploma en een Nederlandstalige propedeuse geven wel rechtstreeks toelating tot één van onze bacheloropleiding. Meer info voor studenten uit Nederland vind je hier.

Afhankelijk van de opleiding die je wil volgen en het diploma dat je al behaalde, geldt er een aparte procedure:

Je wil een Nederlandstalige bacheloropleiding volgen en hebt één van de volgende diploma's:

  • diploma secundair onderwijs uit de Franse en Duitstalige gemeenschap
  • internationaal baccalaureaat uitgereikt door de International Baccalaureate Organizational in Genève
  • het Europees baccalaureaat uitgereikt door een Europese school

Maak dan jouw online aanmelding in orde en bezorg de volgende documenten:

  1. Gewettigde kopie van het diploma (op papier bezorgen)
  2. Bewijs van voldoende kennis van het Nederlands
  3. Extra attesten: deelname aan starttoets / gunstig gerangschikt voor examen tandarts
  4. identiteitskaart / verblijfsvergunning

Je wil een Nederlandstalige bacheloropleiding volgen en hebt het volgende diploma:

  • een studiebewijs buiten de Vlaamse gemeenschap met uitzondering van en Nederlands diploma VWO of propedeuse (*)

Maak dan jouw online aanmelding in orde en bezorg de volgende documenten:

  1. Gelegaliseerde(**) kopie van het diploma (op papier bezorgen)
  2. Bewijs van voldoende kennis van het Nederlands
  3. Extra attesten: deelname aan starttoets / gunstig gerangschikt voor examen tandarts
  4. Identiteitskaart / verblijfsvergunning

Je wil een Nederlandstalige masteropleiding volgen en behaalde een Vlaams diploma Hoger Onderwijs

Bekijk dan eerst de  toelatingsvoorwaarden in de studiegids en neem contact op met de studieloopbaanbegeleider van de opleiding die je wil volgen.

Je wil een Nederlandstalige masteropleiding volgen en behaalde een Nederlands diploma WO/HBO

Maak dan jouw online aanmelding in orde en bezorg de volgende documenten:

  1. Gewettigde kopie van het diploma en het diplomasupplement/de cijferlijst (op papier bezorgen)
  2. Bewijs van voldoende kennis van het Nederlands
  3. Identiteitskaart / verblijfsvergunning

Je wil een Nederlandstalige masteropleiding volgen en behaalde een ander diploma hoger onderwijs van buiten de Vlaamse gemeenschap

Maak dan jouw online aanmelding in orde en bezorg de volgende documenten: 

  1. Gelegaliseerde(**) van het diploma en het diplomasupplement/de cijferlijst (op papier bezorgen)
  2. Bewijs van voldoende kennis van het Nederlands
  3. Identiteitskaart / verblijfsvergunning

Je wil een Engelstalige masteropleiding volgen

Belgische en niet-Belgische studenten die een Engelstalige masteropleiding willen volgen, verwijzen we graag verwijzen we door naar deze pagina. 


(*) Studenten met een Nederlands diploma VWO of Nederlandstalige propedeuse kunnen zich rechtstreeks online voorinschrijven en brengen hun origineel diploma mee bij inschrijving.

(**) De legalisatie gebeurt door de Belgische Ambassade in het land waar het diploma werd uitgereikt.

In sommige gevallen is de legalisatie door de Belgische ambassade niet vereist.

  1. Het land waar het diploma werd uitgereikt, heeft "The Convention Abolishing the Requirement of Legalisation for Foreign Public Documents" (1961) ondertekend. In dergelijke gevallen volstaat de "Apostille". Raadpleeg de officiële website, om te zien of jouw land de conventie heeft ondertekend en te zoeken wie er in uw land bevoegd is om de Apostille te plaatsen.
  2. Het land waar uw diploma werd uitgereikt heeft een overeenkomst met België, wat de legalisering betreft. De volgende landen worden vrijgesteld van legalisatie, een ‘voor eensluidend verklaarde kopie’ (Certified copy)volstaat: Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk, Ierland, Italië, Letland, Luxemburg en Nederland.

Stap 5: Verwerking van het toelatingsdossier

Het verwerken van een dossier kan wat tijd in beslag nemen. We raden je daarom aan om tijdig een toelatingsaanvraag op te starten.

Als we jouw dossier verwerkt hebben, kan één van de volgende statussen worden toegekend in jouw online dossier:

  • Bijkomende info: Het dossier is nog niet volledig. Bijkomende informatie wordt opgevraagd.

  • In beraad: Op basis van het volledige dossier wordt beslissing genomen.

  • Toegelaten of niet toegelaten: De positieve of negatieve beslissing wordt meegedeeld via online dossier/mail.

Stap 6: Toegelaten? Schrijf je definitief in!

Als je kan worden toegelaten tot één van onze opleidingen, wordt je daarvan op de hoogte gebracht via jouw voorinschrijvingsdossier. Je ontvangt ook een mail.

Na ontvangst van deze toelatingsmail, mag je een afspraak maken om definitief in te schrijven. Schrijf je in vóór de start van het academiejaar. 

Let op: internationale studenten moeten zich on campus inschrijven.

De UHasselt organiseert ieder jaar introductiedagen voor eerstejaarsstudenten. De data van de introductiedagen van jouw opleiding, vind je hier.

Ook raden we je aan om contact op te nemen met de studiebegeleider en de studieloopbaangeleider van de opleiding die je gaat volgen.

Stap 7: Student aan de UHasselt

Proficiat! Je bent ingeschreven als student aan de UHasselt.

Stel nu zo snel mogelijk jouw studietraject samen. Meer info vind je hier.

Andere interessante informatie voor studenten, kan je hier terugvinden.

Veel succes!

Contact

Nog vragen? Bekijk zeker onze FAQ-pagina eens of stuur een mailtje naar toelatingbama@uhasselt.be.

FAQ toelating aanvragen

Welke diplomavoorwaarden gelden er voor studenten uit Nederland?

Voor studenten met een diploma behaald in Nederland, hangt de inschrijvingsprocedure af van de vooropleiding. Met een VWO-diploma of een Nederlandstalige propedeuse kun je rechtstreeks inschrijven voor een bacheloropleiding aan de UHasselt.

Let wel, voor bepaalde opleidingen gelden er extra toelatingsvoorwaarden, zoals bv. het toelatingsexamen arts en de ijkingstoetsen/starttoetsen.

Met een HAVO of MBO-diploma kan je niet worden toegelaten tot één van onze bacheloropleidingen.

Welke diplomavoorwaarden gelden er voor studenten uit de UK?

Studenten met een diploma uit de UK, kunnen toegelaten worden met een GCE-diploma met 3 behaalde A-levels.

Studenten met een diploma uit de UK, moeten steeds een toelatingsaanvraag indienen.

Welke diplomavoorwaarden gelden er voor studenten uit de VS?

Aan kandidaten met een secundair diploma uit de VS vragen we een High school diploma met een transcript of records dat ten minste 4 behaalde AP's vermeldt.

Studenten met een diploma uit de VS, moeten steeds een toelatingsaanvraag indienen.

Kan ik een voorbereidingsjaar Nederlands volgen aan de UHasselt?

Aan de UHasselt kan je geen voorbereidingsjaar Nederlands volgen.

Via PCVO Moderne Talen kan je Nederlandse les volgen alsook de speciale lessenreeksen “Nederlands voor Hoger Onderwijs” en “Op weg naar de taaltest”.