Expertopleiding • 10 sessies • Nederlandstalig
Deze verdiepende expertopleiding van het opleidingstraject Oogzorg behandelt de verscheidene maculaire pathologieën.
De belangrijkste inzichten krijg je mee in 7 theoretische sessies aangevuld met een sessie omtrent low vision hulpmiddelen en een afsluitende macula quiz. Daarnaast krijg je de kans om mee te kijken met experts ter zake tijdens een retinakliniek en in de operatiezaal.
Na deze cursus is de student in staat om een ondersteunende rol op te nemen aangaande diagnose, behandeling en opvolging van maculaire ziekten. Zo kan de geslaagde student rode vlaggen herkennen op OCT scans, het nut inschatten van bijkomende multimodale beeldvorming en uitleg verschaffen omtrent de mogelijke contrast angiografieën. Daarnaast kan de student een informed consent toelichten rond zowel de mogelijke medicamenteuze als chirurgische behandeling van verscheidene maculaire aandoeningen.
Deze opleiding wordt georganiseerd in het kader van het opleidingstraject Oogzorg, onder leiding van prof. Willekens en in samenwerking met de Faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen en staat enkel open voor deelnemers die de expertopleiding 'Eerstelijns oogzorg' succesvol voltooiden.
Het opleidingstraject oogzorg geeft een klinisch wetenschappelijk onderbouwde update aan alle geïnteresseerde betrokkenen in het oogzorglandschap. De expertopleiding 'Oogzorg – maculaire problematiek’ behandelt de verschillende maculaire aandoeningen inclusief diagnostiek en therapie.
Iedereen professioneel actief in de oogzorg en die de expertopleiding 'Eerstelijns oogzorg' succesvol heeft afgewerkt.
Sessie 1 | Introductie, functionele anatomie van de macula, symptomatologie en biochemie, diagnostisch arsenaal en intravitreale injectie
Sessie 2 | Leeftijdsgebonden maculadegeneratie en serosa centralis
Sessie 3 | Maculaire dystrofieën
Sessie 4 | Inflammatoir en retinovasculair maculair oedeem
Sessie 5 | Medicatie geïnduceerd maculair lijden
Sessie 6 | Vitreomaculaire tractie, macular hole en pucker
Sessie 7 | Vitrectomie
Sessie 8 | Low vision hulpmiddelen en macula quiz
Sessie 9 | bijwonen retina raadpleging / vitrectomie
Sessie 10 | Eindtoets: casuïstiek in groepjes
Dr. Koen Willekens, zelf actief als oogarts te Geel en Ziekenhuis Oost-Limburg, coördineert het opleidingstraject. Hij volgde zijn opleiding geneeskunde aan de Universiteit Hasselt en KU Leuven waarna hij specialiseerde in de oogheelkunde te UZ Leuven, ZOL Genk en Augenklinik Sulzbach. De vorming tot oogarts werd gecombineerd met het behalen van een doctoraat. Zijn persoonlijk interessegebied situeert zich voornamelijk bij retinale aandoeningen.
Dokter Joke Ruys is oogarts met specialisatie in netvliespathologie en hereditaire oogheelkundige afwijkingen.
Zij volgde haar opleiding in UZGent en in ZNA Middelheim. Zij is werkzaam in UZGent, VITAZ ziekenhuis Sint-Niklaas en New Vision Oogkliniek Edegem.
Dr. Kevin Smeets is oftalmoloog en is werkzaam in het Oogcentrum ZIE alsook aan het az Vesalius.
Hij is gespecialiseerd in algemene oogheelkunde, medische retina en cataractchirurgie.
Hij volgde zijn opleiding geneeskunde aan de UHasselt en KU Leuven waarna hij specialiseerde in de oogheelkunde te UZ Leuven, ZOL Genk en AZ Turnhout en in het Verenigd Koninkrijk.
Mevrouw Nina Flamant is Optometrist & Low Vision Specialist bij Optiek Beckers. Na haar studies aan de HUBrussel (nu Odisee) is ze zich blijven bijscholen in binnen- en buitenland. Dankzij een nauwe samenwerking met de oogartsen heeft ze reeds een sterkte reputatie opgebouwd in de ruime regio voor het aanpassen van hulpmiddelen voor Low Vision patiënten.
De expertopleiding 'Oogzorg - de maculaire problematiek' maakt deel uit van het opleidingstraject Oogzorg, georganiseerd onder leiding van prof. Willekens en in samenwerking met de Faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen.
Deelnemen aan deze opleiding kan enkel mits het volgen van en slagen voor de expertopleiding 'Eerstelijns oogzorg'
Naast deze verdiepende expertopleiding willen we in de toekomst ook de volgende opleidingen aanbieden in het kader van het opleidingstraject Oogzorg:
De expertopleiding 'Verdieping in de maculaire problematiek' bestaat uit 8 theoretische sessies, een operatiezaal visite en een eindtoets.
De theoretische sessies vinden telkens van 19.30 uur tot 21.30 uur plaats op onderstaande woensdagen:
Je kan de theoretische sessies van deze opleiding naar keuze on campus of synchroon online volgen. De sessies worden niet opgenomen.
Agoralaan, 3590 Diepenbeek
Na afronding van deze expertopleiding en bij voldoende aanwezigheid ontvang je een attest van deelname.
Slaag je bovendien voor de eindtoets, dan ontvang je een getuigschrift permanente vorming.
Accreditatie voor artsen wordt aangevraagd.
De deelnameprijs bedraagt € 1500 excl. 21% BTW (of € 1.815,00 incl. 21% BTW).
Je kan voor deze opleiding gebruik maken van de KMO-portefeuille onder het thema 'Personeelsmanagement'. Ons erkenningsnummer is DV.O215745.
Om deel te kunnen nemen aan deze expertopleiding moet je de opleiding 'Eerstelijns oogzorg' succesvol afgerond hebben.
Klik hier om in te schrijven voor deze Expertopleiding Verdieping de Maculaire problematiek.
Er worden maar maximum 20 deelnemers aanvaard. Snel inschrijven is dus een must.
Door in te schrijven via ons inschrijvingsformulier gaat u akkoord met de specifieke voorwaarden van UHasselt SEE.