Bachelor & master • 180 + 120 studiepunten
Kennen en kunnen
Je leert doen
Doorheen je hele opleiding leer je essentiële vaardigheden (onderzoekscompetenties, werken in team, communicatie, ...) via verschillende opdrachten, projectwerk, practica en stages.
Onderzoekscompetenties ontwikkel je verder via doorgedreven stages en zo maak je kennis met de onderzoeks- en bedrijfswereld.
Je kan kiezen uit een brede waaier van stageplaatsen in binnen- en buitenland.
Begeleiding en ondersteuning
De gezondheid en ziekte van de mens staan centraal. Juist omdat je oog moet hebben voor evoluties in de geneeskunde, wetenschap en technologie als hefboom tot nieuwe oplossingen, kom je tijdens de opleiding biomedische wetenschappen in aanraking met uiteenlopende disciplines:
De bacheloropleiding is georganiseerd in kwartielen. Elk kwartiel bevat een opleidingsonderdeel (OPO) dat sterk biomedisch georiënteerd is en een kleiner ondersteunend OPO dat in het eerste bachelorjaar basiswetenschappen zoals chemie, fysica en wiskunde (statistiek) bevat. Beide OPO's zijn sterk op elkaar afgestemd.
Bekijk hieronder het studieprogramma, of ga naar de studiegids voor actuele informatie.
SP: Studiepunten
Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen.
SP: Studiepunten
Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen.
SP: Studiepunten
Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen.
Keuzeopleidingsonderdelen:
Je kan kiezen tussen vier afstudeerrichtingen. Ze behandelen actuele thema's die aansluiten bij het onderzoek van het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED), het Centrum voor Milieukunde (CMK), het Instituut voor Materiaalonderzoek (imo-imomec), het Limburg Clinical Research Center (in samenwerking met de ziekenhuizen ZOL en Jessa), de Mobile Health Unit, Healthcare innovatie, …
De vier afstudeerrichtingen zijn:
Het centrale thema van deze afstudeerrichting is het ontrafelen van moleculaire (onder andere genetische) mechanismen van belangrijke ziektebeelden. Je leert hoe je onderzoek verricht vanuit een wetenschappelijke hypothese en hoe je de onderzoeksresultaten vertaalt in nieuwe benaderingen voor preventie, diagnose en therapie. Je verwerft grondige kennis over moderne moleculaire onderzoekstechnologieën en het gebruik ervan in biomedische settings. Zo ben je optimaal voorbereid op een carrière in het wetenschappelijk onderzoek.
Deze afstudeerrichting wordt georganiseerd aan UHasselt met inbreng van Maastricht University.
Je bestudeert de invloed van allerhande milieufactoren op de menselijke gezondheid. Door de interacties tussen omgevingsfactoren (aanwezig in voeding, milieu of levensstijl) en het genetisch materiaal te begrijpen, wordt het mogelijk een preventief gezondheidsbeleid te ontwikkelen. Daarbij komen zowel toxicologische, moleculair biologische als epidemiologische aspecten aan bod. Daarnaast is er aandacht voor de maatschappelijke dimensie van de milieuproblematiek. Je studeert af als milieuwetenschapper die met tools uit de celbiologie, moleculaire biologie en biochemie interacties tussen mens en omgeving weet te bestuderen.
Deze afstudeerrichting wordt georganiseerd aan UHasselt met inbreng van Maastricht University.
Uniek in België! In deze afstudeerrichting maak je kennis met een nieuw en interdisciplinair wetenschapsdomein op de grens tussen fysica, chemie, elektronica en biomedische wetenschappen.
Met de huidige nanoscopische analysetechnieken kunnen biomoleculen worden gevisualiseerd en bestudeerd. Bovendien krijg je een introductie tot verscheidene geavanceerde fysische en chemische technieken die in de praktijk worden gebruikt. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van uiterst specifieke en gevoelige biosensoren voor het meten van ziektemerkers, het ontwerpen van geavanceerde implantaten op nanoschaal voor therapeutische toepassingen, de werkingsprincipes van medische toestellen en de ontwikkeling van nano(bio)materialen voor diagnose en therapie.
Deze afstudeerrichting wordt georganiseerd aan UHasselt met inbreng van Maastricht University.
In dit uniek masterprogramma wordt de focus gelegd op toegepast klinisch onderzoek. Je gaat dieper in op de mechanismen van ziektes en op nieuwe methodes van preventie, diagnose en therapie. Je scherpt je laboratoriumvaardigheden voor diagnostische en therapeutische toepassingen aan. Veel aandacht wordt besteed aan de opzet, uitwerking en regelgeving van klinische studies. Ook data- en kwaliteitsmanagement krijgen een belangrijke plaats in deze master. Als afgestudeerde beschik je over het ideale profiel om clinici te ondersteunen of als manager van klinische studies.
Daarnaast krijg je ook inzicht in de ontwikkeling van geneesmiddelen en ontdek je hoe de gezondheidszorg in België wordt georganiseerd. Hierdoor ben je ook klaar voor een carrière in de farmaceutische sector of de overheden betrokken bij de gezondheidszorg in ons land.
Vanuit de bachelor biomedische wetenschappen heb je ook rechtstreeks toegang tot volgende masteropleidingen aan UHasselt:
Via een schakelprogramma kan je instromen in de master Biomedische wetenschappen. Het schakelprogramma brengt je op het instapniveau van deze masteropleiding. Het aantal studiepunten van het schakelprogramma is afhankelijk van de gekozen master afstudeerrichting.
Tijdens het schakelprogramma volg je opleidingsonderdelen uit het eerste, tweede en derde bachelorjaar samen met de andere studenten.
Schakelprogramma's worden aangeboden voor:
Andere aanverwante professionele bacheloropleidingen dienen een aanvraag in bij de examencommissie.
Download hier de folder "Schakelprogramma's Master Biomedische wetenschappen"
Wil jij je voorkennis wiskunde en/of chemie opfrissen? Neem dan eens een kijkje bij onze septembercursussen.
Je kan rechtstreeks instromen (vanuit elke Belgische universiteit en Maastricht University):
Andere academische bacheloropleidingen (biochemie, biotechnologie, diergeneeskunde, toegepaste biologische wetenschappen of aanverwante opleidingen) dienen een aanvraag in bij de examencommissie. Indien noodzakelijk wordt er een voorbereidingsprogramma uitgewerkt.
Ben je een internationale student en geïnteresseerd in onze Engelstalige masteropleiding, dan kan je hier meer info + specifieke toelatingsvoorwaarden terugvinden.
Je kan instromen via een schakelprogramma.
Wetenschap heeft van jongs af al in mijn bloed gezeten. Hoe beïnvloeden externe factoren het menselijk lichaam? Daarom was de keuze voor een opleiding in de biomedische wetenschappen snel gemaakt. Momenteel werk ik als Process Analyst, waar ik insta voor allerlei statistische analyses en data management. Sanofi is een biotech bedrijf verantwoordelijk voor de productie van eiwit therapieën voor zeldzame erfelijke aandoeningen.
In mijn opleiding tot (Klinische) biomedische Wetenschapper heb ik niet alleen veel theoretische kennis opgedaan. Vanaf het eerste jaar word je meteen ondergedompeld in een praktische wetenschappelijke wereld. Op een hands-on wijze krijg je de kans om aan verschillende skills te werken zoals labvaardigheid, presenteren, werken in multidisciplinaire teams, kritisch denken en nog zoveel meer. Dit bleek de perfecte basis voor mijn job als Clinical Trial Assistant in het Universitair Ziekenhuis in Leuven. Met een uitgebreide theoretische basis en stage-ervaring kon ik met voldoende zelfvertrouwen starten aan deze nieuwe stap in mijn leven.
De opleiding biomedische wetenschappen heeft een sterk multidisciplinair karakter. Je bestudeert het menselijk lichaam en zijn complexe moleculaire processen niet enkel vanuit een biologisch perspectief, maar ook de chemie en fysica die schuil gaan achter dit wonderbaarlijk functioneren worden onder de loep genomen. Je leert het lichaam identificeren als zijnde zachte materie, die bijzondere eigenschappen kan voortbrengen als gevolg van de juiste krachtenbalans op de nanoschaal. Elk molecule leer je opbreken tot individuele atomaire bijdragen om zo een dieper inzicht te verwerven in ons dynamisch schouwspel. Voor mezelf is gebleken dat de kennis hieromtrent ook kan worden ingezet binnen andere takken van de wetenschap. Als doctoranda probeer ik vandaag vanuit mijn brede achtergrond in zachte materie bij te dragen tot het fundamenteel begrijpen van organisch-anorganische “perovskieten” en hun inzetbaarheid in hernieuwbare energie.
Nadat ik niet geslaagd was voor het ingangsexamen geneeskunde ben ik gestart met de opleiding biomedische wetenschappen om mijn kennis te verruimen en het jaar erna opnieuw te proberen. Echter is het tot het laatste nooit meer gekomen. De opleiding sprak me zo aan door zijn multidisciplinaire karakter dat ik snel beslist heb dat biomedische wetenschappen de opleiding voor mij was. Omdat ik graag iets met patiënten wou doen heb ik voor klinische biomedische wetenschappen gekozen als masteropleiding. Momenteel werk ik als Research Associate op de dienst cardiale heelkunde in het Jessa ziekenhuis. Ik heb een zeer gevarieerde job waarbij ik zowel patiëntencontact heb als data verzamel, analyseer, artikels schrijf en de indiening voor de ethische commissie klaarmaak.
Aangezien de levenswetenschappen mij altijd zeer sterk hebben aangesproken, heb ik dan ook niet getwijfeld om deze studierichting aan te vatten. Na enkele zeer boeiende en uitdagende stages in zowel ziekenhuizen alsook universiteiten, koos ik ervoor om te gaan lesgeven in de wetenschappen. Het overbrengen van kennis en vaardigheden bij jongeren in mijn job als leerkracht is waar ik iedere dag voldoening uit haal.
Andere belangrijke data van het academiejaar vind je terug in de academische kalenders.
Je bent zeker van een boeiende job
Als biomedicus ben je gegeerd op de arbeidsmarkt. Je kan kiezen uit een brede waaier van jobmogelijkheden in alle fasen van het onderzoek & ontwikkeling van geneesmiddelen en medische technologieën.
Je werkt vanuit je wetenschappelijke expertise mee aan de gezondheidszorg van de toekomst en dit op het niveau van preventie, diagnose en therapie. Je bent een cruciale schakel in de gezondheidszorg aangezien je een brugfunctie vervult tussen de verschillende spelers binnen de gezondheidszorg. Je zoekt met andere woorden mee naar een oplossing voor belangrijke gezondheidsproblemen zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten.
Hieronder zie je binnen welke domeinen je als biomedicus kan bijdragen aan de aanpak van deze ziekten:
Wij leggen verantwoording af over de kwaliteit van ons onderwijs, zodat jij zeker weet dat wát je leert je écht van pas zal komen. Alle informatie hierover kan je terugvinden op deze pagina.
Of volg eens een les!
Je kan tijdens schoolvakanties of op bepaalde woensdagnamiddagen een echt hoorcollege bijwonen tijdens de openlesdagen.