Gratis lezingenreeks • Nederlandstalig
De leerstoel “Medische Ethiek”, genoemd naar wijlen erevoorzitter van de Raad van Bestuur van de Universiteit Hasselt, Dr. Jules Knapen, werd door het Universiteitsfonds Limburg (UFL) ingesteld.
Voor de financiering ervan wordt jaarlijks beroep gedaan op giften, die door donateurs aan het UFL worden gegeven. Een bijdrage aan dit maatschappelijk project wordt ten zeerste gewaardeerd. Voor giften vanaf 40 euro wordt een fiscaal attest afgeleverd. “Rekeningnr. UFL BE36 4532 5278 1181, met vermelding MEDETH.”
Mevrouw Griet Frère is auteur, ervaringsdeskundige en stafmedewerker bij Similes. Similes is een organisatie die familieleden en naasten van mensen met psychische problemen ondersteunt.
Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Similes schreef Griet Frère getuigenissen van families neer in ‘Het komt voor in de beste families’. Het boek reikt inzichten aan voor het samenleven met een naaste met psychische problemen. De auteur en spreker, Griet Frère, heeft een ouder met een psychische kwetsbaarheid en legde zelf een weg af om die ervaring een plaats te geven in haar eigen leven.
Dit boek is geschreven voor en door familie van mensen met een psychische aandoening. Het helpt ook iedereen in de ruimere omgeving (vrienden, collega’s, buren, hulpverleners…) om beter om te gaan met uitdagingen die psychische problemen met zich meebrengen. Het boek wil naasten leiden naar herstel, dankzij praktische handvaten en persoonlijke verhalen. Je vindt er erkenning in en hoop.
Prof. dr. Luc Goossens is emeritus professor aan de KU Leuven en een vooraanstaand expert op het gebied van eenzaamheid. Hij is verbonden aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven.
Het onderzoek van professor Goossens richt zich voornamelijk op eenzaamheid bij jongeren en de impact ervan op hun ontwikkeling. Langdurige eenzaamheid kan ernstige gevolgen hebben voor zowel het individu als de samenleving. Het onderzoek van Luc Goossens toont aan dat te hoge verwachtingen van sociale contacten een belangrijke factor kunnen zijn die bijdraagt aan gevoelens van eenzaamheid. Hij werkt samen met andere wetenschappers om de mechanismen achter eenzaamheid beter te begrijpen. Luc Goossens zal ook ingaan op interventies om gevoelens van eenzaamheid te verminderen.
Mevr. Anniek Gavriilakis is een professionele ritueelontwerper en spreker met een achtergrond in rechten en cultureel management. Als voormalig directeur van Bond Zonder Naam heeft ze veel ervaring met het werken met mensen in moeilijke situaties, zoals vluchtelingen, gevangenen en daklozen.
Mevrouw Gavriilakis heeft er haar missie van gemaakt: het ontwerpen en begeleiden van rituelen op maat. Ze benadrukt het belang van rituelen in zowel persoonlijke als professionele omgevingen om mensen te helpen veranderingen te verwerken en effectief vooruit te gaan. Ondertussen ontwierp ze al meer dan 200 impactvolle rituelen, waarbij ze mensen helpt om af te ronden en te verwerken wat was, te vieren en waarderen wat is , en te schakelen naar wat zal zijn. Of het nu gaat over omgaan met een leeg nest of afscheid van een geliefde. Haar rituelen bieden veiligheid, houvast en opluchting in tijden van verandering.
Prof. dr. Sara Willems is hoofddocent en vakgroepvoorzitter van de vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent. Daarnaast is Sara Willems promotor binnen het Centre for the Social Study of Migration and Refugees (CESSMIR), een interdisciplinair centrum binnen de UGent dat zich toelegt op de sociale impact van migratie en vluchten en activiteiten verzorgt op het vlak van onderzoek, onderwijs en dienstverlening.
Een toegankelijke, veilige en kwalitatieve gezondheidszorg voor iedereen, inclusief de meest kwetsbaren in de samenleving. Dat is de focus van het onderzoeksteam van prof. Willems. Haar onderzoek richt zich niet op specifieke bevolkingsgroepen, maar op een brede benadering van diversiteit (etnisch-cultureel, sociaaleconomisch, gender,…). Daarbij worden systeemkenmerken onderzocht die bijdragen aan eerlijke en toegankelijke zorg voor iedereen. Bijzondere interesse gaat naar sociale variatie in kwaliteitszorg en patiëntveiligheid. De doelstelling is en blijft het verminderen van gezondheidsongelijkheid.
Maandag 13 januari 2025
Griet Frère - Het komt voor in de beste families
Donderdag 13 februari 2025
Luc Goossens - Over eenzaamheid – steeds nauwer verbonden, maar toch vaak eenzaam
Dinsdag 25 februari 2025
Anniek Gavriilakis - Ritueel leven: op het ritme van bijzondere momenten
Donderdag 20 maart 2025
Sara Willems - Een toegankelijke, veilige en kwalitatieve gezondheidszorg voor iedereen, inclusief de meest kwetsbaren
Accreditering voor artsen werd aangevraagd.
De lezingen kunnen fysiek worden gevolgd in auditorium H6 van de Universiteit Hasselt, Campus Diepenbeek, gebouw D. De lezingen starten telkens om 20.00 uur en eindigen rond 22.00 uur.
Mocht u de lezing digitaal wensen te volgen, ontvangt u een dag op voorhand hiervoor een link.
Deelname is gratis.
Deelname aan de lezingen Medische Ethiek is gratis.
Graag vragen we u om in te schrijven via het online inschrijfformulier.
UHasselt wil u er attent op maken dat er foto’s gemaakt kunnen worden in de publieke ruimtes van de universiteit (Agora, aula’s …). Deze foto’s kunnen gebruikt worden voor de mediakanalen van UHasselt, voor marketingdoeleinden, voor onderwijsgebonden producten en voor publicaties.