Jaarlijks proeven heel wat studenten aan de faculteit Revalidatiewetenschappen van een buitenlandse stage-ervaring. In het eerste en het tweede masterjaar krijg je de kans om je klinische en wetenschappelijke stage in het buitenland te ervaren.
De faculteit biedt interessante stageplaatsen aan binnen de Euregio en Europa, maar ook ver daar buiten; onder andere in Argentinië, Ecuador, Nepal en Canada.
1ste masterjaar
In je 3de bachelorjaar stel je je kandidaat voor een buitenlandse stage in je 1ste masterjaar. Je kan nog niet kiezen voor een verdiepend domein, maar je krijgt de kans om binnen de Euregio te proeven van de praktijk in een andere cultuur.
2de masterjaar
In het 2de masterjaar kan je kiezen uit een van de vele verdiepende klinische stages. Er is een groot aanbod binnen en buiten Europa. In je 1ste master heb je de tijd om te neuzen welke stageplaats je aanspreekt.
Bekijk de voorwaarden om op stage in het buitenland te kunnen.
Na je studie
Ook na het afronden van je studies kan je op stage.
Het Erasmus+ programma biedt namelijk ook beurzen voor stagemobiliteit vlak na het afstuderen van een graduaats- , een bachelor-, een masteropleiding of na het behalen van een doctoraat.
Pas afgestudeerden uit alle studiegebieden kunnen de beurs aanvragen. De startdatum mag in de loop van dat jaar plaatsvinden.
De stage rond je af binnen het jaar (12 maanden) na afstuderen.
Meer informatie vind je op deze webpagina.
1. Interesse in een buitenlandse stage! Wat nu?
Een buitenlandse stage spreekt jou aan. Maar je hebt nog wat vragen? Geen probleem. Tijdens onze infosessies kan je terecht voor alle antwoorden. Hieronder kan je alvast neuzen in de informatie die online beschikbaar is.
2. Keuze gemaakt! Op naar het buitenland. Maar hoe?
Je bent eruit. Zo'n buitenlands avontuur, dat is jou op het lijf geschreven. Maar hoe stel je je kandidaat?
3. Proficiat! Je bent geselecteerd. Wat nu?
Je hebt je selectietraject goed beëindigd. Dus nu start je administratieve avontuur. De deadline voor de aanmelding van je stage na de selectie is 20 februari. Je brengt in samenspraak met de facultaire coördinator je dossier in orde.
Je dossier bevat onder andere een stageovereenkomst en een beursaanvraag.
Via deze link vind je het overzicht van wat je in orde dient te brengen, voor, tijdens én na je stage.
Over de jaren heen, vertegenwoordigden heel wat studenten onze faculteit tijdens hun buitenlandse stage. We zien jou, onze student, als een ambassadeur van onze faculteit. Aan enkele van onze ambassadeurs vroegen we om ons te vertellen hoe hun ervaring was.
Wat waren hun leukste belevenissen en hun spannendste avonturen? Wat leerden ze bij van hun stage-ervaring? Hoe lukte het om je stage in een vreemde taal te doen? Hoe viel hun sociaal leven mee? Viel het makkelijk te combineren met je andere vakken? Veranderde deze buitenlandse ervaring écht hun leven?
Hier lees je hun verhalen.
Een stage doen in het buitenland zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Als student neem je een stap buiten je comfortzone. Je leert op een buitenlandse stageplaats omgaan met een andere werkwijze, met andere culturen en in het beste geval krijg je een nieuwe taal perfect onder de knie. Je kennis over het werkveld zal groeien, maar jij als persoon groeit ook uit deze ervaringen.
Zowel in je eerste als in je tweede masterjaar kan je je kandidaat stellen voor een stageplaats in het buitenland. In elk masterjaar heb je 4 stageperiodes van telkens 4 weken. Sommige buitenlandse stageplaatsen nemen 2 van die stageperiodes (15 SP) in beslag. Sommige buitenlandse stageplaatsen duren 1 stageperiode (8 SP).
Dit zorgt ervoor dat als je kiest voor een buitenlandse stage je in elk jaar minstens 1 stageperiode in België kan doorbrengen. Bij de planning van de stages wordt er zo goed mogelijk rekening gehouden om je eerste stage in België te laten plaatsvinden. Op deze manier doe je eerst ervaring op in België voor je naar het buitenland vertrekt.
Er zijn studenten die ervoor kiezen om hun stageperiodes allemaal in het buitenland te doen. Ook dat kan en mag. Bespreek zeker op voorhand even wat jij graag wil.
De voorbije jaren zijn er heel wat getuigenissen van de studenten verzameld die hun stage in het buitenland deden. Deze studenten hebben in de vorm van een powerpoint hun tips verzameld. Op BlackBoard kan je bladeren doorheen deze getuigenissen en je een goed beeld vormen van de stageplaatsen.
Er worden jaarlijks ook een facultaire infosessies en vragenuren gehouden. Op dergelijke momenten kan je met je inhoudelijke vragen terecht bij het team internationalisering binnen de faculteit.
Je maakt in de derde bachelor nog niet de keuze voor je afstudeerrichting. De stages voor het eerste masterjaar in het buitenland zijn ‘omnistages’.
Natuurlijk zijn er enkele stages meer gericht op MSK en anderen op NEURO en PEDIATRIE, maar je bent niet verplicht om deze stage te linken aan je afstudeerrichting of om je afstudeerrichting te linken aan deze stage.
Er zijn buitenlandse stageplaatsen beschikbaar die net over de Belgische grens liggen en daardoor soms zelfs dichterbij huis liggen dan een Belgische stageplaats.
Dit maakt het makkelijker om te pendelen of om in je weekends op en af naar huis te gaan. Je kan aan deze stageplaatsen echter enkel deelnemen wanneer je het selectieproces voor een buitenlandse stageplaats volgt. Een buitenlandse stageplaats wil dus niet onmiddellijk betekenen dat je ver van huis bent.
Een groot aanbod van de stageplaatsen bevinden zich in Nederland. Door je stage in Nederland te doen, geniet je van een buitenlandse ervaring zonder dat je je over een taalbarrière zorgen moet maken.
Wanneer je in je eerste masterjaar reeds een stage in het buitenland hebt gelopen, wordt dit niet gezien als een negatief punt binnen de selectieprocedure voor het tweede masterjaar. Integendeel, je zin voor avontuur en nieuwe ervaringen, zal zeker als een positief punt aan bod komen.
Het is ook niet zo dat je slechts éénmaal recht hebt op een beurs. Er hangen echter wel voorwaarden aan de beurs. Zo kan je bijvoorbeeld bij een Erasmusbeurs max. 12 maanden per cyclus gaan. Aan de beurzen hangen voorwaarden, voor de juiste en meest up-to-date informatie met betrekking tot die beurzen kan je terecht op https://www.uhasselt.be/nl/info-voor/studenten/naar-het-buitenland/stage-in-het-buitenland.
Het is dus geen of/of verhaal, je kan in beide masterjaren op buitenlandse stage zonder dat dit negatieve gevolgen heeft.
Het budget dat je nodig hebt, verschilt enorm per stageplaats. Er zijn stageplaatsen waar het verblijf is inbegrepen en waarvoor je dus geen tot een heel klein budget dient te voorzien. Er zijn verschillende beurzen beschikbaar voor een buitenlandse ervaring. Bij het verdelen van de beurzen wordt rekening gehouden met je inkomen. Indien je een beurs-student bent, wordt ook hier naar gekeken.
Het is normaal dat het financiële plaatje je afschrikt, maar het mag niet de drijfveer zijn om niet deel te nemen. Indien je je zorgen maakt, spreek de facultaire coördinator er even op aan. Je kan een vertrouwelijk gesprek houden waarna er samen op zoek wordt gegaan naar een oplossing.
De stageplaatsen die worden uitgekozen zijn kwalitatieve stageplaatsen. Je stage wordt ook mee opgevolgd door een stagebegeleider vanuit UHasselt. Het is zeker niet de bedoeling dat je niets leert op je stageplaats in Nederland. Specifieke vragen over wat je juist leert op je stageplaats kunnen altijd gericht worden aan de stagepromotor van de stageplaats. Er kan ook altijd contact opgenomen worden met studenten die het afgelopen jaar de stage liepen.