De Facultaire School Sociale Wetenschappen is nieuw aan de UHasselt sinds academiejaar 2022-2023.
Als student sociale wetenschappen heb je een grote belangstelling voor de complexe, snel veranderende wereld rondom jou. Je wil belangrijke maatschappelijke evoluties ten volle doorgronden en aanpakken. Daarbovenop is een kritische ingesteldheid van groot belang om als sociale wetenschapper het verschil te maken!
Dan ben je vast en zeker op je plaats aan onze Facultaire School!
In onze gloednieuwe bacheloropleiding Sociale Wetenschappen verdiep jij je in de boeiende, complexe en steeds veranderende relatie tussen mens en maatschappij. Je focust op drie belangrijke hoekstenen van onze hedendaagse én toekomstige samenleving: digitalisering, diversiteit en democratie. Jij maakt het verschil als sociale wetenschapper!
Studeren aan UHasselt? We hebben een uniek onderwijsmodel, afgestemd op de wereld, de arbeidsmarkt én de nieuwe generatie studenten.
Ontdek hoe we dat precies aanpakken én onze opleiding Sociale Wetenschappen in de brochure.
Bij het bieden van onderwijs en onderzoek binnen de domeinen van digitalisering, democratie en diversiteit kunnen wij rekenen op zeer gemotiveerde en geëngageerde experten in de deeldomeinen die we aanbieden binnen onze opleiding.
In onze Facultaire School vinden we het belangrijk om een dynamisch team samen te stellen zodat we als sociaal gerichte onderwijsaanbieder de missie en visie van civic universiteit kunnen benadrukken en waarmaken.
De voorzitter van ons Schoolbestuur is prof. dr. Jo Pierson.
Wie zijn onze professoren, docenten, praktijkassistenten, onderzoekers en administratieve ondersteuners?
We stellen ze graag aan je voor.
De Facultaire School voor Sociale Wetenschappen wil studenten vormen die gebeten zijn door de maatschappelijke uitdagingen oftewel ‘grand challenges’ van onze hedendaagse en toekomstige samenleving én die zelf het verschil kunnen maken. De studenten verwerven niet alleen de wetenschappelijke kennis die noodzakelijk is om deze uitdagingen en kansen te doorgronden, maar gaan er ook kritisch en actief mee aan de slag. Drie uitdagingen staan centraal: digitalisering, diversiteit en democratie. De brede regio rond de universiteit is het living lab waarin we deze uitdagingen identificeren, analyseren én op zoek gaan naar creatieve oplossingen en antwoorden.
Dankzij het casusgeoriënteerd onderwijsmodel gaan studenten actief aan de slag met de leerstof. Concepten, theorieën en methodes worden aangereikt aan de hand van concrete, realistische en actuele cases. Door met elkaar in interactie te gaan, ontwikkelen studenten allerhande competenties die in hun beroepsleven van pas zullen komen.
Het onderwijs aan de Facultaire School voor Sociale Wetenschappen wordt gevoed vanuit de onderzoeksgroep Research for Digitalisation, Diversity and Democracy (R4D). Binnen de onderzoeksgroep wordt interdisciplinair onderzoek verricht rond thema’s verbonden met digitalisering, diversiteit en democratie.
De onderzoeken van de Facultaire School voor Sociale Wetenschappen sluiten aan bij de drie 'grand challenges' die centraal staan in de opleiding: digitalisering, diversiteit en democratie. Omwille van de complexiteit van deze uitdagingen zetten we sterk in op interdisciplinair onderzoek. Dit onderzoek steunt in de eerste plaats op de drie essentiële sociaalwetenschappelijke disciplines: communicatiewetenschappen, sociologie en bestuurskunde maar maakt ook gebruik van de expertise en het onderzoek van andere onderzoeksgroepen binnen de UHasselt.
R4D is een onderzoeksgroep van de Universiteit Hasselt (UHasselt) en maakt deel uit van de Facultaire School voor Sociale Wetenschappen. In haar interdisciplinair onderzoek, focust R4D zich op drie grote grand challenges: Digitalisering, Diversiteit en Democratie en hierbij aansluitende thema's. Met haar onderzoek voedt R4D de nieuwe bacheloropleiding in de sociale wetenschappen van de UHasselt.