Dr. Jonas Schröder is kinesist en klinisch onderzoeker, gespecialiseerd in neurorevalidatie. Zijn onderzoek richt zich op het verbeteren van evenwichtsvaardigheden bij mensen die een beroerte hebben gehad, met als doel het risico op vallen te verminderen en een actieve levensstijl te bevorderen.
Dr. Schröder, die promoveerde aan de Universiteit Antwerpen, bestudeert adaptieve evenwichtsstrategieën na een beroerte, waarbij biomechanische metingen werden gebruikt om te onderzoeken hoe deze strategieën ontstaan en veranderen tijdens voortschrijdend herstel in de eerste drie maanden na de beroerte. Er wordt voorgesteld om trainingsinterventies beter af te stemmen op deze adaptieve strategieën om patiënten te helpen hun veiligheid en efficiëntie in activiteiten van het dagelijks leven te hervinden. Het project werd mogelijk gemaakt door financiering van Vlaamse Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) in België.
Dr. Schröder stelt dat dit soort onderzoek essentieel is voor de optimale levering van nieuwe technologie-ondersteunde intensieve revalidatietherapieën, vooral in de vroege herstelperiode wanneer de hersenplasticiteit lijkt toegenomen met een groter revalidatie-winst als gevolg. In deze context is hij ook betrokken bij de ontwikkeling en validatie van draagbare meettechnieken om biomechanische beoordeling in de klinische praktijk te introduceren.
Momenteel werkt hij als onderwijsassistent en postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Hasselt, België. Hij biedt ondersteuning aan verschillende projecten met betrekking tot balanscontrole en loopfunctie bij neurologische aandoeningen, waaronder beroerte, cerebrale parese en MS.