Limburgs event over de organisatie van verpleegkundige zorg

Tweedaags event •  Nederlandstalig • on campus


Limburgs Event voor de Organisatie van Verpleegkundige Zorg is een inspirerende bijeenkomst voor  (praktijk)lectoren verpleegkunde uit onderwijsinstellingen, leidinggevende verpleegkundigen en stagecoördinatoren uit zorginstellingen.

Dit is dé gelegenheid om kennis te delen, te netwerken en samen te bouwen aan de toekomst van verpleegkundige zorg.

Limburgs Event Verpleegkundige Zorg 2025

Doelgroep

Dit event richt zich tot alle (praktijk)lectoren verpleegkunde uit onderwijsinstellingen, leidinggevende verpleegkundigen en stagecoördinatoren uit zorginstellingen

Datum en tijdstip

Datum: woensdag 5 of donderdag 6 februari 2025
Tijd: 08u30-17u00, aanmelden vanaf 08u15

Programma

Tijdstip

Programma

08u30

Opening : Welkomstwoord

08u40

Keynote:

  • Prof. dr. Simon Malfait - "De toekomst van verpleegkunde: visie en strategie voor een sterk beroep"

09u10

Plenaire sessie:

  • Mevr. Ellen De Wandeler - "Veranderende competenties als sleutel in de transitie"
  • Mevr. Uschi Colemonts - “Verpleegkundige zorgorganisatie: een pilot in de ziekenhuispraktijk”
  • Mevr. Ingrid Dreessen - “Het KB over de activiteiten van het dagelijks leven in actie: de wetgevingsgolf en haar invloed op woonzorgcentra"

09u40 - 10u00

Pauze

10u00

Plenaire sessie:

  • Dr. Kristel Marquet - “Verpleegkunde in de geestelijke gezondheidszorg: een beroep met uitsterven bedreigt?”
  • Mevr. Solange Indenkeef & dhr. Kristof Balliu - “Samen sterk: taakdifferentiatie als bouwsteen van de thuisverpleging"

11u30

Ronde tafel gesprek met interactieve vragen

12u00-13u00

Lunch

13u00 - 15u15

Break out sessies, een combinatie van een interactief college & twee workshops naar keuze:

  • Interactief college: De hervorming van het verpleegkundig beroep in een notendop.
    Op 7 mei 2024 gaf het federaal parlement groen licht aan een grondige hervorming van het verpleegkundig beroep. Tijdens deze sessie komen zowel de inhoud als de implicaties van deze hervorming op een interactieve manier aan bod. Deze sessie is een vast onderdeel van het namiddagaanbod.
  • Workshop 1: Structural empowerment in beweging: van kennis naar kracht.
    In deze workshop worden deelnemers geïntroduceerd in het concept structural empowerment en leren zij hoe ze dit kunnen toepassen in hun eigen organisatie door middel van interactieve oefeningen en praktijkvoorbeelden.
  • Workshop 2: Systeemdenken: waarom verpleegkundigen het beroep verlaten.
    Waarom verlaten zoveel verpleegkundigen de zorg, ondanks het feit dat ze eigenlijk onmisbaar zijn. In deze workshop gebruiken we systeemdenken om samen de onderliggende oorzaken en verbanden te ontrafelen en deze te visualiseren in een systeemmap. Ontdek hoe een helder overzicht de eerste stap kan zijn naar duurzame oplossingen!
  • Workshop 3: Complexe zorg: what it is, and what it’s not?
    Complexiteit is een term die in het KB wordt gebruikt om het verschil in verantwoordelijkheden tussen verpleegkundige zorgprofielen af te bakenen. Maar hoe bepalen we wat complex is? In deze co-creatie sessie nodigen we jullie uit om hierover na te denken en inzichten te delen. Laten we samen ontdekken hoe we complexiteit kunnen definiëren en ermee omgaan in de praktijk.
  • Workshop 4: Functiedifferentiatie in de zorg.
    Ben je benieuwd hoe functiedifferentiatie de zorg kan verbeteren? In deze workshop duiken we samen in de kansen en uitdagingen van taakverschuiving en -delegatie, afgestemd op jouw expertise en ervaring. In deze workshop kom je tot heldere inzichten en praktische handvatten voor de toekomst
  • Workshop 5: Organiseren van verpleegkundige zorg: een tabletop simulatie.
    Tijdens deze interactieve tabletop simulatie gaan we aan de slag met realistische scenario’s en leren we samen slimme oplossingen bedenken voor complexe situaties. Ontdek hoe teamwork en strategisch plannen direct impact kunnen maken van jouw afdeling
  • Workshop 6: Mentorschap in een veranderend zorglandschap
    Deze workshop richt zich op het verkennen en definiëren van de essentiële eigenschappen en kernwaarden die een verpleegkundig mentor succesvol maken. Het doel is om na te denken  over de veranderende rol van mentoren en het belang van een gedeelde visie op kwaliteiten, waarden en rollen in de context van de veranderingen in het verpleegkundig beroep.

15u15-15u45

Pauze

15u45 - 16u45

Hervatten van break out sessies, een combinatie van een interactief college & twee workshops naar keuze

Dit event biedt een unieke kans om nieuwe inzichten op te doen en samenwerkingsmogelijkheden te ontdekken. Samen maken we verpleegkundige zorg sterker en toekomstbestendig.

Locatie

Je kan dit event volgen op:

  • Campus Diepenbeek, gebouw D
  • Vlot bereikbaar met de trein, de fiets, de bus en auto
  • Op 20 min. fietsen van centrum Hasselt

Campus Diepenbeek

Uhasseltsee Corporate
Locatie

Agoralaan, 3590 Diepenbeek

Inschrijvingsgeld

Deelname is niet gratis, we hanteren een voordelig tarief van €25,00 vrij van BTW. voor personeelsleden uit de non-profitsector (onderwijs en zorg). Vergeet niet je professionele e-mailadres te gebruiken bij inschrijving, zodat we dit kunnen verifiëren.

Werk je in een andere sector? Dan geldt een tarief van €250,00 excl. 21% BTW. In dat geval kan je wel gebruik maken van de KMO-portefeuille. Ons erkenningsnummer is DV.O215745.

Erkenning

Iedere deelnemer krijgt een attest van deelname.

Vragen?

UHasselt School of Expert Education

Inschrijven

Mis deze kans niet en registreer je vóór 18 januari 2025 via deze link.

Wanneer je je registreert kan je kiezen voor de datum die jou het beste past. In de week van 20 januari krijg je een e-mail met de bevestiging en kan je jouw voorkeuren van workshops doorgeven.

Het aantal plaatsen is beperkt, dus wacht niet te lang en verzeker jezelf van een plek!

Initiatiefnemers

Health Campus Limburg DC , POM Limburg, UHasselt, THINK³, ZOL, JESSA ziekenhuis, AZ Vesalius, Sint-Trudo ziekenhuis, SFZ Heusden, Noorderhart, Wit Gele Kruis Limburg, Asster, OPZC Rekem, Medisch centrum Sint Jozef, Integro VZW, WV Zorgbedrijf ouderenzorg Genk, UCLL, PXL, PIVH, Hast, HBO verpleegkunde Genk, … organisaties die zich graag ook willen aansluiten mogen contact opnemen met THINK3@Uhasselt.be

Dit event is mogelijk met financiële steun van de provincie Limburg via het Health Campus Zorginnovatiefonds.